2021. július 19.

 

 

Heti értékelo szókimondóan (július 18.)

 

A múlt héten a medvekérdés volt a fo téma, két napot Hargita megyében töltöttek a központi sajtó képviseloi. Elmondásuk szerint hasznos volt a leginkább érintett területekre ellátogatni, hiszen a valóság más, mint ahogy az Bukarestbol látszik. Köszönet az RMDSZ-nek a szervezésért!
Nem veszélytelen a koronavírus-járvány megyedik hulláma, megyei szinten is készülnek rá. Továbbra is legyünk elovigyázatosak, tartsuk be a szabályokat! Ha utazni akarnak, elotte mindenképp tájékozódjanak az adott ország, a repülotársaság szabályairól.
A múlt héten a magyarországi testvérmegye, Tolna megye adományát továbbították a Hargita megyeiek Krassó-Szörény megyének.
Regionális hatósággá alakul Hargita Megye Tanácsának közbeszerzési osztálya, ami a megyei tanács munkáját, a közbeszerzések átláthatóságát és tisztaságát bizonyítja.
Készülünk augusztus 1-re, amikor a csíksomlyói nyeregben szentmisével ér véget az idei ferences biciklitúra. Mindenkit szeretettel várnak!
A héten folytatjuk a térségi látogatásokat, illetve több esemény is lesz a megyében, ne hagyják ki!

Ezekrol és más fontos témákról számol be heti értékelojében Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke:

https://www.facebook.com/borbolycsaba/videos/568495157474739

További témákról tájékozódjon Borboly Csaba honlapján:

www.borbolycsaba.ro

 

Vigyázzunk egymásra. Bizakodva vágunk neki ennek a hétnek is!

Az elmúlt hét történéseirol (július 12 – 18.)

 

Aszfaltoznak a kissolymosi úton

Pénteken elkezdtek asztaltozni a kissolymosi úton, azon a szakaszon, ahol a talaj csúszása miatt beszakadt az út. A munkálatok befejeztével ismét biztosított lesz az átjárhatóság:

https://www.facebook.com/borbolycsaba/posts/358230415664841

 

Regionális hatósággá alakul Hargita Megye Tanácsának közbeszerzési osztálya

Központosított közbeszerzési egységgé alakul Hargita Megye Tanácsának közbeszerzési osztálya, a regionális szerepre három állami intézmény közül választották ki Hargita Megye Tanácsát. A hatszázalékos áfa-visszaosztásból több csíki és udvarhelyszéki településnek szavazott meg támogatást a megyei tanács július 14-i online rendkívüli ülésén. A nyári karbantartási munkálatok elkezdodtek a megyei utakon, a kaszálást Keresztúr térségében, a kövezést Csíkszéken kezdik, hangzott el a tanácsülésen.

https://hargitamegye.ro/regionalis-hatosagga-alakul-hargita-megye-tanacsanak-kozbeszerzesi-osztalya/

A tanácsülés visszanézheto az alábbi linken:

https://www.facebook.com/hargitamegye/videos/191521096262158

 

Sürgos beavatkozásra van szükség a medvetámadások visszaszorítása érdekében

Közel 40 ezer lejbe került annak a férfinak a kórházi ellátása, akit június 18-án hajnalban támadott meg a medve Románandrásfalván, és akit súlyos sérülései miatt Székelyudvarhelyrol a Csíkszeredai Megyei Sürgosségi Kórházba szállítottak. Az 54 éves férfit hat órán át mutötték, többszörös mellkasi, fej, arc és nyaki sérülésekkel.

„Nagyon intenzív és összetett a medveprobléma Hargita megyében. A medvék jelentos károkat okoznak a gazdaságokban, de ami ennél is súlyosabb, hogy emberi életek vannak veszélyben. Ha kormányzati szinten nem hoznak intézkedéseket, ezek a sajnálatos esetek meg fognak ismétlodni. Nem elfogadható, hogy napi szinten jelentos károkat okoznak a medvék, félnek az emberek, és orvosaink maratoni mutéteket végeznek az emberi életek megmentéséért. Az esetek gyakorisága olyan figyelmezteto jel, amit nem szabad figyelmen kívül hagyni, és fel kell lépni a károk, támadások visszaszorítás érdekében” – hívja fel ismételten a figyelmet Borboly Csaba.

https://hargitamegye.ro/anyagi-karok-jelentos-koltsegek-fizikai-serulesek-es-lelki-traumak/

A hétvégén a bukaresti sajtó képviseloi látogattak Hargita megyében a medvekérdés iránt érdeklodve:

https://www.facebook.com/borbolycsaba/videos/195043232578264

 

Tolna megyei adomány a szórványban élo gyerekek számára

Hargita Megye Tanácsa több magyarországi testvérmegyével is jó kapcsolatot ápol, többek között Tolna megyével, a két megye képviseloi számos területen együttmuködnek. Július 12-én újabb, a magyarországi testvérmegyébol érkezo adományt adtak át a csíkszeredai megyeházán a Hargita megyeieknek.
Borboly Csaba köszönetét fejezte ki a Tolna megyei adományért, illetve a jó együttmuködésrol számolt be.

https://hargitamegye.ro/tolna-megyei-adomany-a-szorvanyban-elo-gyerekek-szamara/

 

VI. Székelyföldi Gyógynövénynapok

A VI. Székelyföldi Gyógynövénynapokat tartották Csíksomlyón a Szent István Kollégium udvarán, az eseményen Böjte Csaba ferences szerzetes is részt vett. Ez alkalommal Bonaventura atya elmondta, 14 éve szerveznek ferencesek biciklitúrát fiataloknak. Idén augusztus 1-jén szeretnék az egész Székelyföldet megmozgatni, akkor érkeznek a biciklisek, lovasok, motorosok Csíksomlyóra, és várnak mindenkit. Ezután évente augusztus 1-jén ferences búcsút tartanak.

https://www.facebook.com/borbolycsaba/videos/972361830263244

 

Közgyulést tartott a Központi Régió Fejlesztési Tanácsa

További két hegyimento bázis finanszírozásáról és a Hargita-Kovászna ITI integrált beruházási területrol egyeztettek pénteken Gyulafehérváron a Központi Régió Fejlesztési Tanácsának (CDR Centru) közgyulésén.
Borboly Csaba a fejlesztési tanács elnökeként kérte a finanszírozás átcsoportosítását a tusnádfürdoi és a borszéki hegyimento bázis létrehozására, illetve terítékre került az ITI-k (integrált területi beruházás) muködése és projektjeik finanszírozása.

A Hargita-Kovászna ITI az Európai Unió elfogadására vár, ez azért fontos, mert a közös fejlesztési irányvonalakat határozza meg, amelyek hozzájárulnak a gazdaság fellendítéséhez, a munkahelyteremtéshez a térségében.

https://www.facebook.com/borbolycsaba/posts/358142602340289

 

TOVÁBBI INFORMÁCIÓK:

 

SZÓLJON HOZZÁ!

Kérem, írja meg észrevételeit, javaslatait a hírlevél témáival vagy bármilyen más közérdeku témával kapcsolatosan az info@borbolycsaba.ro, vagy a hirlevel@hargitamegye.ro e-mail címre.

Számos kérdésben megkérdezzük a lakosság véleményét. Ha Önt is érdekli a téma, szóljon hozza: https://www.facebook.com/groups/641571599341625/

Kövessen:

Elnézését kérjük, ha levelünk zavarta Önt. A leiratkozáshoz megkérjük küldjön egy levelet "LEIRATKOZAS" tárggyal a leiratkozas@hargitamegye.ro címre azokról az e-mail címekrol, amelyeket töröltetni szeretne, vagy egy levelében sorolja fel az összes címet.