fbpx

A Mária-út lehet Közép-Európa El Caminója

Hargita Megye Tanácsa összefogásra buzdítja a helyi önkormányzatok. Várják azon önkormányzatok közös szándéknyilatkozatát, amelyek hajlandóak a megyei tanáccsal közösen időt, energiát és anyagiakat áldozni, hogy az eddig feltérképezett Mária útvonalakat teljes egészében kiépítsék, és ezt a nagyszerű projektet közösen továbbfejlesszék, nyilatkozta Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.

A Mária-út (Via Mariae) egy nemzetközi zarándokút, amely összekapcsolja több európai ország Mária-kegyhelyeit, keresztet rajzolva Közép-Európa térképén, közepén a csíksomlyói ferences templommal.

Jelenleg öt útvonal alakítja ki a hálózatot, amelyeknek jelölése még nem teljes, sem az ország területén, sem Hargita megyében, pedig a zarándokút nem csak vallási, hanem kulturális és gazdasági szempontból is megyénk egyik kiemelkedő célpontja. Lényeges, hogy legalább olyan színvonalú szolgáltatásokat biztosítsunk a zarándokok, turisták számára, amelyekkel más országokban is találkozhatnak, mivel a Mária-út egyre több külföldi turista érdeklődését is felkeltette.

A Mária-utat 2010-ben kezdték el kiépíteni, és az összefogásnak köszönhetően sikerült nemzetközi szintre emelni, viszont ahhoz, hogy Közép-Európa El Caminója legyen, még nagyobb összefogásra és több munkára van szükség.

A külföldiek érdeklődésének növekedésével arányosan a színvonalnak is kell nőnie, fejtette ki Molnár Sándor, a Mária-út erdélyi szakaszának felelőse, hiszen, azok a zarándokok, turisták, akik ide ellátogatnak, a tapasztalataikra alapozva viszik tovább a hírünket. Mostanra már több európai országból is jöttek zarándokok, többek között Franciaországból, Németországból, Luxemburgból. A múlt hét folyamán érkezett meg egy tizenegy fős, ausztriai csoport, akik Mariazellből indultak útnak öt éve, összesen 1400 km-t megtéve részletekben. A mai nap folyamán is megérkezik egy 28 fős osztrák csoport, akik Marosvásárhelyről indultak, valamint októberben ismét jön egy csoport.

– Fontos, hogy megelégedve térjenek haza. Adott a szép táj, a friss levegő, a természet közelsége és a székely vendégszeretet. A helyi közösségek és önkormányzatok összefogásával az utakat is rendbe lehet hozni – nyilatkozta Molnár Sándor.

Csíkszereda, 2017. augusztus 31.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.