2021. július 5.

 

 

Heti értékelo szókimondóan (július 4.)

 

Európai uniós alapokra van szükség a medvekérdés megoldására. Az Európai Bizottságnak elemeznie kell Románia jelentéseit, az Európai Unió Alapjogi Chartájának alkalmazását illetoen.

Látnia kell a székelyföldi medvék helyzetét az Agent Green civil szervezetnek. A meghívást elfogadva, július 23-án több napra Hargita megyébe látogatnak a szervezet képviseloi.

3,5 tonnás súlykorlátozást vezettek be Székelyderzsen a 133-as megyei úton péntektol.

Július 1-tol újabb lazító intézkedéseket vezetett be a kormány! Csütörtöktol elérheto az európai uniós védettségi igazolvány Romániában is.
Újabb orvoslakások építésével teszik vonzóbbá Hargita megyét a szakorvosok számára.

Újra meghirdeti az Internship gyakornoki programját Hargita Megye Tanácsa.
Hargita Megye Tanácsa-emlékérmét adták át a legjobb pálinka- és párlat készítoknek.

 

https://www.facebook.com/borbolycsaba/videos/552505839254389

 

Ezekrol és más fontos témákról számol be heti értékelojében Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke:

 

További témákról tájékozódjon Borboly Csaba honlapján:
www.borbolycsaba.ro

 

Vigyázzunk egymásra. Bizakodva vágunk neki ennek a hétnek is!

Az elmúlt hét történéseirol (június 28 – július 4.)

 

Látnia kell a székelyföldi medvék helyzetét az Agent Green civil szervezetnek

Az Agent Green civil szervezet több ízben foglalt állást a medvék helyzetét illetoen, petíciót fogalmazott meg és tett közzé Tánczos Barna környezetvédelmi és vízügyi miniszter ellen. Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke korábban élo bejelentkezésben hívta meg a civil szervezet képviseloit, hogy látogassanak Hargita megyébe, töltsenek el itt pár napot, és kövessék figyelemmel a Hargita megyei medvék helyzetét.

Az élo bejelentkezés elérheto az alábbi linken:
https://www.facebook.com/borbolycsaba/videos/2100697520068082

A meghívást elfogadva, július 23-án több napra Hargita megyébe látogatnak a szervezet képviseloi.
Hargita Megye Tanácsa egy kérdoívet készített a lakosságnak és az érdekelteknek, ennek segítségével határozzák meg azokat a helyszíneket, programokat, háztartásokat, melyekrol úgy gondolják, hogy a zöld szervezet képviseloinek kötelezoen látniuk kell.

A kérdoív elérheto az alábbi linken: https://docs.google.com/forms/

https://hargitamegye.ro/latnia-kell-a-szekelyfoldi-medvek-helyzetet-az-agent-green-civil-szervezetnek/

 

Alkotmányos jogaink sérülnek Székelyföldön a medveprobléma miatt

A Régiók Bizottságának plenáris ülésén, a Hargita megyei medve problémákkal kapcsolatosan szólalt fel július 1-én Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke. Beszédében kérte a Régiók Bizottságát, elemezzék ki, Románia miként alkalmazza az Európai Unió Alapjogi Chartájának irányelveit.

A felszólalás utáni brüsszeli, élo bejelentkezés elérheto az alábbi linken: https://www.facebook.com/borbolycsaba/videos/872381270324344

Borboly Csaba hangsúlyozta: „Szomorú, hogy Magyarországot vegzálja az EU, mondván, hogy emberi jogok sérülnek, miközben Romániában, Hargita megyében az életünket féltjük a túlszaporodott medvepopuláció miatt és az állam mindeddig nem oldotta meg ezt a kérdést.”

https://hargitamegye.ro/borboly-csaba-az-europai-bizottsagnak-elemeznie-kell-romania-jelenteseit-az-europai-unio-alapjogi-chartajanak-alkalmazasat-illetoen/

 

Csíkszeredában is tüntettek az emberéleteket veszélyezteto nagyvadak miatt

A közbiztonság megszilárdításának fontosságát hangsúlyozta Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a június 28-i felszólalásában, az európai uniós PlanUp projekt online fórumán, és mint fogalmazott, ezt a medvék sajátos környezeti jellemzoinek figyelembevételével kell megtenni.

Június 29-én délben Hargita megyei gazdák, közbirtokossági és önkormányzati vezetok vonultak a csíkszeredai Szabadság térre, hogy a hatóságok azonnali közbelépését követeljék a térségükben mindennapossá vált medvetámadások megfékezéséért. Nemcsak Csíkszeredában, hanem Gyergyószentmiklóson is tüntettek. A résztvevok azért vonultak fel Csíkszeredában, mert a medvetámadások és a vadkárok mindennapossá váltak Székelyföldön, és emberéletek forognak állandó veszélyben. Többen a medvék által széttépett háziállatok fotóit, illetve tájékoztató szövegeket tartottak a magasba.

https://hargitamegye.ro/borboly-csaba-europai-unios-alapokra-van-szukseg-a-medvekerdes-megoldasara/

 

A Hargita Útkezelo Vállalat végzi a kaszálást és a jelzések felújítását a megyei utakon

Az útjelzések újrafestését, a megrongált útjelzo táblák cseréjét és az út menti kaszálást a megyei utak mentén Hargita Megye Tanácsa saját vállalata, a Hargita Útkezelo Vállalat végzi. A Norvég Alap pályázati finanszírozásával építenének ki fotovoltaikus rendszereket elszigetelt, hátrányos helyzetu gazdaságokban. Többek között ezekrol döntött a megyei tanács testülete június 29-i online rendkívüli ülésén.

A tanácsülés visszanézheto az alábbi linken:

https://www.facebook.com/hargitamegye/videos/1143362772813011

https://hargitamegye.ro/a-hargita-utkezelo-vallalat-vegzi-a-kaszalast-es-a-jelzesek-felujitasat-a-megyei-utakon/

 

Újabb orvoslakások építésével teszik vonzóbbá Hargita megyét a szakorvosok számára

Négy új orvoslakás beruházásáról döntöttek Hargita Megye Tanácsának soros havi ülésén június 28-án. A garázzsal is rendelkezo lakások, melyek megvalósíthatósági tanulmányának muszaki és gazdasági mutatóit fogadták el, a járóbeteg-rendelok közelében épülnek, a beruházás összértéke pedig 1,6 millió lej. Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke elmondta, a már meglévo orvoslakások tekintetében egy körforgás indult be, így egyre több szakorvosnak tudják garantálni a szolgálati elszállásolást.

A tanácsülés visszanézheto az alábbi linken:

https://www.facebook.com/hargitamegye/videos/1140794716403339

https://hargitamegye.ro/ujabb-orvoslakasok-epitesevel-teszik-vonzobba-hargita-megyet-a-szakorvosok-szamara/

 

Székely Népviselet és Ezer Székely Leány Napja idén is

A jövo generációnak át kell adjuk értékeinket, hagyományainkat. Ha ez sikerül, akkor elmondhatjuk, hogy nem éltünk hiába.

Hargita Megye Tanácsának munkaközössége az elozo évekhez hasonlóan idén is magára öltötte a székely népviselet egyedi darabjait:

https://www.facebook.com/borbolycsaba/posts/349633979857818

A pünkösdi búcsú után az immár hagyománnyá vált Ezer Székely Leány napját is megtartották.

Az Ezer Székely Leány Napja idén 90 éves. A székely népviselet, népzene és néptánc ünnepe, mely az egyedi értékeink bemutatására, népszerusítésére és megorzésére az egyik legkiemelkedobb alkalom.
Székelyföldnek nemcsak jövoje, hanem jelenje is kell legyen. A jelen a közösség, az Ezer Székely Leány Napja az egyik legfontosabb közösségi eseményünk.

https://www.facebook.com/borbolycsaba/videos/4080146415373094

 

Díjazták az Ákovita Nemzetközi Párlat- és Pálinkaverseny nyerteseit

Hargita Megye Tanácsa részérol különdíjakat adtak át a legjobb pálinka- és párlat készítoknek az Ákovita Nemzetközi Párlat- és Pálinkaversenyen.

A magyar-magyar kapcsolat tekintetében is fontos a pálinka, mivel az egyik közös értékünk. Köszönet a magyar kormány támogatásáért, Semjén Zsolt miniszterelnök- helyettesnek, Nagy István agrárminiszternek.
Hargita Megye Tanácsa 2017. január 30-án tanácshatározatot fogadott arról, hogy a három székelyföldi megye összefogásával kérik a pálinka megnevezés használatát a töményitalok között.

Az elso Ákovita Nemzetközi Párlat- és Pálinakversenyen összesen 223 nevezo, 1082 beküldött minta és 918 díjazott minta volt.

https://www.facebook.com/borbolycsaba/posts/349570289864187

 

V. Csíkszeredai Kórháznapok

Az elmúlt hétvégén tartották az V. Csíkszeredai Kórháznapokat. A rendezvény keretében Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke megköszönte azoknak az orvosoknak, asszisztenseknek és ápolóknak a pontosan, hatékonyan, kitartóan és kötelességtudóan végzett munkáját, akik nyugdíjba vonulnak.

https://www.facebook.com/borbolycsaba/posts/349353906552492

 

TOVÁBBI INFORMÁCIÓK:

 

SZÓLJON HOZZÁ!

Kérem, írja meg észrevételeit, javaslatait a hírlevél témáival vagy bármilyen más közérdeku témával kapcsolatosan az info@borbolycsaba.ro, vagy a hirlevel@hargitamegye.ro e-mail címre.

Számos kérdésben megkérdezzük a lakosság véleményét. Ha Önt is érdekli a téma, szóljon hozza: https://www.facebook.com/groups/641571599341625/

Kövessen:

Elnézését kérjük, ha levelünk zavarta Önt. A leiratkozáshoz megkérjük küldjön egy levelet "LEIRATKOZAS" tárggyal a leiratkozas@hargitamegye.ro címre azokról az e-mail címekrol, amelyeket töröltetni szeretne, vagy egy levelében sorolja fel az összes címet.