Elevii trebuie să aleagă conștient și informat pentru viitorul lor
Parcursul în educație și orientarea în carieră, preocuparea Consiliului Județean Harghita
Consiliul Județean Harghita se preocupă constant de parcursul educațional al elevilor dar și de orientarea conștientă în carieră, în acest sens, la sediul consiliului județean a avut loc o conferință de presă azi, 31 mai, la care au participat Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita, Cilip Arpad, directorul Agenției de Dezvoltare Județeană Harghita(ADEHAR), Demeter Levente, inspector școlar general, Szabó Irén Ottilia, Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Harghita, Jánó Edit, Agenția de Ocupare a Forței de Muncă Harghita.
Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita, a apreciat importanța unei alegeri conștiente și informate în ceea ce privește școala, și ulterior parcursul profesional, subliniind necesitatea parteneriatului cu instituțiile implicate pentru formarea și consilierea elevilor, astfel încât aceștia să-și poată dezvolta competențe cheie pentru piața muncii în permanentă schimbare.
Cilip Arpad, directorul ADEHAR, a prezentat activitățile derulate de instituție în beneficiul elevilor – vizite pe teren, ore de dirigenție tematice, introducere practică în profesia pe care vor să o aleagă, suport de studiu, proiecte Erasmus și Erasmus+.
Demeter Levente, inspector școlar general, din partea Inspectoratului Școlar Județean Harghita, a apreciat importanța orientării în carieră încă din clasele primare, subliniind că elevii pot alege varianta cea mai bună pentru viitor doar dacă cunosc oportunitățile. Totodată, a menționat că deși este o regulă ca elevii buni să aleagă licee teoretice, inspectoratul militează ca elevii buni să aleagă și liceele profesionale, fiind necesară forță de muncă calificată și educată.
În ceea ce privește opțiunile pe piața forței de muncă din județ, Jánó Edit, din partea Agenției de Ocupare a Forței de Muncă Harghita, a subliniat că decizia elevilor trebuie să fie deliberată și bine documentată, arătând că, din punct de vedere statistic, la nivelul județului, 70% dintre persoanele aflate în șomaj au maxim 8 clase, cei mai puțini șomeri fiind cei cu studii superioare și calificați.
De asemenea, Jánó Edit a mai adăugat că deși inteligența artificială este tot mai prezentă în viața de zi cu zi, în următorii 10 ani este necesar ca tinerii să fie calificați ca să poată ocupa un loc pe piața muncii. Totodată, a subliniat că fiecare copil are interese, cunoștințe și aptitudini diferite și de asta trebuie ținut cont în orientarea în carieră.
Szabó Irén Ottilia, reprezentanta Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Harghita, a menționat principalii trei factori care influențează alegerea carierei: abilitățile personale, ce se cunosc încă din clasele primare, sfera de interese, cunoștințele profunde despre meserii și profesii, precizând faptul că aceștia se dezvoltă pe parcurs. De asemenea, a apreciat importanța triunghiului cadru didactic-părinte-elev, în susținerea în timpul perioadei de examene și pe viitor în alegerea profesiei.
În finalul conferinței, Borboly Csaba a reiterat importanța implicării, lansând un apel către instituții, persoane și societăți, din zona Toplița, unde Biroul de Carieră al Consiliului Județean Harghita, coordonat de Demeter Kamilla, nu a reușit să organizeze evenimente pentru tineri, în lipsă de parteneri.
Cei care doresc să se implice în dezvoltarea tinerilor sunt rugați să transmită intenția lor pe adresa de mai [email protected]