2021. augusztus 30.

 

 

Heti értékelo szókimondóan (augusztus 29)

 

Nem lesz korlátozás a tanévnyitó ünnepségeken, kötelezo lesz a maszk viselete, és szabadtéren tartják. A jelenlegi szabályok szerint, Hargita megyében nem kell majd a tanórákon maszkot viselni.
Az egyetemeken oltáshoz vagy teszthez kötik a kurzusokon való fizikai jelenlétet.
Az elmúlt hét talán legjobb híre, hogy Novák Eduárd sportminiszter ezüst érmet szerzett a tokiói paralimpián.
A koronavírus delta variánsa néhány perc alatt is fertoz, vigyázzunk egymásra!
Ismét Magyarország ad otthont az Eucharisztikus Kongresszusnak, ahol Böjte atya szervezésében és Hargita Megye Tanácsa támogatásával 500 zarándok vesz részt.
Hétfo reggel rendkívüli tanácsülést tartottunk, a 6%-os áfa-visszaosztásból támogatjuk a településeket.
Elkezdodtek a mélyfúrások Tibódban, a munkálatok miatt a nap nagy részében az utat lezárják.
A magyar-magyar kapcsolatokat lendületben, konkrét projektekben mérjük, bovítjük az együttmuködéseket!
Mintegy fél ezren emlékeztek meg a múlt héten az úzvölgyi temetoben a hosökrol.

Ezekrol és más fontos témákról számol be heti értékelojében Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke:

https://www.facebook.com/borbolycsaba/videos/364337295314343

További témákról tájékozódjon Borboly Csaba honlapján:

www.borbolycsaba.ro

Vigyázzunk egymásra. Bizakodva vágunk neki ennek a hétnek is!

Az elmúlt hét történéseirol (augusztus 23 – 29.)

 

Megtéríti a diákok ingázását az oktatási minisztérium

A több hónapos huzavona és megoldáskeresés után, a kormány kiadta azt a sürgosségi rendeletet, amely a diákok ingázási költségeinek elszámolásáról rendelkezik.

A 2021/50-es számú rendelet szerint 50 kilométeres távig számolja el a diákok utazási költségeit az oktatási minisztérium a tanintézeteken keresztül azoknak a diákoknak, akik nem tudnak azon a településen tanulni, ahová a lakcímük szól. A bentlakásban vagy kinnlakásban elhelyezkedo diákok ingázását szintén elszámolják, esetükben nyolc oda-vissza utat félévenként. Az elszámolást elolegben is felvehetik. A diákok utazását a minisztérium három kilométeres távra maximum 30 lejig támogatja havonta. Három kilométernél hosszabb távra kilométerenként további 3 lejt számol el, legtöbb 50 kilométeres távolságra. Ötven kilométer fölött, ha a diák nem bentlakásban vagy ideiglenes lakcímen tartózkodik azon a településen, ahol az oktatási intézmény van, egy lejt elszámolnak kilométerenként az ingázásra.

https://www.borbolycsaba.ro/megteriti-a-diakok-ingazasat-az-oktatasi-miniszterium/

 

Megépül a körforgalom Gyergyóalfaluban: a beruházást nagy részben a megyei tanács támogatja

Körforgalom épül Gyergyóalfaluban a 126-os megyei út és a 13B jelzésu országút keresztezodésénél. A beruházás 2/3-át Hargita Megye Tanácsa, 1/3-át a helyi önkormányzat támogatja. Ez volt a megyei tanács augusztus 23-i rendkívüli ülésének egyik legfontosabb döntése, de emellett több Gyergyó térségi településnek szavaztak meg támogatást a 6%-os áfa-visszaosztásból. A tanácsülést Gyergyóalfaluban tartották, illetve online kapcsolódtak be a testület további tagjai.

https://www.borbolycsaba.ro/megepul-a-korforgalom-gyergyoalfaluban-a-beruhazast-nagy-reszben-a-megyei-tanacs-tamogatja/

 

Márton Áron Konferenciát tartottak Csíkszentdomokoson

Szombaton került átadásra és megáldásra Csíkszentdomokoson a Márton Áron Zarándokközpont, Márton Áron püspök születésének 125. évfordulóján.

„Igyekszünk méltó módon emlékezni Márton Áronra, tanításainak követése erot ad a mindennapokban. Csíkszentdomokos közössége hitében eros, összefogásban dolgoznak, ami meghozza a gyümölcsét. Kelemen Hunor szövetségi elnök és a magyar kormány, élén Orbán Viktor miniszterelnökkel, megtalálták az együttmuködés módját, aminek látható eredményei vannak Erdélyben. Köszönet mindenkinek a munkájáért, hiszen szükség van a hasonló fejlesztésekre, mert ezek adnak erot és hitet a mindennapokban” – mondta ünnapi beszédében Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.

https://www.facebook.com/borbolycsaba/posts/385325919621957

 

Tisztelet a hosöknek!

Az úzvölgyi katonatemetoben hoseinkrol emlékeztünk meg.
A mi kötelességünk is megvédeni a keleti határt.
Összefogással és konoksággal kell dolgoznunk tovább.
Hiszünk a közös munkában.
Megvédjük határainkat, folytatjuk a harcot!

https://www.facebook.com/borbolycsaba/posts/384526079701941

 

Elkezdték a mélyfúrásokat Tibód közelében a földcsuszamlás megerosítésére és újraépítésére

A sokadik kiírás, újabb és újabb áremelés után zajlanak ma már a komoly finanszírozást igénylo munkálatok.
Borboly Csaba: „Az RMDSZ kormányzati szerepvállalásának köszönhetoen kisebb összegu kormánytámogatást is kaptunk. Bízunk benne, az Országos Beruházási Társaság átveszi a beruházást, mert ezt az építkezést végig kell csinálnunk, hogy biztosítsuk az átjárást a települések között.

Továbbra is arra kérjük a gépjármuvezetoket, hogy kerüljék az útszakaszt. Szejkefürdo felé az országúton közlekedjenek. Minden nap 7 óra 30 perc és 18 óra között zajlanak a munkálatok, így a teljes útszakaszt lezárják.”

https://www.facebook.com/borbolycsaba/videos/604856567542866

 

Vegyünk részt minél többen a Ferenc pápa által celebrált szentmisén Budapesten!

Legyünk ott minél többen az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszuson Hargita megyébol. Tájékozódjanak a részletekrol!

https://www.facebook.com/borbolycsaba/videos/244779297531377

 

TOVÁBBI INFORMÁCIÓK:

 

SZÓLJON HOZZÁ!

Kérem, írja meg észrevételeit, javaslatait a hírlevél témáival vagy bármilyen más közérdeku témával kapcsolatosan az info@borbolycsaba.ro, vagy a hirlevel@hargitamegye.ro e-mail címre.

Számos kérdésben megkérdezzük a lakosság véleményét. Ha Önt is érdekli a téma, szóljon hozza: https://www.facebook.com/groups/641571599341625/

Kövessen:

Elnézését kérjük, ha levelünk zavarta Önt. A leiratkozáshoz megkérjük küldjön egy levelet "LEIRATKOZAS" tárggyal a leiratkozas@hargitamegye.ro címre azokról az e-mail címekrol, amelyeket töröltetni szeretne, vagy egy levelében sorolja fel az összes címet.