2021. július 12.

 

 

Heti értékelo szókimondóan (július 11.)

 

Hargita Megye Tanácsának munkacsoportjával, bevont szakértokkel, illetve civil szervezetekkel közösen állítottak össze egy 16 pontból álló alkalmazható menedzsmentjavaslatot a medvekérdés kezelésére.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke arra biztat mindenkit, tartsák meg minél hamarabb a betervezett családi eseményeket, kereszteloket, esküvoket, mert nem tudhatjuk, mit hoz a koronavírus delta-variánsa.

Járványügyi szempontból Hargita megye minden települése zöld besorolású.
Nagy-Britannia és Ciprus vörös zóna!

Kezdodnek a kátyúzási munkálatok Udvarhely-térségben.

A diákok magas hányada elbukik életük elso jelentos próbatételén? Mi hozhat megoldást?

Hargita Megye Tanácsa nagy figyelmet fodít a Gyergyói-medence fejlesztéseire.

 

Ezekrol és más fontos témákról számol be heti értékelojében Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke:

https://www.facebook.com/borbolycsaba/videos/519536769378030

További témákról tájékozódjon Borboly Csaba honlapján:

www.borbolycsaba.ro

Vigyázzunk egymásra. Bizakodva vágunk neki ennek a hétnek is!

Az elmúlt hét történéseirol (július 5 – 11.)

 

Borboly Csaba: fontos szerepet szánunk a Gyergyói-medence fejlesztéseire

Térségenként konzultálva igyekeznek meghatározni a fejlesztési irányvonalakat a Hargita-Kovászna Integrált Területi Beruházásban.

– Elsodleges cél megérteni, hogy a települési érdekek mellett a térségek érdekeit kell szem elott tartani. Figyelembe véve a Gyergyói-medence fejlesztéseit, legyen szó Gyergyóremetérol, Gyergyóalfaluról vagy Gyergyószentmiklósról, és a többi településen is beindult gazdasági fejlesztéseit, rá kell erosítenünk. A Hargita és Kovászna közös fejlesztési törekvésekben nagy szerepet szánunk a Gyergyó-térségi beruházásoknak. A gazdasági élet fellendítését, munkahelyek teremtését kell elosegítenünk. Lassan körvonalazódnak Gyergyóban a fejlesztés irányvonalai, a települések pedig ezekhez kell igazodjanak, hogy sikeres legyen a majdani területi beruházás – mondta Borboly Csaba.

https://www.facebook.com/borbolycsaba/posts/353053649515851

https://hargitamegye.ro/hargita-kovaszna-integralt-teruleti-beruhazas/

 

Az új román nyelv és irodalom tanterv a magyar diákok számára nem hozza a várt eredményeket

A VIII. osztályosok képességvizsgájának eredményeit és a fellebbezés elotti érettségi eredményeket értékelték Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Demeter Levente fotanfelügyelo és Ferencz-Salamon Alpár, a megyei tanács oktatással foglalkozó szakbizottságának elnöke július 7-én, a csíkszeredai megyeházán megtartott sajtótájékoztatójukon.

Borboly Csaba Facebook-oldalán bovebben is kifejtették a témát:

https://www.facebook.com/borbolycsaba/videos/685920822224410

Az új tanterv és az új tananyag nem hozták a várt eredményeket, ami azt jelenti, hogy továbbra is egy sor intézkedést kell meghozni, mondta Borboly Csaba. Sajnos, a gyerekeink közel fele elbukott élete egyik elso jelentos próbatételén, ami továbbra is azt jelzi, hogy még van tennivaló, fogalmazott a megyeelnök. A konklúzió az, hogy az elozo évek munkája nem volt hiábavaló, mondta Hargita Megye Tanácsának elnöke, aki egyúttal megköszönte a megyei tanács oktatással foglalkozó munkacsoportjának a kifejtett tevékenységét, illetve azoknak a pedagógusoknak a munkáját, akik nem csak leadták a tananyagot, hanem valóban felkészítették a megmérettetésre a diákokat. A gyerekek felkészítése és sikeres vizsgázása egy komplex kérdés, a mostani eredmények is bizonyítják, hogy szükség van a megyei digitális oktatási akciótervre, mondta a megyeelnök, aki kihangsúlyozta, Hargita Megye Tanácsa továbbra is partnere minden oktatástámogató kezdeményezésnek.

https://hargitamegye.ro/az-uj-roman-nyelv-es-irodalom-tanterv-a-magyar-diakok-szamara-nem-hozza-a-vart-eredmenyeket/

 

Aláírták az udvarhelyszéki megyei utakra a szerzodést

Székelyudvarhelyen írták alá az idei évre szóló kátyúzási munkálatokat magában foglaló szerzodést július 6-án. Az udvarhelyszéki megyei utakra szóló munkálatokat a Viaduct Kft. fogja elvégezni. A kétéves keretszerzodés Udvarhelyszék és Keresztúr-térség megyei útjainak a kátyúzására és egybefüggo aszfaltréteg leterítésére 13,5 millió lej. Ezen belül írták alá az elso szerzodést az idei évre 1,2 millió lej értékben, amely kátyúzást, kisebb mennyiségben az út alapozásának megerosítését, ahol ez szükséges, és úgynevezett kazettázást is magukban foglalnak.

https://www.facebook.com/borbolycsaba/posts/351843662970183

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke elmondta, óvások hátráltatták az elbírálást.

– Udvarhelyszéken leginkább a megyei utakon közlekednek, és itt a legfontosabb a karbantartás. A megyei utak nem a nagy teherforgalom számára épültek, erre közösen az útépíto cégekkel megoldást kell találnunk – tette hozzá a megyei tanács vezetoje.

https://hargitamegye.ro/kezdodnek-a-katyuzasi-munkalatok/

 

Borboly Csaba: fejlodést ott érhetünk el, ahol eros és építo közösség él

Csíkszéken dolgozó emberek alkotják a közösséget. Az elmúlt héten Csíkszentgyörgyön az Alcsíki Római Katolikus Foesperességgel beszélték át a megyei tanács illetékesei a pályázati lehetoségeket, a csíkszéki települések polgármestereivel pedig többek között a Hargita-Kovászna Integrált Területi Beruházásban rejlo fejlesztési lehetoségeket.

Az elmúlt héten három fronton dolgozott a megyei tanácshoz tartozó Hargita Útkezelo Vállalat. Csíkmindszent és Bánkfalva között, valamint Bánkfalva és Csíkszentmárton között a megyei út mentén az árkokat tisztították ki és mélyítették. Csíkszentsimon és Tusnád között pedig az útszéli vegetációt kaszálták le a biztonságosabb közlekedésért.

A Csík Leader Egyesület találkozójának témája az elkövetkezo tíz év tervei voltak.
https://www.facebook.com/borbolycsaba/posts/353267169494499

 

A medvekérdéssel évek óta foglalkozik Borboly Csaba és Hargita Megye Tanácsa

A hosszú távú megoldás a medvepopuláció szabályozása, a békés együttélés ember és medve között.
Rövid távon azonban sürgos közbelépésre van szükség biztonságunk érdekében.

A témáról bovebben:
https://www.facebook.com/borbolycsaba/videos/1221332338371132

 

TOVÁBBI INFORMÁCIÓK:

 

SZÓLJON HOZZÁ!

Kérem, írja meg észrevételeit, javaslatait a hírlevél témáival vagy bármilyen más közérdeku témával kapcsolatosan az info@borbolycsaba.ro, vagy a hirlevel@hargitamegye.ro e-mail címre.

Számos kérdésben megkérdezzük a lakosság véleményét. Ha Önt is érdekli a téma, szóljon hozza: https://www.facebook.com/groups/641571599341625/

Kövessen:

Elnézését kérjük, ha levelünk zavarta Önt. A leiratkozáshoz megkérjük küldjön egy levelet "LEIRATKOZAS" tárggyal a leiratkozas@hargitamegye.ro címre azokról az e-mail címekrol, amelyeket töröltetni szeretne, vagy egy levelében sorolja fel az összes címet.