2021. szeptember 13.

 

 

Heti értékelo szókimondóan (szeptember 12)

 

Több medvetámadás is történt a múlt héten Hargita megyében.
Gyimesfelsolokon felavatták a plébániát Hargita Megye Tanácsa egyháztámogatási programja keretében.
Dolgozunk a megrongálódott Balánbánya és Kovácspéter közötti megyei úton, valamint a 123-as úzvölgyi úton.
Hargita Megye Tanácsának elnöke Gyimesbükkben egyeztetett Oltean Péter-Brazil polgármesterrel, valamint Valentin Ivancea Bákó megyei tanácselnökkel a közös programokról, projektekrol és témákról, amelyek a két megyét érintik.
Hargita Megye Tanácsa, a Csíkszeredai Megyei Sürgosségi Kórház és a csíkszentimrei önkormányzat közös projektje a büdösfürdoi mofetták felújítása.
Tovább zajlanak az egyháztámogatási szerzodések aláírásai.
Együttmuködést kezdeményezett Hargita Megye Tanácsa és a Csíkcsomortáni Szövetkezet.
Hargita megyébol népes zarándoklat vett részt az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszuson, Budapesten.

Ezekrol és más fontos témákról számol be heti értékelojében Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke:
https://www.facebook.com/borbolycsaba/videos/1981374145372130

További témákról tájékozódjon Borboly Csaba honlapján:
www.borbolycsaba.ro

Vigyázzunk egymásra. Bizakodva vágunk neki ennek a hétnek is!

Az elmúlt hét történéseirol (szeptember 6 – 12.)

 

Hargita megyébol népes zarándoklat vett részt az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszuson, Budapesten

https://www.facebook.com/borbolycsaba/posts/394603455360870

Hargita megyébol ezúttal is népes zarándoklat indult.

Borboly Csaba: “Örülünk, hogy Hargita Megye Tanácsa részérol ebben segíthettünk. Tartalmas, lelki gazdagodásra szolgáló programok vártak ránk az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszuson.”

 

Több medvetámadás is történt a múlt héten Hargita megyében

Egy nap két medvetámadás Csík térségében. Az elso medvetámadás Gyimesben (Bükkhavaspatakán) történt, az áldozattal beszélgetett Borboly Csaba. Az 58 éves férfit sérülésekkel szállították a Csíkszeredai Megyei Sürgosségi Kórházba. Az áldozat felso végtagjain és az orrnyergén vannak karmolások és harapásnyomok. Karmolt seb a jobb karján és az orrnyergen, illetve a szemöldökén, harapásnyom a jobb kezén és bal karján figyelheto meg. A mentot az áldozta hívta fel a támadás után.

Egy 50 éves not is megtámadott a medve Madéfalván. Az áldozat karján, nyakán és mellkasán is harapási sérülések vannak. A no rendkívül súlyos állapotba került, a támadást követoen a családja szállította az otthonába, oda kérték a mentot.

Borboly Csaba: “Folytatni kell a normális élethez való jogunkért a harcot. Fogjunk össze: jelentsék a medvék jelenlétet, küldjék el a meg nem térített károkról szóló dokumentációt és formáljuk együtt a közvéleményt.”
https://www.facebook.com/borbolycsaba/videos/547791569830463

 

Gyimesfelsolokon plébániát avattak a megyei tanács egyháztámogatási programja keretében

Gyimesben templomok, iskolák, napközik épülnek, és ezek nem maradnak üresen. Jó látni és tapasztalni, hogy élettel teli a Gyimesek völgye. Az itt élok a hétköznapok munkáját, de a hétvégék ünnepeit is összefogásban élik meg. Gyimesfelsolokon az új felavatott plébánia is ezt az összefogást erosíti. 2017 óta támogatta Hargita Megye Tanácsa a plébánia felépítését egyháztámogatási programjából.
Borboly Csaba: “Folytatjuk a közös munkát történelmi egyházainkkal!”

https://www.facebook.com/borbolycsaba/videos/279778303617172

 

Dolgoznak a megyei utakon: Balánbánya és Kovácspéter között és a 123-as úzvölgyi úton

Súlyosan megrongálódott a Balánbánya és Kovácspéter közötti megyei út egy rövid szakasza. A széldöntés után a kidolt fákat ki kell termelni, hogy értékesíteni tudják, és ne okozzon még nagyobb kárt az erdoben. Ez azzal jár, hogy az elkövetkezo években több ezer kamionnyi fát kell lehozzanak a megyei útszakaszon. Továbbra is kérjük a lakosságot, hogy bátran jelezzék, ha bármi rendellenességet tapasztalnak a megyei utakon!

Úzvölgyét vissza kell csatolni Hargita megyéhez, ehhez az aszfaltozott út egy elorelépés. Hargita Megye Tanácsa saját költségvetésébol kezdték el építeni ezt az utat.

Borboly Csaba: “Bízunk benne, hogy az RMDSZ támogatásával lesz fedezet az útépítésre, és befejezzük a beruházást. Az itt lakók ezen az úton gyorsabban és biztonságosabban érhetnek el például a megyeközpontba. Összekötjük az Úz-völgyét Csík-térségével!”

https://www.facebook.com/borbolycsaba/videos/1229371267489011
https://www.facebook.com/borbolycsaba/videos/910355113193849

 

Hargita Megye Tanácsának elnöke Gyímesbükkben egyeztetett Oltean Péter-Brazil polgármesterrel, valamint Valentin Ivancea Bákó megyei tanácselnökkel a közös programokról, projektekrol és témákról, amelyek a két megyét érintik

A gázhálózat fejlesztése minél elobb meg kell valósuljon Kománfalva-Gyimesbükk–Gyimesközéplok és Gyimesfelsolok között.

Az RMDSZ által kezdeményezett Anghel Saligny program jóváhagyása lehetoséget biztosít olyan forrásokhoz, amelyek a gazdasági fejlodés fontos motorjának számító közúti infrastruktúra fejlesztéséhez szükségesek.
Borboly Csaba: “Egyeztettünk a bákói nemzetközi repülotér által kínált lehetoségekrol is, amelyek a Marosvásárhelyi Transylvania Repülotér kínálatát kiegészíto repülojáratok révén megnyitják a térséget a turizmus fejlesztése és a beruházások elott.”

https://www.facebook.com/photo?fbid=392107378943811&set=a.259441308877086

 

Hargita Megye Tanácsa, a Csíkszeredai Megyei Sürgosségi Kórház és a csíkszentimrei önkormányzat közös projektje a büdösfürdoi mofetták felújítása

Összefogás a büdösfürdoi mofetták felújítása érdekében:
a tervet a Hargita Megye Tanácsa által szervezett webináriumon mutatták be a múlt héten az érdeklodoknek, de emellett a megbeszélésen sor került egy szakdolgozat ismertetésére is. Dósa Apor Büdösfürdon végzett méréseket és készített elemzést a mofettákról.

https://www.facebook.com/photo?fbid=392595555561660&set=a.259441308877086

 

Tovább zajlanak az egyháztámogatási szerzodések aláírásai

Borboly Csaba: “Történelmi egyházaink támogatása mindig is elsodleges volt számunkra. Több egyháztámogatási szerzodést írtunk alá Csík-térségben. Érték az a tevékenység, amelyet az egyházaink végeznek a közösségek érdekében. A településeken az egyház olyan intézmény, amely közösséget formál, támogató és értékteremto erovel rendelkezik.”

https://www.facebook.com/borbolycsaba/videos/145182927734369

 

Együttmuködést kezdeményezett Hargita Megye Tanácsa és a Csíkcsomortáni Szövetkezet

Borboly Csaba: “Minél több fiatal számára szeretnénk biztosítani a gyakorlati képzést a szakoktatásban. Ehhez jó helyszín lehet a Csíkcsomortáni Szövetkezet. Itt a szakmai tudás mellett lelkesedést, igényességet és összefogást is megtapasztalhatják. Jó együttmuködés körvonalazódik a magánszféra, az iskolág és a közszféra között.”

https://www.facebook.com/borbolycsaba/videos/4220209168055667

 

TOVÁBBI INFORMÁCIÓK:

 

SZÓLJON HOZZÁ!

Kérem, írja meg észrevételeit, javaslatait a hírlevél témáival vagy bármilyen más közérdeku témával kapcsolatosan az info@borbolycsaba.ro, vagy a hirlevel@hargitamegye.ro e-mail címre.

Számos kérdésben megkérdezzük a lakosság véleményét. Ha Önt is érdekli a téma, szóljon hozza: https://www.facebook.com/groups/641571599341625/

Kövessen:

Elnézését kérjük, ha levelünk zavarta Önt. A leiratkozáshoz megkérjük küldjön egy levelet "LEIRATKOZAS" tárggyal a leiratkozas@hargitamegye.ro címre azokról az e-mail címekrol, amelyeket töröltetni szeretne, vagy egy levelében sorolja fel az összes címet.