În vizor sistemul educațional STEM

0

Delegația reprezentanței europene cu sediul în Germania a firmei americane Texas Instruments, responsabilă pentru relațiile guvernamentale și dezvoltarea tehnologiilor educaționale și de comerț, s-a aflat într-o vizită la sediul Consiliului Județean Harghita în data de 14 august. Principala temă a dezbaterilor a fost reprezentată de stabilirea unei colaborări în ceea ce privește educația STEM care se concentrează pe dezvoltarea domeniului comun al științei, tehnologiei, ingineriei și matematicii.

Se dorește demararea unui program pilot pe care județul Harghita l-ar utiliza în vederea identificării soluțiilor de implementare a sistemului educațional STEM.

Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita și raportor în cadrul Comitetului European al Regiunilor a afirmat că sistemul de învățământ STEM ar trebuie să reprezinte o componentă de bază a sistemului de educație european, dat fiind faptul că ar contribui în mare măsură la competitivitatea unei țări sau regiuni în domeniul științei și tehnologiei.

„La baza inovație stă un sistem de învățământ corespunzător, de aceea este important ca administrațiile locale și regionale să-și asume un rol important în acest domeniu”, a afirmat președintele consiliului județean.

„Trebuie să utilizăm la maxim, la toate nivelurile de învățământ oportunitățile oferite de digitalizare, începând de la ciclul primar până la cel universitar”, a afirmat expertul Csák László. Acesta a completat că având în vedere faptul că toate domeniile se dezvoltă într-un ritm alert este nevoie actualizarea metodologiei de învățământ elaborată în urmă cu 20-30 de ani în vederea eficientizării acesteia.

Expertul a mai afirmat că este important ca implementarea sistemului educațional STEM să aibă loc în așa fel încât să fie stabilită o relație permanentă între nivelurile educaționale.

Reprezentanții Texas Instruments, Stephan Griebel și Jürgen Sturm au afirmat că ar fi nevoie de mai multe instituții de învățământ care se concentrează pe științele reale, dat fiind faptul că trebuie sprijinite generațiile viitoare pentru a obține cunoștințe de bază de matematică, știință și inginerie. În opinia lor, în vederea implementării corespunzătore a metodelor educaționale STEM, în primul rând trebuie implicați profesorii, respectiv factorii de decizie.

Miercurea Ciuc, 20 august 2018

515 total views, 1 views today