De ce am decis să candidez la funcția de primar?

0

Pentru mulți a fost o surpriză faptul că am decis să mă înscriu la alegerile preliminare din cadrul UDMR, pentru funcția de primar. Motivele deciziei mele au fost următoarele:

Reședința de județ se află în fața unei situații critice, iar candidatura mea este un răspuns la această situație. Nu putem lăsa orașul Miercurea-Ciuc în incertitudine, acesta este motivul pentru care doresc să ofer o alternativă. În parte, decizia mea atrage atenția asupra faptului că Miercurea-Ciuc nu poate rămâne fără conducător, în nesiguranță/șovăială. Un rol important în luarea deciziei a avut și faptul că sunt adeptul alegerilor directe. Competiția este o modalitate de evaluare și oportunitatea unei noi întâlniri cu locuitorii din Miercurea-Ciuc. Prealegeri în cadrul UDMR pentru funcția de primar nu vor avea loc în municipiu, deoarece sunt singurul candidat care a depus documentația, din partea Uniunii, însă candidatura și colectarea efectivă a semnăturilor reprezintă un fel de prealegere, o competiție, în exercitarea directă a democrației. Pot să afirm că a meritat efortul, deoarece în decursul a o săptămână, din data de 8 martie și până la data limită de depunere a candidaturii, când m-am întâlnit cu locuitorii orașului, am putut să aflu care sunt problemele cu care aceștia se confruntă. S-a ivit ocazia ca mai multe argumente, mai multe opinii să fie dezbătute public, confruntate, cântărite.

Principalul punct al programului: contribuția la crearea locurilor de muncă

În orașele mari ale județului, migrația tinerilor a devenit un fenomen drastic, numărul acestora a scăzut aproape la jumătate în ultimii douăzeci de ani, astfel o prioritate a programului este reprezentată, în continuare, de crearea locurilor de muncă în scopul motivării tinerilor de a rămâne acasă. Aceasta este cea mai mare provocare în această regiune, iar orașele, în primul rând municipiile, pot oferi un răspuns la această problemă. În acest proces doresc să mă implic. În anii care urmează, Miercurea-Ciuc reprezintă un loc propice pentru atragerea de investiții care să genereze sute, chiar câteva mii de locuri de muncă. Municipiul trebuie să ia un nou avânt și trebuie să rămână locomotiva județului. La conducerea municipiului reședință de județ se pot întreprinde acțiuni benefice întregului județ, acesta este rolul asociațiilor de dezvoltare intercomunitară a căror membre trebuie să fie unitățile administrativ-teritoriale. În continuare prin administrarea și asumarea comună a responsabilității putem gestiona mai multe servicii județene, instituții și proiecte, iar în calitate de președinte al Organizației Teritoriale Ciuc a UDMR, voi putea colabora fructuos cu fracțiunea UDMR din cadrul consiliului județean. Programul și temele abordate sunt de importanță județeană, iar programele municipiului pot avea efecte asupra întregului județ. Pot să asigur pe toată lumea, că voi fi în continuare interesat de situația județului.

Acum, deci, scopul nostru este acela ca în zona Ciuc și la nivelul întregului județ, orașele să genereze locuri de muncă. Această sarcină nu este comparabilă cu ducerea la bun sfârșit a unei investiții – în procesul de creare a locurilor de muncă este nevoie de coordonarea, nu numai a infrastructurii industriale, ci și a învățământului și a altor domenii. Consider că nu este lipsă de modestie dacă afirm că s-au obținut rezultate vizibile la nivelul județului, prin implicarea Consiliului Județean Harghita. Astfel de realizări sunt cooperativa de prelucrare a laptelui de la Cristuru-Secuiesc, colaborarea fermierilor, crearea piețelor de desfacere a produselor la nivel local și nu numai… Un exemplu tipic în acest sens este școala profesională Bányai de la Odorheiu-Secuiesc, unde s-a înființat o clasă de specialitate în scopul utilizării mașinii de frezat CNC. În acest scop este nevoie de zece mii de euro, o sumă nu chiar atât de mare, dacă luăm în considerare că prin crearea acestei specializări școlare, mai multe sute de elevi ar putea să-și găsească un loc de muncă. Decizia aparține orașului care va hotărî dacă suma alocată de la consiliul județean va fi folosită în acest scop. Deci pentru astfel de situații este nevoie de un politician dispus să colaboreze cu toată lumea, fie la nivel local, fie la București sau Bruxelles.

Legătura dintre oraș și județ

Cu alte cuvinte este nevoie de o persoană dedicată acestui scop. În acest scop, orașul și județul pot acționa împreună, activitatea celor două instituții poate fi coordonată și mai bine, prin intermediul a mai multor programe, cum ar fi spre exemplu în situația spitalului județean, unde este nevoie de colaborare între cele două instituții. Dacă voi fi primar, județul nu mă va pierde, voi urmări funcționarea lucrurilor. Pot afirma că județul va câștiga de partea sa orașul Miercurea-Ciuc, și sper că același lucru se va întâmpla și în cazul orașelor Odorheiu-Secuiesc și Gheorgheni, în scopul rezolvării problemelor comune. Să nu uităm că orașul nu se întinde doar până la limitele administrativ-teritoriale, azi orașele reprezintă centre regionale. Un exemplu bun în acest sens a fost orașul Miercurea-Ciuc, iar acest lucru poate fi îmbunătățit și mai mult.

Atenție îndreptată asupra învățământului

Dacă vorbim despre crearea locurilor de muncă, alfa și omega în acest domeniu este reprezentată de învățământ, iar în cadrul acestuia de învățământul profesional și cel superior. Totul depinde de acestea. Iar situația trebuie gestionată la nivel județean, trebuie discutate și identificate neînțelegerile, punctele în care resursele trebuie redistribuite, trebuie văzute bunele exemple, iar împreună cu pedagogii, antreprenorii și primarii este nevoie de identificarea acelei căi care va conduce la dezvoltarea învățământului județean. Fiecare nemulțumire și problemă va fi discutată și rezolvată. Poate spune oricine orice, eu consider că este nevoie de depunerea de efort în ceea ce privește microregiunile și prin intermediul colaborării regionale trebuie găsite soluțiile bune.

Miercurea-Ciuc, centru spiritual

Creșterea capacității de forță  motrice a orașului Miercurea-Ciuc se poate realiza și dacă acesta devine centrul spiritual al regiunii. Acest fapt este realizabil, dat fiind că Șumuleu-Ciuc, cel mai mare loc de pelerinaj catolic din Bazinul Carpatic, se situează la noi în municipiu. Eforturi trebuie să depunem și ca în cazul în care Papa Francisc va veni în anul 2018 în România, să viziteze și locul de pelerinaj de la Șumuleu-Ciuc.

Este nevoie în mod special de forță creatoare la conducerea orașului, deoarece rolul orașelor, mai ales al municipiilor va crește, în vreme ce al județelor va scădea, și datorită faptului că președintele consiliului județean va fi ales în mod indirect. Eu îmi doresc să fac ceva, nu să dau din coate, prefer ca votanții să decidă. Competiția și lucrurile au loc la nivelul orașului Miercurea-Ciuc și trebuie avut în vedere faptul că orașele din regiune nu sunt într-o situație bună, acesta este motivul pentru care este nevoie să ne gândim ce este de făcut pe mai departe. Acest lucru poate fi demarat de la Miercurea-Ciuc, centrul spiritual al regiunii, prin împuternicirea directă din partea alegătorilor.

Energii noi

Am lucrat 16 ani la consiliul județean și am reușit să obținem multe rezultate bune, mai mult, am avut inițiative bune care au fost adoptate la nivel național, deci avem despre ce să vorbim. În momentul de față la consiliul județean este nevoie de noi forțe, deoarece îndatoriri sunt, iar toate acestea ar însemna o nouă provocare, atât în calitate de președinte al consiliului județean, cât și de președinte al organizației teritoriale a UDMR. Noua îndatorire, orașul, reprezintă o provocare care mă motivează. Există sarcini cu privire la dezvoltări concrete care nu pot să le fac decât în calitate de primar, iar printre acestea se numără crearea locurilor de muncă, dezvoltarea sistemului de învățământ, fortificarea centrului spiritual al regiunii. Pe baza experienței de douăzeci de ani în calitate de politician, sunt conștient de greutatea deciziei pe care am luat-o.

Fostul primar, Ráduly Róbert Kálmán are un rol în viața publică din regiune (am spus că în cazul în care acesta își va înainta candidatura din partea UDMR la funcția de primar, eu m voi retrage),  vom continua lucrurile bune inițiate de acesta (de exemplu în domeniul sportului), le vom completa și poziționa orașul pe harta economiei europene. Avem nevoie de liniște pentru a putea lucra, circurile și conflictele nu ajută la nimic, (și) sub influența acestora tinerii pleacă din țară. Se simte că există mari așteptări pe plan economic. Nu este sustenabil ca majoritatea angajaților să lucreze în sectorul public. Nu ne putem baza pe această situație, deoarece ce se va întâmpla dacă printr-o hotărâre de guvern se anexează județele, iar Miercurea-Ciuc nu va mai fi reședință de județ, iar instituțiile publice vor fi transferate într-un oraș mai mare? Se golește orașul?

Situația este una deloc ușoară, se simte criza economică. S-au sistat investițiile greenfield în România. Investițiile infrastructurale au nevoie doar de fonduri, iar îmbunătățirea sistemelor dedicate resurselor umane necesită mai multă muncă și răbdare, este nevoie de colaborare, capacitate pe care eu o dețin. Sunt adeptul muncii în echipă. Consider că la cârma orașului Miercurea-Ciuc este nevoie de cunoștințele, experiența și sistemul de legături de care dispun.

1,180 total views, 1 views today