“Citește. Numai citind mereu creierul tău va deveni un laborator nesfârșit de idei și imagini” Mihai Eminescu

0

15 Februarie este oficial Ziua Națională a Lecturii, începând de anul trecut.

Era oare necesară stabilirea unei astfel de zile?

Lectura nu este ceva ce facem în mod obișnuit în fiecare zi?

Cred că fiecare persoană este conștientă că, pentru a se dezvolta, și pentru a contribui la dezvoltarea comunității din care face parte, trebuie să considere studiul ca parte a vieții sale.

Cum ne informăm calitativ dacă nu citim? Putem să ne folosim doar de sursele de informare online?

Putem să renunțăm complet la forma de lectură clasică a cărții, ziarului?

Știu, aceasta este o tendință actuală, dar oare, și în cazul lecturii, este utilă digitalizarea?

Eu consider că nu!

Ceea ce obții ca sentiment când iei în mână o carte nu poate fi comparat cu ceea ce-ți oferă un material electronic.

Este util să poți accesa materiale online dar nu putem înlocui cititul clasic.

De aceea, m-am bucurat anul trecut când am fost provocat alături de alte personalități să particip la evenimentul „Provocare la lectură” – Ora de limba și literatura română… altfel,  și mă bucur că acest eveniment ajunge în acest an la cea de-a doua ediție!

Vă reamintesc că la momentul respectiv i-am provocat la rândul meu pe tinerii elevi la lectura romanului lui Mircea Eliade – Romanul adolescentului miop.

A fost o lectură interesantă și le-am mărturisit elevilor că, la rândul meu, în anii adolescenței, pe un caiet studențesc, mi-am așternut gândurile. E un exercițiu interesant care  ne dezvoltă imaginația, și ne dezvoltă personal.

Fără lectură imaginația noastră  va fi știrbă.

Cine poate însă trezi interesul tinerilor pentru lectură? Noi, ca părinți, noi, ca persoane care influențăm opinia publică, și noi, ca oameni.

Nu este ușor pentru tinerii din ziua de azi, pentru că oportunitățile sunt multiple, sunt stimulați din toate părțile, și așa răspund la întrebarea de la început – era necesară o Zi Națională a Lecturii?

Din punctul meu de vedere da, tocmai pentru a promova frumusețea dar și necesitatea și utilitatea lecturii.

Copiii și tinerii au nevoie de exemple și noi le putem oferi în această zi, dar nu numai, un bun exemplu despre cum să crească și să se dezvolte prin citit.

Noi putem să le trezim curiozitatea de a deschide o carte, citindu-le când sunt mici, provocându-i la lecturi mai dificile, când sunt mari.

Un copil care citește va fi un adult care gândește, spune un proverb, și eu cred cu tărie în el! Și dacă citim, învățăm să gândim liber, pentru că doar astfel putem dezvolta idei noi, chiar și idei critice.

 

SPOR LA LECTURĂ!

Loading