fbpx

Cikkek

2016

Megnyert csata és elvesztett háború
Hargita megye integrált programot indít a Brexit miatt a hazatérés mellett döntő családok, fiatalok lehetőségeinek javítása érdekében.
2016. június 26.

Nu lasa pe maine ceea ce poti face azi

2015

Borboly: be kell vezetni a „székely szolgáltatás” minősítést

Borboly Csaba: nem mondunk le épített örökségünkről

Borboly: nem a magyarok üldözik el a románokat Székelyföldről

Megváltják-e Székelyföldet az önkormányzatok autonómiahatározatai?

EDUCAȚIA într-un judeţ din Ardeal, în pericol din cauza comasărilor şi reducerilor de posturi!

Borboly Csaba: Dacă UDMR va susţine candidatul dreptei, atunci va trebui să părăsească Guvernul

Borboly Csaba: Tinerii din zonă nu trebuie să aibă un viitor într-o ţară îndepărtată, ca zilieri

Borboly a cekendi reptér tervéről: semmilyen beruházást nem tartok rossznak

2014

„Consider că funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean este un vârf de carieră. Da, voi candida în 2016”

Borboly sajtókampányt sejt a Krónika cikke mögött
2014. október 19.

MEDVEVESZÉLY
Borboly: nem a sportvadászok dolga a tyúkketrecek közt medvékre vadászni
2014. október 17.

Borboly Csaba ismét a medvékről: durvább, mint egy szafariparkban
2014. október 17.

TUSVÁNYOS 2014
Kérdezz-felelek Tamás Sándorral és Borbollyal: autonómia, romák, Schweighofer-ügy
2014. július 29.

KÖZVITA-VITA
Nem ússzák meg a közvitát az önkormányzatok
2014. június 13.

Borboly Csaba despre Antonescu: Se retrage cu capul sus, foarte puţini reuşesc acest lucru la noi
Liderul UDMR Harghita, Boroly Csaba, spune că liberalul Crin Antonescu nu avea şanse să câştige alegerile prezidenţiale şi că retragerea sa „cu capul sus” în favoarea unui candidat cu şanse mai mari este gestul unui politician „responsabil”, pe care foarte puţini politicieni din România îl fac.

31 mai 2014

Borboly elnézést kér, de figyelmeztet: tud cifrábban is fogalmazni

Erős hangvételű Facebook-bejegyzésekben adott hangot Borboly Csaba a választások éjszakáján elégedetlenségének amiatt, hogy az RMDSz központi kampánystábja a magyarok alacsony részvételéről szóló, gyászos hangulatú képekkel próbált mozgósítani.

 2014. május 27.

Borboly: Székelyföldön 176 ezren szavaztak az RMDSZ-re 

A Hargita megyei európai parlamenti választási részvétel Európában is jónak számít, tekintve a részvételi adatokat, és elmondható, hogy Erdély legerősebb politikai ereje a szövetség – jelentette ki Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának és az RMDSZ Csíki Területi Szervezetének elnöke május 26-i csíkszeredai sajtótájékoztatóján.

2014. május 27.

Borboly, după alegeri: UDMR a devenit prima forţă politică la nivelul Transilvaniei
Preşedinte Organizaţiei Teritoriale Ciuc a UDMR, Borboly Csaba, afirmă că rezultatele scrutinului europarlamentar arată că UDMR a devenit „prima forţă politică la nivelul Transilvaniei”.

26 mai 2014

Borboly: Bogdan Diaconu „zászlótörvénye” alkotmányellenes

2014. május 15.

 Forró pityóka
Begyulladhat a könyökük, mégsem dobálhatják ide-oda a forró pityókát

Egy törvénymódosítás átruházhatóvá teszi az önkormányzati vezetők aláírási jogát. Borboly Csaba szerint ez nem oldja meg a lényegi problémát, a Hotnews publicistája egyenesen korrupciós kiskaput lát.

2014. április 30.

Borboly: În procesul de dezmembrare a USL, a avut un oarecare rol şi UDMR. Trebuie să profităm
Liderul Organizaţiei Teritoriale Ciuc a UDMR, Borboly Csaba, afirmă că UDMR trebuie să profite de ruperea USL, în care a avut „un oarecare rol”, şi că soluţia ce împiedică „demontarea” legilor favorabile maghiarimii de către CC sau de un nou guvern e să se încheie acorduri guvernamentale bilaterale.

27 februarie 2014

Magasröptű tervek
Kisrepülő-járatokkal kötnék össze Csíkszeredát Budapesttel

Az üzletemberek, turisták számára üzemeltetnének járatokat a magyar, vagy akár a román főváros és Csík térsége között, de katasztrófaelhárításra is alkalmaznák a kisgépeket.

2014. január 21.

Kis térség
A román polgármesterek nem tudnak az autonómiájukról

Borszék magyar polgármestere se. A Hargita megyei románok miniautonómiájáról a sajtóból értesültek. Szerintük az ő fejlesztési társulásuk semmiben sem különbözik a többitől.

2014. január 17.

2013

 

ÖNERŐBŐL
Borboly: Székelyföldön kevés pénzből is lehet nagy dolgokat csinálni

 A Hargita Megye Tanácsa által indítványozott kaláka program révén száznál több iskolát és óvodát újítottak fel. A kultúrotthonokkal szeretnék folytatni a programot.

2013. december 2.

Decentralizácijó
Borboly: jöhet a decentralizáció, de rendeljenek mellé forrásokat is

Másképp vetődik fel a felelősség kérdése, más lesz a hatékonyság – véli a decentralizáció-tervezetről a tanácselnök, de tart attól, hogy csak politikai porhintés.

2013. október 3.

Csak egyetértésben tudunk fejleszteni 

Tisztelt homoródfürdői és Ilona-völgyi Lakók!

Tudomásul vettem a nyílt levelükben felvetett kérdéseket, noha kicsit furcsálltam, hogy nyílt levélben fordulnak hozzám, holott telefonon, levélben vagy a hivatalomban elérhető vagyok, az én ajtóm bárki előtt nyitva áll.

2013. augusztus 27.

Szeretet nélkül nem megy 

Az elmúlt hetekben volt időm és lehetőségem járni Hargita megyét. Sokat beszélgettem polgármesterekkel, vállalkozókkal és más nem politizáló, de a közélet iránt érdeklődő emberekkel.

2013. július 5.

Erősebb alkotmányos védelem kell a helyi autonómiának  

A helyi autonómia érvényesülésének biztosítása kötelező a helyi önkormányzatok európai chartáját aláíró és magára nézve kötelezőnek elfogadó minden egyes államra, így Romániára is.

2013. május 24.

Borboly eredményt vár

2013. április 23.

Olyan programokra, beruházásokra lenne szükség, amelyek végre idevonzzák a turistákat – szorgalmazta Hargita Megye Tanácsának elnöke a hargitai LEADER-kistérségek keddi munkamegbeszélésén.

Deres darás március

2013. április 3.

Most, hogy az idei március 10.-i autonómia-tüntetéstől a 22.-i focimeccsig húzódó idusának – egyelőre – vége, talán sikerül időt szakítani egy kis számvetésre.

Alkotmányjogi okoskodások

2013. április 3.

Az alkotmányban található diszfunkcionalitások megszüntetése fontosabb kérdés, mint az oly sokat mediatizált regionalizáció.

A hajpánt meg a történelemkönyv

2013. március 25

A készülő együttélési kódexben, amelyért néhány kommentelőtől kaptam a fejemre, külön fejezetet kell szentelni a média szerepének is, az ugyanis folyamatosan visszatérő jelenség, hogy a bolhából úgy lesz elefánt, hogy a bukaresti média felfújja.

A közigazgatás a legjobb bölcsőde

2013. február 27.

„A közigazgatás a legjobb bölcsőde. Olyan tapasztalatot lehet gyűjteni a barikádnak ezen az oldalán, amelyet később akár az üzleti szférában, akár a civil szférában, az élet minden területén hasznosítani és kamatoztatni lehet.”

Nyílt válasz egy kiábrándult lelkes fiatalnak

2013. február 25.

Aki a közállapotokon akar javítani, az nem engedheti meg magának az egész életre való kiábrándulás luxusát.

Együttélési kódexet kezdeményezett Borboly Csaba

2013. február 21.

Nem lehet úgy  élni, hogy csak magyarok élnek Hargita megyében, mert minden erőfeszítést derékba törnek a mesterséges cirkuszok – utalt a székely zászló körül kialakult hisztériára. „Amíg csak a politikusokat érintik a konfliktusok, nem baj, de ha családokat is, az már igen”

Észrevételek az USL regionalizációs elképzeléseihez

2013. február 1.

Meggyőződésem, hogy a regionalizáció kérdésében nem az a legfontosabb, hogy kinek van többsége, ki a legerősebb, hanem az, hogy ki tud jól együttműködni a többiekkel.

2012

Érték és teher

2012. december 8.

Sikeres Székelyföld konferencia: Székelyföld azé, aki a földjét megműveli

Nagyüzemi gazdaság vagy kisgazdaság? Családi önfenntartás vagy jövedelemtermelés? Hogyan lehet megfékezni a külföldi földfelvásárlást Székelyföldön?

Közbeszerzési bajnokok

2012. november 26.

A hóeltakarítási munkálatokat korábbi években megnyerő cégek visszariadtak attól, hogy pontos és naprakész nyilvántartásunk lesz a valós teljesítésről.

Szégyen és baj

2012. november 26.

Aki autonómiatüntetést harangoz be hetekkel előre, sajtózza orrba-szájba, majd odamennek néhány százan, az lejáratja, hiteltelenné teszi ezt az ügyet.

Borboly: meg kell védeni a megyezászlót

2012. november 19.

A Hargita Megyei Tanács eltökélt szándéka, hogy a megyezászlót minden lehetséges jogi eszközzel minden kompetens fórumon megvédje .

Új referendumtörvény kell

2012. augusztus 27.

Mindenki meg van győződve álláspontja jogszerűségéről, igazságáról, ezért még csak elvétve sem találkozhatunk olyan érveléssel, amely kimondaná: az országos referendumokat szabályozó jogszabályi keretek lényeges módosításra szorulnak. Közérthetőbben fogalmazva: új törvény kell.

Mindent a szórványnak

2012. március 2.

Múlt év őszén a dévai szórványkonferencián azzal a kéréssel fordultam a Communitas Alapítvány vezetőségéhez, hogy ne aprózza el a kiosztandó forrásokat,  mindent koncentráljon a szórványmagyar közösségekre.

2011

Ki tudja, merre

2011. december 27

A hiányos helyzetértékelés és a tévutakra tévedő döntéshozatal súlyos következményekkel járhat. Leginkább azzal, hogy napjaink egyedülálló lehetőségeit nem tudjuk kiaknázni.

Meg kell változtatni a népszavazási törvényt

2011. november 10.

Vallom, a romániai politikai elit akkor jár el helyesen, ha lehetővé teszi a lakosság számára, hogy a helyi közösségeket foglalkoztató fontos kérdésekben ügydöntő (nem konzultatív) helyi/megyei népszavazásokat kezdeményezhessen.

A lenyugvó nap fényéről

2011. június 29.

Nem tudok mást javasolni Csutak Istvánnak, minthogy sürgősen kapjon be egy-két szellemi viagrát, mert biza nagy szükség lenne megalapozott, tárgyilagos és éles eszű megnyilatkozásaira.

2009

Válasz Sipos Gézának

2009. március 5. 

Nem lármafák gyúltak ki a múlt héten Csíkban, Udvarhelyen és Gyergyóban, hanem az összefogás tüzei, tavaly június után immár másodszor. Ne keressétek az értelmező szótárban, nincs benne ilyen kifejezés. A székely közösségek összetartozásának jelképeként gyújtottuk meg őket, hogy emlékeztessük magunkat és a külvilágot a székely önrendelkezési jogokhoz való ragaszkodásunkra.

2008

Gondolatok egy áltudományos lebomláselméletről

2008 február 15.

Elfogadom és támogatom azt, ha az erdélyi magyarságot érintő fontos kérdésekben megjelennek akár tudományos igényességgel megírt, akár tisztán publicisztikai jellegű írások. Önmagában ezzel nincs semmi baj. Bakk Miklós legutóbbi írásával szemben azonban módszertani és tartalmi kifogásaim vannak, melyek közül az előbbieket tekintem súlyosnak: nagyon károsnak tartom azt, ha egy politológiát egyetemen oktató pedagógus, kutató, tudományos lepelbe burkolva ugyan, de direkt pártpolitikai üzeneteket fogalmaz meg az általa nem támogatott politikai szereplő, tömörülés lejáratására.

2007

Mi fán terem a struktúra- konzervativizmus?

2007 március 16.

Meggyőződésem – és ezt Bakk Miklós elemzésének hibái is alátámasztják: a kisebbségi politikában elhibázott próbálkozás a hagyományos bal/jobb felosztás, elhibázott az amúgy is rendkívül gyenge elméleti lábakon álló magyarországi publicisztika eszköztárának importálása. Azért elhibázott, mert nem visz közelebb bennünket az összetett politikai valóság megértéséhez, a valós folyamatok és törésvonalak megértéséhez.

 

 

 

 

 

 

 

 

Loading