fbpx

Népviseleti darabokkal gazdagodott a Madéfalvi Ifjúsági Néptánccsoport

Október 6-án, vasárnap a 11 órás szentmisét követően a hívek a madéfalvi katolikus templomból átvonultak a közösségi házba, ahol a település időseit köszöntötték az Idősek Világnapja alkalmából.

A madéfalvi ifjúsági kezdeményezés sikeresen pályázott a megyei tanács által meghirdetett népviseleti darabok elkészítésére és beszerzésére vonatkozó kiírásra. A népviseleti program célja a Hargita megyei kulturális élet serkentése és népszerűsítése, hagyományaink ápolása és továbbadása. A pályázatnak köszönhetően négy férfi és négy női teljes népviselettel gazdagodott a Madéfalvi Ifjúsági Néptánccsoport.
Az eseményen házigazdaként Szentes Csaba, Madéfalva polgármestere köszöntötte a szépkorúakat, egészséget és hosszú életet kívánva nekik. Az ünnepi alkalmon a Madéfalvi Dalkör, valamint a Madéfalvi Ifjúsági Néptánccsoport énekkel és tánccal köszöntötte az időseket, ugyanakkor hálájukat fejezték ki a megyei tanácsnak is a támogatásért.

Az idősnapi ünnepségen és a viseletátadáson jelen volt Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke és Szentes Antal megyei tanácsos is.
Az ünnepségen részt vevő megyeitanács-elnök köszönetet mondott Madéfalva közösségének, különösen a szépkorúaknak, hisz sokat tanultak tőlük az ezelőtt 13-14 évvel közéleti pályán elindult fiatal politikusok. Sok jó tanácsot, biztatást, segítséget és bizalmat kaptak a fiatalok, ugyanakkor a község irányítását is egy nagyon fiatal csapatra bízták. ¬„Miután a község szétvált a helybéliek tudatosan azon dolgoznak közösen a helyi plébánossal, hogy élhetőbbé tegyék a községüket, jó példát szolgáltatva nemcsak Csíki szinten, hanem Hargita megye és egész Székelyföld számára” – hangsúlyozta Borboly Csaba. A megyeelnök jó egészséget és kitartást kívánt az idősebb korosztálynak. „Azért hogy ez a térség jó irányba haladjon előre még sokat kell dolgoznunk, szükségünk van a jó tanácsra, meglátásra, néha a számonkérésre, akár a „megszólásra”, hogy úgy végezzük a munkát, hogy az utánunk jövő nemzedék jól érezze itthon magát” – fogalmazott Borboly Csaba tanácselnök.
Szentes Antal megyei tanácsos a népviseletek ünnepélyes átadásakor gratulált a tánccsoportnak és további sikeres szerepléseket kívánt nekik.

„Örvendetes, hogy évről-évre egyre többen veszik igénybe a megyei tanács pályázati kiírásait – gondolok itt az ifjúsági, sport, idősek, vagy az önkéntes tűzoltókra – és egyre több néptánccsoport igényli a támogatást.” – mondta Szentes Antal, arra biztatva a fiatalokat, hogy bátran merjék felvenni a székely népviseletet.
A székely ruha a múltunkból egy darab, de a jövőnk záloga is, ezért legyünk büszkék őseink hagyatékára.

Csíkszereda, 2013. október 6.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.