2021. június 28.

 

 

Heti értékelo szókimondóan (június 27.)

 

Sajnos ez a múlt hét a medvetámadásokról szólt. A figyelmeztetések szerint még több támadás lesz, ha nem engedélyezik az azonnali közbelépést.

Elfogadta Borboly Csaba meghívását az Agent Green szervezet vezetoje. Arra kérte, látogasson el Hargita megyébe, tájékozódjon az itt élo emberek félelmérol, és addig is hagyjon fel a petícióval Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter ellen. A keddre szervezett tüntetés ugyan nem marad el, de nem engedélyezik a nagy létszámú megmozdulást.

Hargita megye ismét építoteleppé válik. A héten várhatóan lezárják a Tibód felé vezeto utat, mert megérkezik a gép, amely a cölöpöket helyezi be. Ugyancsak a héten átadják a terepet az olasz kivitelezo céget, amely a megye déli részén fog neki a legnagyobb utas beruházásnak.

Borboly Csaba sok sikert kíván ezúton is a végzos diákoknak, akik a héten érettségiznek. Számos fiatal végez most, és el kell helyezkedjenek a munkaero-piacon. Itthon is vannak lehetoségek. Hargita Megye Tanácsa az elkövetkezokben több állást ír majd ki, érdemes ezeket követni. Addig is, végzettségtol függetlenül, várják az önéletrajzokat az info@borbolycsaba.ro címre.

 

Ezekrol és más fontos témákról számol be heti értékelojében Borboly Csaba,

Hargita Megye Tanácsának elnöke:

https://www.facebook.com/borbolycsaba/videos/1729943103864009

További témákról tájékozódjon Borboly Csaba honlapján:
www.borbolycsaba.ro

Vigyázzunk egymásra. Bizakodva vágunk neki ennek a hétnek is!

Az elmúlt hét történéseirol (június 21–27.)

 

A hétvégén újabb medvetámadás történt Sepsiszentgyörgy és Sugásfürdo között

Az 50 éves áldozatot átszállították a sepsiszentgyörgyi Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgosségi Kórházból a Csíkszeredai Megyei Sürgosségi Kórházba, ahol a koponyasérüléseket kezelték.
Részleteket Borboly Csaba közösségi oldalán közölt:

https://www.facebook.com/borbolycsaba/posts/346123583542191

 

Modern, népszeru oktatási módszerek szüloikontroll-applikációval

Szüloikontroll-applikációval kiegészítve fejlesztik tovább azt a telefonos applikációt, amelyet a matematika oktatására egy korábbi projektben dolgoztak ki. Ezenkívül támogatják a Smart e-Maths innovatív módszertan felhasználását a differenciált oktatási folyamatokban. Erre irányul két újabb Erasmus+ projekt, a 7Smart Steps és a Learn then play, amelyben részt vesz Hargita Megye Tanácsa, illetve az általa létrehozott és muködtetett Hargita Megyéért Egyesület.

– A technológiai fejlodésnek köszönhetoen, de a járványhelyzetben is egyértelmuen elotérbe került a digitális oktatás, ami maga után vonja a szükséges fejlesztéseket. Felismerve ennek fontosságát, tavaly az innovatív módszerekkel, online platform kifejlesztésével segítettük a diákok felkészítését román nyelv és irodalomból a képességvizsgára és az érettségire. Egy korábbi Erasmus+ projektben kifejlesztettük a matematika oktatására a Smart e-Maths applikációt, amit mostani projektjeinkkel továbbfejlesztünk. Ezek a projektek részét képezik a Hargita megyei digitális cselekvési tervnek, amely illeszkedik az országos stratégiába, és amelynek célja a Hargita megyei tanintézetek felzárkóztatása felszerelések biztosításával és a pedagógusok képzésével – számolt be Borboly Csaba.

https://hargitamegye.ro/modern-nepszeru-oktatasi-modszerek-szuloikontroll-applikacioval/

https://www.facebook.com/hargitamegye/posts/4489542067736163

 

Közel hárommillió lejes projektet zár Hargita Megye Tanácsa és a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság

A védekezés, a megelozés és a muködés költségeit fedezték azzal az európai uniós pályázattal, amely július 31-én zárul, értéke közel hárommillió lej, és amelyet a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság Hargita Megye Tanácsával együttmuködve bonyolított le. A sikeres pályázat jelentos bevétel a szociális ellátóhálózatnak, de a megyei költségvetésben is, hiszen a koronavírus-járvány miatt nagy mennyiségu védofelszerelést és fertotlenítoszereket, eszközöket kellett beszerezni. A Covid-19-járvány okozta közegészségügyi válsághelyzetben szükségeltetett válaszreakció növelésérol szóló pályázattal a vezérigazgatóság által koordinált szociális elhelyezoközpontok és gyermekotthonok védelmi eszközökkel való ellátását biztosították.

Borboly Csaba a gyermekvédelmi és szociális vezérigazgatóság, valamint a megyei tanács programokkal és pályázatokkal foglalkozó vezérigazgatósága jó együttmuködésének nevezte a projekt lebonyolítását. A megyeelnök szerint a pályázat jó példa arra, hogy ha vannak források és pályázati lehetoségek, Hargita megye felkészült ezek lehívására.

https://hargitamegye.ro/kozel-harommillio-lejes-projektet-zar-hargita-megye-tanacsa-es-a-hargita-megyei-szocialis-es-gyermekvedelmi-vezerigazgatosag/

 

A héten teljes útlezárás várható a tibódi leszakadásnál

Tibód irányában elkezdik a munkálatokat, amelynek egyik elso lépéseként cölöpökkel megerosítik a süllyedt részeket. Emellett betonsáncokat építenek ki a megfelelo vízelvezetéshez, és kicserélik az átereszeket is. A cölöpök behelyezését végzo jármu méretei miatt az útszakaszt teljesen le kell zárni. Arra kérik a jármuvezetoket, hogy Szejkefürdo irányából a 13A országútról Székelyszenttamás, Székelyfancsal irányába kerüljék el az útszakaszt.

https://hargitamegye.ro/jovo-heten-teljes-utlezaras-varhato-a-tibodi-leszakadasnal/

 

Közel 50 kilométeres úthálózat épül Hargita megye déli részén

Hargita megye déli részén épülo, közel ötven kilométeres úthálózat felújítási munkálatainak felügyeletére is aláírták a szerzodést. A Venturo Investment Kft. képviselojével június 22-én írták alá a szerzodést Kányád községben.

https://fb.watch/6hoKsCpu1a/

A 131-es és 133-as megyei utakat újítják fel Oklánd-Homoródszentpál-Homoródszentpéter-Városfalva-Székelydálya-Ége-Bikafalva-Kányád útvonalon, valamint a 137A jelzésu utat Petek-Kányád-Miklósfalva-Ócfalva-Bikafalva útnovalon.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke szerint hosszas munka vezetett idáig, de ez volt az utolsó olyan jelentosebb közbeszerzés, amellyel már indulhatnak a munkálatok. Mint mondta, az olaszországi kivitelezo cég vállalása szerint két héten belül átveszik a munkaterepet. Hozzátette, ugyanakkor a terep átvételét követoen a kivitelezonek még idobe telik az építotelep kiépítése, a raktárhelyek kialakítása, viszont ezzel párhuzamosan vállalta a cég a munkálatok során az útvonalak karbantartását, ahol ez szükséges.

https://hargitamegye.ro/kozel-50-kilometeres-uthalozat-epul-hargita-megye-deli-reszen/

 

TOVÁBBI INFORMÁCIÓK:

 

SZÓLJON HOZZÁ!

Kérem, írja meg észrevételeit, javaslatait a hírlevél témáival vagy bármilyen más közérdeku témával kapcsolatosan az info@borbolycsaba.ro, vagy a hirlevel@hargitamegye.ro e-mail címre.

Számos kérdésben megkérdezzük a lakosság véleményét. Ha Önt is érdekli a téma, szóljon hozza: https://www.facebook.com/groups/641571599341625/

Kövessen:

Elnézését kérjük, ha levelünk zavarta Önt. A leiratkozáshoz megkérjük küldjön egy levelet "LEIRATKOZAS" tárggyal a leiratkozas@hargitamegye.ro címre azokról az e-mail címekrol, amelyeket töröltetni szeretne, vagy egy levelében sorolja fel az összes címet.