Stimată adunare!

0

15 martie reprezintă și pentru noi izbucnirea revoluției,  una dintre zilele reprezentative ale istoriei maghiarilor, demararea unui șir de evenimente mărețe: atunci s-a născut și a început să fie folosit în mod oficial drapelul național maghiar. 15 martie reprezintă totodată și ziua modernizării: în anul 1848 secuimea s-a integrat în națiunea civică maghiară. Națiunea maghiară și atunci, și acum nu și-a dorit altceva decât ceea ce a fost menționat în cele 12 puncte ale textului proclamației: să fie pace, libertate și înțelegere.

Din această triadă de deziderate, libertatea este dată. Aici în zona Ciuc, în viața publică pot spune că în ceea ce privește situațiile importante, întotdeauna a existat pace și armonie. Însă constat că în mod continuu există provocări care urmăresc interese personale, iar din motive politice, pacea este perturbată, se creează dispute care degenerează în circ. Cu certitudine și „statul degeaba” este un fel de stare de pace. Dacă nu se întâmplă nimic, dacă conducătorii din viața publică, cei ai organizațiilor doar își ridică salariile, fără a face nimic, atunci se creează o astfel de stare. Nu avem nevoie de o astfel de stare. Însă acele activități care contribuie la binele comunităților și urmărirea intereselor acestora, să nu lăsăm să fie pătate de activități ale celor care nu au făcut nimic din interes comun.

Se pune întrebarea: ce este în folosul comunității, care sunt acei actori care au un rol în viața comunității și care contribuie la bunăstarea și prosperitatea acestora. De la înaintașii și eroii revoluționari este nevoie acum să învățăm ce înseamnă curajul, colaborarea și hotărârea/determinarea. O citez pe Maica Tereza: „Încercați să vă înțelegeți reciproc, să descoperiți ceea ce este bun la semenii voștri! Întotdeauna să căutați un punct pozitiv și să construiți în jurul acestuia.” Consider că prin cutreierarea județului, respectiv căutându-i în zilele acestea, personal, pe locuitorii orașului Miercurea-Ciuc, pot afirma că problemele economice și în strânsă legătură  cu aceasta, migrația tinerilor, sunt problemele cele mai importante care îi preocupă pe locuitorii orașului. Oamenii așteaptă lucruri concrete, rezultate, nu numai teorii și ideologii. Consider că privind înapoi la ultimii opt ani, pot să îmi asum tot ceea ce s-a realizat la Consiliul Județean Harghita. Vorbesc despre fapte concrete. Însă aceasta nu este de ajuns, deoarece degeaba este puternică identitatea, dacă tinerii pleacă din țară și rămân aici doar pensionarii care țin legătura cu cei dragi prin intermediul internetului.

Colaborarea stabilită la nivelul politicienilor ar trebui adusă și la nivelul societății, conform acesteia trebuie create locuri de muncă, trebuie îmbunătățite condițiile de trai, este nevoie de asigurarea condițiilor necesare pentru ca tinerii să rămână pe tărâmurile natale. Cred că siguranța venitului de la stat și celelalte privilegii care vin odată cu faptul că ești politician, le-a încețoșat unora mintea și aceștia au început să trăiască într-o lume ireală crezând că ceea ce odinioară era valabil – spui una-două „lucruri mari” și apoi faci un pas alături, și fie ce-o fi – este și acum de actualitate. Și cu cât realizările sunt mai nesemnificative, și cu cât mai mari sunt problemele care sunt puse în față de către societate, cu atât mai mari sunt lucrurile care sunt afirmate. Acestea sunt lucrurile cu care mă confrunt momentan și pe care le consider a fi greșeli foarte mari. Sunt multe lucruri care mi se reproșează și sunt întrebat de ce nu mă alătur taberei celor care promit multe lucruri. Nu mă voi alătura, deoarece prin cuvinte se pot promite multe oamenilor, chiar totul, întrebarea fiind aceea legată de care este potențialul, talentul, abilitatea politicianului.

La final mă întorc la proclamației din martie a tinerilor: să fie pace, libertate și înțelegere. De acestea avem nevoie. Aș atrage atenția asupra faptului că libertatea nu trebuie păstrată doar prin intermediul realității fizice, ci și în plan mental, și să avem grijă de minciunile din viața publică, deoarece acelea nimicesc, prostesc și fac mai săracă chiar și o întreagă comunitate.

Avem treabă, să nu ne întristăm, să nu ne fie frică! Să lucrăm!

797 total views, 1 views today