fbpx

Külföldről hazatérőknek

Otthoni elkülönítésbe is vonulhatnak a vörös zónából érkezők

FRISSíTÉS: Az otthoni karantén lehetőségével csak azután lehet élni, hogy az intézményes karanténhelyek megteltek, ami egyelőre nem aktuális  – pontosított az Egészségügyi Ministérium és a Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS).

Azok a külföldről érkező román állampolgárok, akik a vörös zónának számító országokból érkeznek (Olaszország, Spanyolország, Franciaország, Belgium, Németország, Ausztria, Hollandia, Svájc, Nagy-Britannia, USA, Törökország és Irán), ezentúl otthoni elkülönítésbe is mehetnek. Eddig 14 napra kötelezően hatósági karanténba kellett vonulniuk azoknak, akik ezekből az országokból jöttek haza. Mostantól ezek a személyek egyéni felelősségvállalási nyilatkozat alapján választhatják a házi karantént is, amennyiben otthon teljesen elkülönítve lehetnek a család többi tagjától.

Azok is otthoni elkülönítésbe mehetnek, akik ugyan koronavírus-fertőzöttek, de nem mutatnak tüneteket. Az erről szóló egészségügyi minisztériumi rendelet április 15-én jelent meg a Hivatalos Közlönyben.

Forrás: https://korona.rmdsz.ro/

  1. március 24-i frissítés: változott a vörös jelzésű országok listája, jelenleg Franciaország, Irán, Németország, Olaszország, Spanyolország tartozik ebbe a besorolásba; a többi ország mind sárga jelzésű!

(A vörös és sárga jelzésű országokról az adatok folyamatosan frissülnek itt: http://www.cnscbt.ro/index.php/liste-zone-afectate-covid-19)

A román állampolgárok, illetve nem román állampolgár családtagjaik hazajöhetnek külföldről, de:

ha VÖRÖS jelzésű régióból érkeznek, kötelezően 14 napos karanténba kell vonulni;

ha SÁRGA jelzésű régióból érkeznek, kötelezően házi elkülönítésbe kell vonulni.

A szabály azokra is vonatkozik, akik a határátlépésnél nem mutatják a koronavírus tüneteit!

 763 total views,  1 views today

Loading...
Megszakítás