De ce sunt importante micile unități de procesare a laptelui? Iată!

0

Companiile multinaționale lasă de pe o zi pe alta fără nici un venit producătorii care lucrează doar pentru niște eurocenți, precum reiese din știrea publicată de site-ul capital.ro (http://www.capital.ro/laptele-din-inima-ardealului-va-fi-adus-de-la-unguri.html). Și din acest motiv este necesar să se înființeze cât mai multe mici unități de procesare a laptelui, pentru ca producătorii de lapte, gospodarii să fie protejați față de deciziile incalculabile, nepreconizabile ale companiilor multinaționale. Trebuie să continuăm procesul de înființare a acestor unități, iar Consiliul Județean Harghita, prin asociația de dezvoltare rurală sprijină acest demers al producătorilor. Din știrea cu pricina reiese, că demersurile noastre au sens, iar din acest motiv trebuie să-i stimulăm pe producători să-și organizeze ei înșiși colectarea laptelui.

Micile unități de procesare a laptelui aflate în proprietatea asociațiilor cooperatiste sau al întreprinderilor mici și mijlocii înființate de către producătorii locali trebuiesc sprijinite ca produsele lor să ajungă și pe piețele mai îndepărtate, deoarece aceste mici unități nu-și întorc spatele producătorilor de pe o zi pe alta. Tot aici remarc faptul că din acest considerent organizăm licitați separat pentru fiecare unitate administrativ teritorială din județ – 67 la număr –, dorim ca cei peste un milion de euro destinați programului lapte și corn din școli să rămână în județ, să nu curgă în contul unor firme ale căror proprietari se pierd în negură. Micile gospodării reprezintă baza societății noastre, iar noi – consumatori de rând – le putem sprijini cumpărând produsele lor, consultând pe eticheta produsului dacă producătorul este din zona noastră sau nu. În acest fel putem face ca să nu fim surprinși de deciziile câteodată drastice ale companiilor multinaționale, cu repercusiuni asupra noastră, asupra arealului nostru.

977 total views, 3 views today