Guvernul României ar fi trebuit să fie primul în susținerea inițiativei UDMR

0

Inițiativa cetățenească susținută de UDMR are ca scop păstrarea identității, limbii comunităților minoritare din UE. După cum se știe, în zilele noastre comunitățile minoritare se topesc ca gheața expusă la soare. Procesul de asimilare a minorităților din Uniunea Europeană are o tendință de creștere.
50 milioane de cetățeni ai UE, dintre care cel puțin 3 milioane de români (din Spania, Franța, Italia) sunt minoritari. Păstrarea biosferei, ocrotirea urșilor sunt teme reglementate în UE, însă păstrarea identității culturale și a limbii persoanelor aparținând minorităților, NU!
Acest lucru nu este normal, mai mult decât atât, acel guvern care ar fi trebuit să fie primul în susținerea inițiativei UDMR ar fi trebuit să fie Guvernul României, având în vedere că cea mai numeroasă minoritate în țările membre UE este cea română. Peste trei milioane de persoane în UE și multe sute de mii în Serbia și Ucraina, care solicitând aderarea la UE ar fi obligate la preluarea normelor UE privind minoritățile.
Deci, inițiativa UDMR este o inițiativă pentru toate etniile minoritare din UE și din afara UE, adică și pentru sutele de mii, milioane de români din afara granițelor României.
Și totuși, MAE se comportă ca Gica Contra.
Nu înțeleg logica, fiindcă inițiativa UDMR nu reprezintă mare brânză pentru maghiarii din Ținutul Secuiesc, regiunea bau-bau, sperietoarea de serviciu.
Noi nu suntem amenințați de asimilare, dacă avem probleme lingvistice acest lucru se datorează faptului că sunt carențe în privința însușirii limbi române de către elevii maghiari, aceștia nefiind susținuți destul de bine de către sistemul educațional român. În limba maghiară la bacalaureat au rezultate foarte bune, româna este materia pe care mulți o pică.
În Ținutul Secuiesc maghiarii nu sunt minoritari, nu sunt amenințați de diferitele forme ale asimilării. Inițiativa UDMR a fost înaintată pentru susținerea maghiarilor din sudul Transilvaniei, din Banat, unde ponderea acestora este de câteva procente și unde peste câțiva ani toate școlile maghiare vor fi închise din lipsa de elevi, dacă nu se întâmplă ceva.
În situații similare se află sute de mii de români din Serbia, Ucraina.
Deci, consider că ar fi oportună susținerea acestui demers al UDMR de către Guvernul României.
Și încă ar mai fi un lucru. În acordul guvernamental UDMR – USD (PSD) a fost reglementat clar faptul că în privința tematicilor minoritare, partenerul de coaliție nu va instrumenta nimic fără acordul UDMR.
În momentul actual, în această privință acest acord este încălcat de către PSD.
Nu suntem la grădiniță, cuvântul dat trebuie să fie respectat.
Nu înțeleg ce importanță are participarea guvernului român de partea Comisiei Europene. Comisia Europeană este destul de mare și lată ca să-și poată impune interesele singură, fără implicarea oricărui guvern.
În momentul actual ar fi oportun ca toate guvernele (român, maghiar, slovac) să nu susțină această procedură și să lase micuțele organizații minoritare să lupte cu mastodontul, cu Comisia Europeană.
Agenda miniștrilor de externe ale țărilor sus-menționate a fost mult încărcată în ultimele luni. Nu ar strica puțină relaxare și nu înțeleg de ce vor să participe la proceduri inițiate de reprezentanții unor comunități minoritare cu grad foarte ridicat de asimilarea, aflate în ceasul al 24-lea a existenței lor.

933 total views, 1 views today