Comisia pentru educație a Comitetului Regiunilor (SEDEC) l-a ales pe Borboly Csaba raportor.

0

În prim plan se află stimularea ocupării forței de muncă în rândul tinerilor 

În cadrul reuniunii din 9 iulie, Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita,  a fost ales raportor de către Comisia pentru educație din cadrul Comitetului Regiunilor (SEDEC) pentru un raport privind educația.

În urma pandemiei Covid-19, strategia de recuperare a Comisiei include, de asemenea, propunerea unui program, adoptat în cadrul reuniunii din 9 iulie, care va asigura că trecerea digitală a UE este un element cheie pentru politicile de ocupare a tinerilor. Propunerea adoptată a Comisiei – O agendă europeană pentru abilități privind competitivitate durabilă, echitate socială și reziliență – va contribui la stimularea ocupării tinerilor prin stabilirea unor obiective ambițioase și cuantificabile pentru formarea ulterioară (dezvoltarea competențelor existente) și perfecționarea profesională (dobândirea de noi abilități), urmând să fie implementată în următorii cinci ani.

Prin cele 12 acțiuni ale programului, comitetul se va concentra pe abilitățile necesare pentru ocuparea forței de muncă, lucrând ca un aliat cu statele membre, companii și partenerii sociali la reformă. Programul își propune să asigure că dreptul la educație și învățare pe tot parcursul vieții, consacrat în Pilonul European al Drepturilor Sociale, se aplică în întreaga Europă, de la orașe la zone îndepărtate, rurale, în beneficiul tuturor.

Scopul raportului lui Borboly Csaba este de a formula propuneri în domeniul educației și recalificării adulților, ceea ce va contribui foarte mult la redresarea economiei în statele membre după perioada pandemiei, luând în considerare faptul că măsurile de austeritate din ultimele luni au dus la concedieri în mai multe sectoare. Raportul va include propuneri de promovare a ocupării tinerilor pe piața muncii, toate prin oportunități de formare și recalificare a adulților.

„Comisia Europeană trebuie să ia măsuri pentru a sprijini statele membre, regiunile și orașele în sistemele lor de educație și formare. În această perioadă, adaptarea, restaurarea și modernizarea sistemelor de învățământ sunt esențiale. Prin urmare, este important să solicităm Comisiei Europene să includă educația digitală, achiziția echipamentului necesar și pregătirea cadrelor didactice pentru astfel de situații în programele de sprijin post-criză ”, a subliniat Borboly Csaba.

Președintele Consiliului Județean Harghita a explicat că în regiune, vor face toate demersurile posibile  pentru a sprijini diferitele sectoare care au fost influențate de această criză.

„Ca și guvern regional, vom face toate eforturile pentru a sprijini economia, turismul, agricultura, pentru a salva locuri de muncă, pentru crearea de noi oportunități de angajare și nu în ultimul rând, considerăm că este important să oferim educație de calitate”, a spus președintele județului.

El a adăugat că acest lucru necesită sprijinul și atenția UE: „Politica UE trebuie să pună mai mult accent pe disparitățile regionale, în special în regiunile mai puțin dezvoltate. Este important să reformăm planul de acțiune pentru educația digitală, promovând astfel performanța educațională a studenților și tinerilor din regiunile mai puțin dezvoltate, deoarece multe familii din regiune se confruntă cu lipsa echipamentelor adecvate”.

Propunerea de program adoptată va contribui la accelerarea tranziției digitale, aflată deja în întârziere, recunoscând oportunitățile și incertitudinile inerente procesului. În acest scop, evaluează și dezvoltă abilitățile și competențele esențiale pentru ocuparea forței de muncă pe o piață a muncii în continuă schimbare. Toate acestea pot fi stimulate în continuare prin programul menționat mai sus.

 

Miercurea Ciuc, 9 iulie 2020

133 total views, 1 views today