Gyakori kérdések és válaszok

„Szomorúan tapasztalom a gyermekek jelenlétét bizonyos játszótereken. Van rá mód, hogy „bezárják” ezeket a létesítményeket?

Amint életbe lép a rendelet, amely kimondja a megyében lévő játszóterek bezárását, biztos vagyok benne, hogy minden érintett megteszi a kötelező lépéseket. Addig arra kérem a lakosságot, hogy kerüljük ezeket a tereket.

FRISSÍTÉS:  A megye több városában már bezárták a játszótereket.

Mi a helyzet a teherfuvarozókkal?

3,5 tonna feletti járművek esetében nem alkalmazzák sem a karantént, sem az otthoni elkülönítést. A kamionosok tehát közlekedhetnek Európában, de gondoskodniuk kell a körülöttük élők biztonságáról, ezért azt javasolják a sofőröknek, hogy továbbra is aludjanak a kamionban, ha lehet, tankoljanak olyan helyen, ahol nincsenek sokan, használjanak kesztyűt, viseljenek maszkot. Ha azonban a sofőr megbetegszik, azonnal karanténba kerül, és a szállítmányról a tulajdonos cégnek kell gondoskodnia.

És aki haza akar jönni Magyarországról?

Haza lehet jönni külföldről, de:

Kötelezően házi elkülönítésbe kell vonulniuk azoknak, akik Olaszországból, Spanyolországból, Németországból, Franciaországból, Svájcból, Nagy-Britanniából, Norvégiából, Svédországból, Hollandiából, Dániából, Belgiumból, Ausztriából, az Amerikai Egyesült Államokból, Kínából, Dél-Koreából, Japánból, Iránból térnek haza. A szabály azokra is vonatkozik, akik a határátlépésnél nem mutatják a koronavírus tüneteit!

FRISSÍTÉS! Bővült a sárga jelzésű országok listája, megtekinthető itt: http://www.cnscbt.ro/index.php/liste-zone-afectate-covid-19/1562-lista-zone-afectate-22-03-2020/file

A határátkelőnél ne titkoljuk el, hogy melyik országból érkeztünk! Ezzel nemcsak saját, de szeretteink, ismerőseink egészségét is veszélyeztetjük.

Hazaérve, vegyük fel a kapcsolatot a Hargita Megyei Közegészségügyi Igazgatósággal (DSP), ők elmondják pontosan, mit kell tennünk. E-mail: epidem@aspharghita.ro, telefonszámok: 0266310423, 0266324483

Ha 14 napos házi elkülönülésbe vonulunk, ellenőrizzük rendszeresen a lázunkat. Ha gyakran köhögünk, tüsszentünk, vagy hőemelkedésünk is van, telefonon keressük fel a háziorvosunkat. Fontos, hogy ne menjünk be a háziorvosi rendelőbe, mert ott nagy eséllyel érintkezünk majd betegekkel.

A magyarországi kommunikáció szerint csak magyar állampolgár léphet be Magyarországra. Mivel kettős állampolgár vagyok, beengednek?

Akinek van magyar állampolgársága, ki is, be is közlekedhet.

Mi lesz, ha behozzák a vírust? Vannak orvosok, akik tudnak segíteni, ha megbetegszünk?

Hargita megyében négy járványügyi szakember is van: kettő Csíkban és kettő Székelyudvarhelyen, de emellett vannak rezidensek Kolozsváron, akiket szükség esetén haza tudunk hívni. Hargita megyében időben megtettük a lépéseket, már akkor elkezdtünk készülni a járványra, amikor csak néhány megbetegedésről volt híradás a világban.

Mindenkinek jelentkeznie kell, aki külföldről megy haza?

Igen! Azt javasoljuk, hogy vegyék fel a kapcsolatot a Hargita Megyei Közegészségügyi Igazgatósággal (tel.: 0266310423, 0266324483), és ott pontosan elmondják majd, hogy mi a teendőnk.

Lásd fent, kiknek kell kötelezően házi elkülönítésbe vonulniuk.

Nem lehetne a megelőzés miatt lezárni a megyéket?

Egyelőre nem indokolt a megyehatárok lezárása.

Mi legyen a kisebb rendezvényekkel, baráti összejövetelekkel?

Vegyük komolyan az előírásokat: ha nincs sürgősségi eset, ne mozogjunk, és ne szervezzünk rendezvényeket, még kiscsoportosakat sem. Maradjanak otthon, mert ezzel életeket menthetnek, s nemcsak családtagjaikét, hanem a környezetükben lévő emberekét is. Minden típusú rendezvényt kerülni kell.

Mikortól kell a sárga jelzésű országokból hazaérkezetteknek 14 napos házi elkülönítésbe vonulniuk?

Március 14-től érvényes ez. Arról, hogy mely országok vannak vörös vagy sárga zónában, itt találnak információt: https://korona.rmdsz.ro/kulfoldrol-erkezett-romaniaba-ezeket-a-hatosagi-eloirasokat-be-kell-betartsa/

A vendéglátóipari egységek bezárását előíró rendelkezés a panziókra is vonatkozik?

A rendelkezés szerint nem lehet éttermekben, italozókban helyben fogyasztani, elvitelre viszont lehet vásárolni. Van olyan panzió, amely csak szállást biztosít, étkezést nem, ám ha sok személyt fogad be, az szintén problémát okozhat. A rendeletet jogászok is eltérően értelmezik, a kormányhivatalban dolgozó egyik szakember szerint ajánlott a panziókat is beleérteni a tiltó rendeletbe.

Mi a büntetés, ha valaki nem tartja be a karanténra vagy házi elkülönítésre vonatkozó szabályokat?

Szigorították a fertőző betegségek kapcsán rendelkező törvényt: a március 20-i Hivatalos Közlönyben megjelent módosítás szerint egytől öt évig terjedő börtönbüntetés vagy pénzbírság szabható ki olyan esetre, amikor valaki hamisan nyilatkozik azért, hogy eltitkolja valamely járványos betegséggel való megfertőződés kockázatát. A büntető törvénykönyvnek a betegségek leküzdésének meghiúsítására vonatkozó 352-es cikkelye is módosul, eszerint akár 15 év börtönbüntetést is kaphat az, aki elmulasztja a betegségek megelőzésére és leküzdésére vonatkozó intézkedések betartását, és ennek következtében meghal egy vagy több ember. Büntetőjogi besorolás alá kerül a karanténra vagy kórházi beutalásra vonatkozó hatósági rendelkezés figyelmen kívül hagyása, függetlenül attól, hogy vannak-e vagy nincsenek következményei. Ez a bűncselekmény hat hónaptól három évig terjedő börtönbüntetéssel vagy bírsággal büntetendő. Egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntethetik azt, aki figyelmen kívül hagyja a karanténra vagy kórházi beutalásra vonatkozó hatósági intézkedést, és ezzel továbbadja a betegséget másoknak. Újabb bűncselekményt is bevezettek a Btk.-ba: büntetőjogi besorolás alá esik és hat hónaptól három évig terjedő szabadságvesztéssel vagy bírsággal büntetendő, ha valaki visszatart olyan információkat, amelyek lehetősé tennék a fertőzött vagy fertőzöttgyanús személyek kellő időben történő azonosítását és elkülönítését.

215 total views, 1 views today

Hozzászólások
Loading...