Dezvoltarea sistemului de sănătate și al turismului

0

Prin accesarea de fonduri europene se dorește reabilitarea spitalelor de la Miercurea Ciuc, Gheorgheni și Tulgheș, respectiv construirea bazelor salvamont la Băile Tușnad și Borsec. Acesta este motivul pentru care a fost convocată ședința extraordinară a Consiliului Județean Harghita în data de 10 august.

Prin redistribuirea de către guvern a acelor fonduri europene care nu au putut fi cheltuite, prin intermediul unei noi axe de finanțare se dorește sprijinirea infrastructurii medicale. Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita a făcut cunoscut faptul că se vor rambursa cheltuielile de aparatură medicală achiziționate în perioada ianuarie 2014 – decembrie 2017 în secțiile de urgență și ambulatoriu. Se va finanța și achiziționarea aparaturii medicale a cărei documentație de achiziție va fi încărcată în SEAP până la data de 13 august și a cărei proceduri de achiziție nu va depăși data de 31 septembrie 2018. Proiectul va fi depus de către Ministerul Sănătății, unitățile medicale asociindu-se în scopul accesării fondurilor. Astfel s-a creat parteneriatul între unitățile medicale din județele Harghita și Covasna, respectiv consiliile județene din cele două județe. Din județul Harghita sunt implicate în proiect Spitalul Județean de Urgență Miercurea Ciuc, Spitalul orășenesc din Gheorgheni și Spitalul de Psihiatrie din Tulgheș.

Péli Levente, directorul adjunct din cadrul direcției tehnice a consiliului județean și-a exprimat speranța că vor putea fi accesate sume care vor depăși 22 milioane de lei, din care secția de urgențe va primi 17.800.000 lei, iar secția de ambulatoriu 4.600.000 lei.

Dr. Konrád Judit, managerul spitalului din Miercurea Ciuc a afirmat că aceste proiecte au o mare importanță având în vedere faptul că vor contribui la oferirea de servicii medicale corespunzătoare. De asemenea, a spus că sumele obținute în cadrul finanțării vor fi utilizate în vederea achiziționării de instrumentar medical care va veni în sprijinul diagnosticării  și tratării corespunzătoare a afecțiunilor pacienților.

Se vor construi două noi baze de salvamont la Băile Tușnad și Borsec, ambele proiecte fiind în faza de semnare a contractelor. În cazul bazei de la Băile Tușnad, unde valoare investiției se ridică la 200.000 lei, a fost nevoie de modificarea bugetului.

Consiliul județean a votat și hotărârea care face referire la modificarea bugetului de venituri și cheltuieli, astfel: dat fiind faptul că s-a modificat lista de investiții la spitalul județean din Miercurea Ciuc, respectiv pentru că s-au alocat fonduri în vederea sprijinirii evenimentului cultural care va avea loc la finele săptămânii viitoare pe dealul de la Șumuleu Ciuc. Au fost incluse în bugetul instituției lucrările de reabilitare a drumului județean din localitatea Tibold, a cărei documentație tehnică a parvenit la consiliul județean în cursul zilei de 10 august.

O delegație a județului Harghita se va deplasa în județul Tolna din Ungaria unde se va semna proiectul care a câștigat finanțare și care a fost depus împreună de cele două județe.

„Dezvoltarea continuă a sistemului de sănătate reprezintă pentru noi o prioritate, la fel și turismul desfășurat în condiții de siguranță și stabilirea relațiilor de colaborare la nivel național și internațional. Este importantă utilizarea oportunităților de accesare a surselor de finanțare, și mă bucur că azi am adoptat hotărâri care contribuie la dezvoltarea diferitelor domenii din județ”, a afirmat Borboly Csaba.

Miercurea Ciuc, 10 august 2018

631 total views, 1 views today