„Noii votanţi” să voteze!

0

Nu de mult am citit un material foarte valoros despre cum putem să ne adresăm tinerilor care votează pentru prima oară, cum putem să-i mobilizăm. Deşi acest material a fost întocmit de Political Capital şi Fundaţia „Friedrich Ebert” și publicat în anul 2013, fiind de actualitate și astăzi, a fost organizată și o conferinţă pe această temă.
În general putem observa că tinerii sunt pasivi din punctul de vedere al participării la procesul electoral. Datele publicate de European Social Survey demonstrează că în ultimii ani a scăzut semnificativ numărul tinerilor care doresc în mod sigur să se prezinte la urne, în acelaşi timp sporind numărul tinerilor care în mod sigur nu doresc să facă uz de dreptul electoral. Dacă acest proces continuă, în anul 2014 se vor prezenta la urne mai puţini tineri decât la ultimele trei alegeri.
Bănuiesc că nici tinerii din secuime nu fac excepţie de la cele prezentate mai sus. Tinerii din zona noastră se ţin deoparte de activitatea politică directă, sunt neîncrezători faţă de instituţiile politice şi faţă de democraţia reprezentativă, sunt convinși că nu se pot aştepta la nimic din partea politicii considerată de ei ca fiind chiar respingătoare. Noi, politicienii trebuie să ținem cont de acest fapt, dar nu este suficient doar să-i acordăm atenţie, ci trebuie să facem ceva pentru a schimba această stare. Iar această schimbare nu va surveni de la o zi la alta. Trebuie să atragem atenţia tinerilor asupra necesităţii implicării lor în viaţa publică, să facă uz de drepturile lor democratice şi să-şi facă auzită vocea în procesul de desemnare a membrilor elitei politice care influenţează viaţa comunităţii.
Am afirmat de mai multe ori, şi repet încă o dată: trebuie să avem grijă de tineri, trebuie să fim receptivi la doleanţele lor, trebuie să aducem aproape de ei viaţa publică și să-i încurajăm să facă uz de drepturile lor democratice. Majorităţii tinerilor nu ne mai putem adresa prin mijloacele convenţionale, trebuie să le trezim interesul faţă și să-i motivăm să participe  la alegeri. Trebuie să ţinem în mod permanent legătura cu tinerii, este necesar să-i ajutăm să se orienteze, să le oferim informaţii despre schimbările survenite, despre oportunităţile deschise tinerilor și comunităţilor noastre. Preşedintele american Barack Obama a câştigat alegerile prezidenţiale din 2012, datorită faptului că a avut a strategie eficientă de abordare a tineretului,– ceea ce nu a fost la îndemâna adversarului său, Mitt Romney.
Tinerii trebuie să fie priviţi ca parteneri egali, trebuie atraşi în dezbaterea publică și trebuie să acordăm atenție problemelor acestora. Este necesară furnizarea de informaţii adecvate şi corespunzătoare despre data alegerilor, tehnica votului, despre importanţa folosirii dreptului la vot. Trebuie să le facem cunoscut faptul că participarea lor la vot are însemnătate, iar părerea lor exprimată prin vot contează enorm.
Prin acest mod îi îndemn pe tineri să-şi exprime în mod curajos părerea, să-și facă auzită vocea, iar în final să participe la vot. Întotdeauna i-am sprijinit pe tineri şi voi proceda la fel şi pe viitor, deoarece am convingerea că este necesară implicarea lor în dezbaterea publică, în rezolvarea problemelor care-i afectează în mod direct.

847 total views, 1 views today