fbpx

Történelmi székely zászlókat mutattak be Csíkszeredában

Szinte az egész Szabadság teret betöltő érdeklődők előtt mutatták be július 3-án Csíkszeredában, az Ezer Székely Leány Napja első mozzanataként, azt a 17 történelmi székely zászlót, amelyek alá a székely közösség sorakozott fel történelmének különböző időszakaiban. Mihály János történész ismertette néhány szóban minden egyes zászló történetét, majd miután a zászlóanyák felkötötték a felsorakoztatott lobogókra a szalagot, Boros Károly csíktaplocai főesperes megáldotta őket.  

A bemutató ünnepség előtt Borboly Csaba megyeitanács-elnök mondott ünnepi beszédet. Kosztolányi Dezső Zászló című verséből idézve kifejtette: nemcsak bot és vászon a felsorakoztatott 17 zászló, hanem jelkép, amelyhez egész közösségek tartoznak. A zászlóknak ott a helyük minden ünnepünkön, hiszen minket jelképeznek, és mindegyikük külön emlékeztet egy időszakra vagy eseményre – mondta Borboly Csaba.

Megye Tanácsa a múlt elevenen tartása és a jövőbeni irány megszabása érdekében hozta létre a Székely Címer-, Pecsét- és Zászlótörténeti Munkacsoportot, amelyben neves szakemberek vállaltak szerepet, mint dr. Pál-Antal Sándor, Zepeczaner Jenő, Szekeres Attila István és Mihály János. A munkacsoport feladata a székely jelképek kutatása és eredetük tisztázása. Ennek a kutatómunkának az eredményeként sikerült már kiválasztani Hargita megye zászlaját is, ugyanakkor folyamatban van címereink rekonstrukciója is.

A zászlók felszentelését rögtönzött táncjáték követte, majd az Ezer Székely Leány Napját ünneplők szekéren és lóháton vonultak ki a két Somlyó-hegy közti nyeregbe, az ezer székely leány hagyományos találkozóhelyére, a történelmi zászlók pedig elfoglalták méltó helyüket a csíksomlyói kegytemplomban.

Csíkszereda, 2010. július 4.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.