fbpx

Mindig könnyebb a pálya széléről bekiabálni, mint bent lenni

Hogyan találjam meg a helyem a világban? Mi az álommunkám? Hogyan tudok kiteljesedni a munkámban fiatalként? Mit tegyek, ha nehézségekbe ütközöm? Ezekre a kérdésekre ad választ nekünk Bölöni László, aki sikert sikerre halmozva ért és ér el nemzetközi sikereket ereményeket a labdarúgás területén, a teljes videót megtekinthetik itt.

„Ahhoz, hogy jó labdarúgók legyünk, első sorban játszanunk kell” ezt az üzenetet fogalmazta meg Bölöni László, az FC Metz francia első osztályban szereplő csapat vezetőedzője, aki Bőjte Csaba testvéren keresztül üzent az itthoni fiataljainknak!

Bölöni László az egyik legismertebb erdélyi magyar labdarúgó, Marosvásárhelyen látta meg a napvilágot és sikerekben gazdag pályafutást tudhat magáénak játékosként és edzőként is. Egy igazi ikon, akire büszke lehet minden erdélyi ember és a kilencvenes években sok fiatalnak példaképként szolgált, és ez most is így van.

A sokéves felhalmozódott tudása, tapasztalata és bölcsessége által jó tanítómestere lehet a megyénkben élő fiatalok számára is. Most exkluzív módon ezt a felhalmozódott tapasztalatot egy interjú során meg is osztotta velünk, amelyben örökérvényű igazságok hangoznak el, amely nem csak nektek, fiataloknak segíthet, hanem a felnőtt korosztálynak is, valamint Hargita Megye Tanácsának is, az ifjúsági stratégia átdolgozásában, pontosításában, de a sportstratégiánk egy új szintre emelésében is.

De mit is üzent Bölöni László fiataljainknak? Keményen kell dolgozni! Nem mindig elég a szenvedély! Természetesen a szakember a futballpályán gyűjtött tapasztalataiból indult ki: a labda ott van melletted, a játék által közösségek alakulnak ki, megtanulunk csapatban dolgozni, összejátszani, ami mind fontos az életben való érvényesülésünk szempontjából. Azonban az a labda el is gurulhat mellőlünk, azaz sokszor vallhatunk kudarcot, sokszor van úgy, hogy nem jön össze, amit szeretnénk, viszont az határozza meg, hogy milyen jó játékosok vagyunk, milyen sikereket tudunk elérni az életben, hogy akkor is felállunk-e, és szaladunk-e tovább, amikor az élet keményen odarúg nekünk.

Persze az életben van, amikor a labda oda pattan, ahova kell, a mi dolgunk ilyenkor az, hogy ragadjuk meg a lehetőséget, éljünk vele és minden percét élvezzük ki. Az életben nem sokszor esik az ölünkbe a remek lehetőség, de, amikor ez megtörténik, addig kell üssük a vasat, amíg meleg.

Hargita Megye Tanácsánál azon dolgozunk, hogy fiataljainknak itthon egyre több ilyen lehetőségük legyen, megtalálják a hivatásukat, azokat a foglalatosságokat, amelyek elégtételt és egyben örömet is szereznek. Ezért tartunk állásbörzét, ezért is a 13 prioritásunk lényeges  pontja a fiataljaink, hogy megkapják azt a lehetőséget életükben, amivel itthon is sikeresek tudnak lenni és kitudnak teljesedni! Viszont azt hozzáfűzném, hogy ha nem harcolsz magadért, más nem fog érted harcolni, ha minden nap nem mész ki edzeni a pályára, nem fogsz sikereket elérni, sőt, ez sokszor nem is elég, hiszen pluszmunkát is bele kell tennünk ahhoz, hogy a nagy tömegből ki tudjunk tűnni.

A fiataljaink igenis képesek a pluszmunkára, csak el kell dönteniük, hogy mi a fontos számukra, ebben szeretnénk mi is segíteni Hargita Megye Tanácsánál. Ismétlem magam, a sikereink nem hullanak csak úgy az ölünkbe, azért meg kell harcolni, teljes mellszélességgel és erőbedobással, ez mindenkiben megvan, csak ki kell hoznunk magunkból ezeket az erőket az önfejlesztés, az elhivatottság és a kemény munka segítségével.

A saját és mások sikereiben ne csak a csillogást lássuk, hanem azt a pluszmunkát, azt az elhivatottságot, amivel nap, mint nap nekilátunk feladatainknak, kihívásainknak, amiért minden nap tudjunk tenni következetesen a célok elérése érdekében!

Soha ne bízzuk el magunkat, ez az ember legnagyobb gyengesége, ne essünk a Dunning-Kruger-hatás tévedésébe, abban hogy, minél kevesebbet tud valaki egy adott dologról, annál inkább hajlamos túlbecsülni a saját tudását.

A fiataljaink feladata, nemcsak a tudás megszerzése, hanem annak elsajátítása is, olyan módon, hogy magabiztossággal tudjanak fellépni az adott szakterületen belül. Tehát, a tudás és a magabiztosság a siker megkerülhetetlen receptje.

Mi lesz velem húsz év múlva? Ezt a kérdést kell feltennie minden fiatalnak saját maga számára. „Most nincs kedvem hozzá” ez a gyengék válasza, nem kell megkerülni a problémáinkat, hanem meg kell küzdeni velük, annak érdekében, hogy tapasztalatot, tudást kitartást szerezzünk! Jó, ha van akik segítségünkre sietnek  ilyen esetekben, azonban az élet velejárója a magány, az egyedüllét is, és igen,  vannak olyan esetek, amikor egyedül kell megküzdenünk életünk nagy kihívásaival, ez az éretté, felnőtté válás előszobája.

Bölöni László szerint ez az igazi szenvedés, amikor egyedül vagyunk és fölénk kerekednek problémáink, ilyenkor hajlamosak vagyunk a körülöttünk lévőket is ellenségnek látni. Szeretteink az ilyen esetekben segíteni szeretnének, de van az életben olyan helyzet, amivel csak egyedül tudunk szembenézni, vannak először reménytelennek tűnő feladatok, amelyeket úgy látunk, hogy megoldhatatlanok, ez egy olyan kihívás, amely által felnőhetünk.

Fiataljaink legnagyobb kihívása, hogy megtalálják helyüket a világban, megtalálják a hivatásukat, azt a szakterületet, azt a szakmát amiben kiteljesedhetnek.

Hargita Megye Tanácsánál azon vagyunk, hogy segítsünk megtenni az első lépéseket, azonban a többi csak rajtatok múlik fiatalok, hogy éltek-e a lehetőséggel, hogy képesek vagytok-e kihozni a maximumot magatokból.

 

 

 

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.