Soluţia ar fi un acord bilateral

0

În procesul de dezmembrare al USL-ului  un oarecare rol l-a avut UDMR-ul. Consider că este o oportunitate pentru comunitatea maghiară ca UDMR-ul să negocieze în această situație, deoarece cultura politică din România nu a atins acel nivel, ca o largă coaliţie să guverneze fără a atinge drepturile constituţionale, drepturile minorităţilor. USL-ul – mai puţin în judeţele Covasna şi Harghita – a strâns majoritatea voturilor în anul electoral 2012. Crearea USL a condus la faptul ca procentul electoral de 5% al UDMR să ne plaseze în umbra majorităţii USL de 70%, şi astfel  nu am mai putut înclina balanţa într-o parte sau în alta.

Putem să deplângem sfârşitul USL-ului, dar ar fi o mare greşeală. Trebuie să fim conştienţi de faptul că fără sprijinul UDMR, USD-ul rămas după destrămarea USL nu ar mai putea guverna.

Văzând cum se raportează Curtea Constituţională la drepturile minorităţilor, nu trebuie să ne facem iluzii în domeniul actului legislativ privind aceste drepturi. Nu duce nicăieri nici drumul dejucării rolului de control al Curţii Constituţionale prin adoptarea de ordonanţe de urgenţă, deoarece dacă se schimbă cursul politic, dacă vine un nou guvern, printr-o nouă ordonanţă o poate modifica pe cea veche şi iar ne trezim acolo, de unde am pornit, adică nicăieri. Dar nu avem întotdeauna nevoie de Curtea Constituţională pentru a demonta actele normative favorabile nouă, să ne aducem aminte că justiţia a fost cea care a desfiinţat ordonanţa privind UMF Târgu-Mureş.

În realitate ne rămâne un singur drum, pe care dacă îl urmăm, putem avea rezultate durabile şi ireversibile, iar acest drum este încheierea de acorduri bilaterale între guvernele României şi Ungariei. După câte ştiu, conţinutul tratatelor şi convenţiilor internaţionale nu pot fi tema controlului Curţii Constituţionale sau a instanţelor de judecată. Am convingerea că încheierea unui asemenea acord ar fi singura soluţie care nu ar putea fi desfiinţată de un nou guvern în cazurile cum ar fi UMF Târgu-Mureş sau Legea învăţământului. Tot ceea ce se poate realiza în acest mod este de durată, restul poate fi întors pe dos. Îmi aduc aminte că pe vremea grădiniţei ne jucam legând cu un fir de pescuit un portmoneu, puneam portmoneul pe trotuar, şi-l trăgeam pe sub gard, dacă cineva se apleca să-l ridice. În ultimii ani politica românească s-a jucat cu noi în moduri asemănătoare de mai multe ori, iar pe viitor ar fi bine să evităm situaţiile similare, deoarece, parafrazându-l pe Murphy, ceea ce poate fi retras, va fi retras, cu precădere dacă este vorba de drepturi minoritare. Ca exemplu concret pot aduce finanţarea Universităţii Sapientia. Acest caz este tipic: instituţia este necesară pentru afirmarea tineretului nostru, păstrarea identităţii noastre naţionale, totodată este de neacceptat situaţia creată, în care un procent foarte însemnat al tinerilor maghiari din România, care urmează studii superioare să nu primească niciun ban din partea statului, instituţia fiind finanţată de statul maghiar. Părinţii acestor copii aici îşi plătesc taxele şi impozitele, iar educaţia lor se face pe banii contribuabililor din Ungaria. Acest lucru nu este corect. Dacă pe lângă sprijinul financiar ungar, Universitatea Sapientia ar beneficia de sprijin normativ şi din partea statului român, dacă am putea încheia un asemenea acord până la începerea noului an universitar, ar fi un mare succes, un sprijin în demersurile noastre de a ne păstra identitatea. Cu Legea minorităţilor, cu diferitele Statute de autonomie ne putem trezi oricând, că au fost puse pe butuci, dacă nu cu altceva, atunci cu nefinanţarea aplicării lor.

Din această cauză afirm că trebuie să rămânem pe tărâmul realităţii, trebuie să ne concentrăm asupra unor lucruri pentru care merită să muncim, care ne pot aduce rezultate de durată, care reprezintă sprijin real, şi care – lucrul cel mai esenţial – sunt ireversibile. Acest lucru se poate garanta numai prin acorduri guvernamentale bilaterale.

Mai trebuie să ţinem cont de un factor, şi anume timpul. Dacă este voinţă politică, până la scrutinul pentru Parlamentul European problema finanţării Universităţii Sapientia se poate rezolva în mod unanim acceptabil, pentru ca noul an universitar să poată fi început de studenţii acestei instituţii într-un cadru material corespunzător.

679 total views, 1 views today