2021. június 21.

 

 

Heti értékelo szókimondóan (június 20.)

 

Ne hallgassunk a rémhírekre, a medveprobléma valós. Újabb medvetámadás történt vasárnap Kápolnásfaluban, pénteken Románaandrásfalván. Fontos, hogy a károkat bejelentsük, különben a döntéshozók nem teszik meg a megfelelo lépéseket. Mondják el, osszák meg véleményüket a medvekérdésben.
Támogatjuk a diákok ingázását.
Járványügyi szempontból minden Hargita megyei település zöld besorolású.
Másodfokú (narancssárga) árvízriasztást adtak ki kedden a hidrológusok Hargita megyére is.
EU-s forrásokra pályázunk a gazdasági élet és az oktatás minoségének javítására.
Az esozéseket követoen a tibódi út leszakadása tovább mélyült: kérjük a Maros megye felol utazókat is, hogy Szejkefürdo felé, a 13A jelzésu országúton közlekedjenek.
Ákovita – Nemzetközi párlat- és pálinkaverseny Csíkszeredában! Befejezodött a minták kiértékelése.
Vezetékes ivóvizet a megye minden zugába! Több száz kilométer hosszúságban készül ivóvíz- és szennyvízhálózat.
Hargita Megye Tanácsa meghirdeti Internship gyakornoki programját.

 

Ezekrol és más fontos témákról számol be heti értékelojében Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke:
https://www.facebook.com/borbolycsaba/videos/325485789164758

 

További témákról tájékozódjon Borboly Csaba honlapján:
www.borbolycsaba.ro

 

Vigyázzunk egymásra. Bizakodva vágunk neki ennek a hétnek is!

Az elmúlt hét történéseirol (június 14–20.)

 

Folytatódik a sikeres Kétkereku suli program

A Kétkereku suli preventív közlekedésbiztonsági program 2019 októbere és decembere között zajlott Hargita megyében, akkor 11 iskolából 1185 diák vett részt. A járvány miatt szüneteltetni kellett, de szeptemberben folytatják a sikeres programot, amely iránt egyre nagyobb az érdeklodés, hangzott el június 18-án, Székelyudvarhelyen a Tamási Áron Gimnáziumban tartott sajtótájékoztatón.

A magyarországi partnerekkel Bányai Gábor országgyulési képviselon keresztül ismerkedtek meg a Hargita megyeiek, számolt be Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, aki ezúton is köszönetet mondott a hiánypótló kezdeményezésért. Mint beszámolt, Hargita Megye Tanácsa részérol már egyeztettek a megyei rendorséggel és a közrendi hatósággal a program kiterjesztése érdekében, illetve a tananyagot román nyelvre is lefordítják, hogy a román anyanyelvu diákoknak is hozzáférheto legyen.

https://www.facebook.com/borbolycsaba/posts/342318373922712

 

Hosszan mutötték az újabb, súlyos sérülést okozó medvetámadás áldozatát

A románandrásfalvi medvetámadás áldozatának állapotáról, a környezetvédelmi minisztérium álláspontjáról, a medvekérdés jelenlegi helyzetérol tartott június 18-án sajtótájékoztatót a Csíkszeredai Megyei Sürgosségi Kórház elott Adrian Dobrica mellkassebész, Konrád Judit kórházmenedzser, Tánczos Barna környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti miniszter, valamint Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke. Mint ismeretes, péntek hajnalban egy férfit Románandrásfalván súlyosan megsebesített egy bocsos medve, ezt követoen az 54 éves áldozatot sürgosségi ellátásban részesítették a székelyudvarhelyi városi kórházban. Reggel átszállították a Csíkszeredai Megyei Sürgosségi Kórházba, ahol mellkasi mutétet, illetve ideg-, száj- és plasztikai sebészeti beavatkozást is végeztek a férfin.

https://www.facebook.com/borbolycsaba/videos/778972202784791

 

Újabb medvetámadás Kápolnásfaluban!

A férfi a villanypásztort és az állatokat ellenorizte, e közben érte a támadás.

Az 53 éves férfi mellkasi sérüléseket szenvedett, valamint egy mélyebb sérülést, enyhén megsérült a bordája, a testén felszíni karcolások is megfigyelhetok.
Azonnal kérvényezik a medve kilövését.

https://www.facebook.com/borbolycsaba/posts/341910287296854

 

Minoségi pálinkafozés Székelyföldön

Az Ákovita – Nemzetközi párlat- és pálinkaversenyen több mint 200 termelotol 1100 mintát bírált el egy 36 tagú bizottság a hétvégén.

A rendezvény célja a minoségi pálinkafogyasztás elosegítése, a környékbeli termelok fejlesztése. Hiteles verseny, amelybol a termelok tanulni tudnak.

A díjkiosztó július 2-án lesz, amit július 1-2-án pálinkavásár eloz, illetve egy szakmai konferencia.
https://www.facebook.com/borbolycsaba/posts/341402180680998
https://www.facebook.com/borbolycsaba/videos/502389567660994

 

EU-s forrásokra pályáznak a gazdaság és az oktatás fejlesztésére

Online rendkívüli ülésen hozott döntéseket ismét Hargita Megye Tanácsa testülete a Gyergyószentmiklósra, Székelykeresztúrra és Balánbányára tervezett vállalkozói inkubátorházak pályázatához. Mint korábban beszámoltunk, Hargita Megye Tanácsa a három várossal közösen pályázik egy-egy inkubátorház létrehozására a Regionális Operatív Programban. A június 14-i rendkívüli tanácsülésen ezen pályázatok költségmeghatározását fogadták el.

Mindhárom pályázat esetében régi épületeket újítanának fel, és adnának új funkciót az ingatlanoknak. Gyergyószentmiklóson a volt öntöde épületét alakítanák át. A majdani inkubátorházat úgy alakítanák ki, hogy abban minél szerteágazóbb tevékenységnek tudjanak helyet biztosítani. Így helyet kapna benne az irodák és eloadótermek mellett CNC-muhely vagy éppen fotóstúdió is. Székelykeresztúron a Zeyk Domokos Szakközépiskola közelében lévo régi szövetkezeti épületet újítanák fel. Balánbányán pedig a régi óvodaépületet alakítanák át.

https://hargitamegye.ro/eu-s-forrasokra-palyaznak-a-gazdasag-es-az-oktatas-fejlesztesere/
https://www.facebook.com/hargitamegye/videos/1020189111718311
https://www.facebook.com/borbolycsaba/posts/338352477652635

 

Vezetékes ivóvizet a megye minden zugába!

Több száz kilométer hosszúságban készül ivóvíz- és szennyvízhálózat.

Az új EU-s finanszírozási idoszakban több lehetoség lesz Hargita Megye Tanácsa Kisvíz programjának a fejlesztésére, e tekintetben is fontos a környezetvédelmi minisztérium támogatása, valamint az uniós források lehívása.

Június 18-án délelott a megyei kihívásokról, finanszírozási lehetoségekrol egyeztetett a vízhálózatok ügyében Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke Korodi Attilával, Csíkszereda polgármesterével, aki a Hargita Víz Közösségi Fejlesztési Társulás egyesület elnöke, Tánczos Barna környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti miniszterrel, Vasile Darabannal, a társulatokat tömöríto szövetség elnökével.
Borboly Csaba: „Bízunk benne, hogy a közel 200 millió eurós projektbol rövidesen Csík- és Udvarhelyszék számos településén újul meg vagy épül ki ivóvíz- és szennyvízhálózat.”

https://www.facebook.com/borbolycsaba/posts/340616440759572

 

TOVÁBBI INFORMÁCIÓK:

 

SZÓLJON HOZZÁ!

Kérem, írja meg észrevételeit, javaslatait a hírlevél témáival vagy bármilyen más közérdeku témával kapcsolatosan az info@borbolycsaba.ro, vagy a hirlevel@hargitamegye.ro e-mail címre.

Számos kérdésben megkérdezzük a lakosság véleményét. Ha Önt is érdekli a téma, szóljon hozza: https://www.facebook.com/groups/641571599341625/

Kövessen:

Elnézését kérjük, ha levelünk zavarta Önt. A leiratkozáshoz megkérjük küldjön egy levelet "LEIRATKOZAS" tárggyal a leiratkozas@hargitamegye.ro címre azokról az e-mail címekrol, amelyeket töröltetni szeretne, vagy egy levelében sorolja fel az összes címet.