Din ce se compune stratul de balast?

0

Deoarece în ultima vreme au fost numeroase întrebările referitoare la utilizarea stratului de balast în procesul de reabilitare al drumurilor, consider că e import să fac următoarele precizări. Opiniile și propunerile dumneavoastră sunt binevenite.

Balastul este utilizat în construirea stratului de bază a drumului, fapt reglementat de STAS 6400 (Standard de stat: https://www.scribd.com/document/236121085/STAS-6400-84) și unde sunt menționate exact standardele de calitate și modul în care acestea trebuie îndeplinite. Balastul se aplică în unul sau mai multe straturi, în funcție de documentația tehnică. Grosimea stratului de balast variază între 15-40 centimetri. De obicei se plică în straturi de 15 centimetri pentru a putea fi compactate în mod corespunzător.

Pentru execuția stratului de fundație a drumului se va utiliza balast cu granula maximă de 63 mm. Balastul trebuie să provină din roci stabile, alterabile la aer, apă sau îngheț, nu trebuie să conțină corpuri străine vizibile, cum ar fi bulgări de pământ, cărbune, lemn, resturi vegetale. Materialul va fi testat în laborator unde se va stabili granulometria. Cu alte cuvinte se va stabili proporția în care sunt prezente diferitele mărimi de nisip, granule (cât la sută este reprezentat de granule cu o mărime între 0-1mm, 1-4 mm, 4-8 mm, 8-16 mm, 16-25, 25-50 și 50-63 mm). Se obține astfel o curbă de valori în care nu pot fi încălcate anumite abateri procentuale. Totodată, se stabilește gradul de uzură al granulelor, gradul de umiditate al materialului în vederea compactării optime, în conformitate cu prevederile stabilite.

Untitled_edited

Documentele care atestă analizele de laborator și cele de calitate sunt parte a documentației de decontare a costurilor. În acest mod se demonstrează că materialele corespund cerințelor și au fost prelucrate în mod corespunzător, acestea fiind menționate într-un proces verbal. În cazul construirii unui drum, nu se aplică startul de balast până nu sunt aprobate procesele verbale referitoare la terasament. Este interzis a se aplica balast înghețat, sau aplicarea stratului de balast pe pământ înghețat sau acoperit de ninsoare.

Untitled_edited2

Grosimea stratului pe o suprafață de 2000 de metri pătrați se măsoară în trei locuri. Gradul de compactate pe suprafețe sub 2000 de metri se măsoară în trei locuri, peste această suprafață se iau mostre la fața locului. Se permite o deviere  cinci centimetri în lățimea suprafeței de lucru, atât în secțiuni transversale, cât și  longitudinale.

https://drive.google.com/open?id=1uAb4bK3VsaBLCk9D0NxOg3ebZyva8fue

2,317 total views, 2 views today