fbpx

Sajtóközlemény: Újabb multis mézesmadzag a székelyföldi faiparban?

Úgy hírlik, egy német cég fafeldolgozó üzemet tervez Vaslábra. Újabb multinacionális vállalat készül Székelyföldre. Érdekesek a számok: a szóban forgó vállalat 400 munkahelyet ígér 70 hektár területen, 40 millió eurós beruházással, míg az osztrák cég Rétyen 650-et több mint 67 hektárnyi területen, 150 millió eurós befektetéssel. Ennek tükrében az a gyanúm, hogy mindkét cég csak dobálózik a számokkal, marketingcéllal.

Továbbra is meggyőződésem, hogy hosszú távon a helyi emberek, vállalkozók munkájára építhetünk biztos jövőt, mert a külföldi vállalatoknak – bár az ellenkezőjét állítják – nem fontos sem a munkahelyek létesítése, sem a környezet védelme. Biztosak lehetünk benne, hogy nekik egyetlen dolog a fontos: a profit, amit elvisznek a térségből. Nekünk viszont az, hogy a fafeldolgozásból származó haszon minél nagyobb arányban a lakosságnál maradjon. Ez az érdekük az erdőgazdálkodásból élő embereknek, az ágazatban tevékenykedő székelyföldi cégeknek egyaránt.

Álláspontomat már többször megfogalmaztam a fafeldolgozókkal, illetve az ehhez kapcsolódó intézmények képviselőivel idén folytatott megbeszéléseken, és a tervezett vaslábi beruházás kapcsán is ugyanazt hangsúlyozom: csak úgy teremthetünk biztos jövőt, ha a fa helyben kerül feldolgozásra, és abból elsősorban az erdőtulajdonosok, illetve helyi vállalkozók profitálnak. A megyei tanács segíteni szeretné ezt a folyamatot. Az erdő a Hargita megyei lakosság jövedelmének egyik fő forrása lehet, ezt a lehetőséget nem szabad kiaknázatlanul hagyni, nem szabad hagyni, hogy a multinacionális vállalatok fölözzék le a hasznot.

Ismételten összefogásra kérem az erdőtulajdonosokat, a közbirtokosságokat, a helyi fafeldolgozókat. Csak akarat és párbeszéd kell ahhoz, hogy létrehozzanak egy hasonló üzemet, mint amilyet a külföldi cég tervez. Ha összefognak, akkor tőkeerős cégük mellé már nem nagyon telepedne a térségbe más vállalat. Együtt, összehangolt tevékenységgel védhetik meg érdekeiket!

Borboly Csaba,

Hargita Megye Tanácsának elnöke

Csíkszereda, 2013. október 7.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.