fbpx

Iskolakezdés hétfőn – ezeket a szabályokat kell betartani

Véglegesült csütörtök este az egészségügyi és az oktatási tárca közös rendelete a hétfői iskolakezdésről.

A tanintézmények a korábban már bejelentett három forgatókönyv szerint nyitnak újra hétfőn a települések fertőzöttségi rátájától függően:

  • az úgynevezett zöld zónás településeken (1 ezrelék alatti fertőzöttségi ráta) mindenhol személyes jelenléttel zajlik a tanítás: óvodában és az iskola minden osztályában;
    • az ún. sárga zónás településeken (1-3 közötti ezrelék közötti fertőzöttségi ráta) az óvodások, az elemi osztályosok és a végzősök (8. és 12. osztályok) térhetnek vissza az osztályterembe;
    • az ún. piros zónás településeken (3 ezrelék fölötti fertőzöttségi ráta) pedig csak az óvodákban és az elemi osztályokban zajlik személyes jelenléttel az oktatás.

Az óvodásoknak nem kell maszkot viselniük

A szabályok hasonlóak azokhoz, amelyeket a tavalyi tanévkezdéskor is be kellett tartani az iskolákban. Fontos különbség, hogy két gyermek is ülhet egy padban. Ám ha lehet, a diákokat legkevesebb 1 méterre kell ültetni a tantermekben. Ahol ez nem lehetséges, maximálisra kell növelni a közöttük lévő távolságot akár a tanterem bútorzatának átrendezésével. Az oktatást úgy kell megszervezni, hogy mindegyik osztály mindvégig ugyanabban a tanteremben vegyen részt az órákon.

Az iskola folyosóin ki kell jelölni azokat az útvonalakat, amelyek megfelelő távolságot biztosítanak a közlekedő személyek között. A tanintézmény és a tantermek bejáratánál fertőtlenítőszert kell elhelyezni. Ha csak lehetséges, órák közben is nyitva kell tartani a tantermek ajtóját, hogy a diákok és a tanárok ne érintkezzenek a kilinccsel. A tantermeket a diákok érkezése előtt 30 percen keresztül, majd szüneteként 10-10 percet, illetve órák után is szellőztetni kell.

A mosdókban folyamatosan biztosítani kell a tisztító- és a fertőtlenítőszereket, a papírtörölközőt, a textiltörölközők, illetve az elektromos kézszárítók használata tilos. Folyamatosan takarítani és fertőtleníteni kell azokat a közös tereket, ahol a diákok az órák közötti szünetet töltik, a pedagógusoknak pedig ügyelniük kell arra, hogy eltérő osztályok diákjai ne érintkezzenek. Kerülendőek a diákok interakciójával járó iskolai tevékenységek. A tanulók nem adhatják át egymásnak személyes használati tárgyaikat, taneszközeiket.

Továbbra is kötelező lesz a maszk viselése az iskolákban a diákok és a tanárok számára egyaránt. Ez az előírás az óvodásokra nem érvényes. Nem kell maszkot viselni tornaórákon sem, de ezeket, ha lehet a szabad levegőn kell megtartani, a tanároknak pedig figyelmeztetniük kell a diákokat, hogy ne érintsék meg kezükkel az arcukat. Az órák előtt és után a tanulóknak fertőtleníteni kell a kezüket. Az órák között a sporttermet minden alkalommal ki kell szellőztetni.

Így kell megszervezni az órákat

Úgy kell összeállítani az órarendet, hogy az órák lehetőség szerint különböző időpontokban kezdődjenek, hogy ezáltal elkerüljék a zsúfoltságot az iskola bejáratánál – írja elő a két minisztérium közös rendelete. Ha az iskolában több váltás jár, a váltások között legalább egy óra szünetet kell hagyni.

A szünetek időpontját úgy kell meghatározni, hogy az átfedési idő a lehető legkisebb legyen, és el kell kerülni, hogy a különböző osztályokba járó diákok között csoportok alakuljanak ki. A pedagógusok a szünetben is felügyelik a diákokat, hogy mindenkor érvényesüljenek a fizikai távolságtartás szabályai – írja a rendelet.

Lázat mérnek, a szülők nem léphetnek be az iskolába

A tanintézetek saját szabályokat állíthatnak az iskolába visszatérő gyerekek testhőmérséklet-mérésére. A javaslat az, hogy a lehetőségek függvényében, a torlódások elkerülése érdekében több bejáratot jelöljenek ki a tanintézeteknél. Ahol erre nincs mód, fontos a megfelelő távolság betartása.

Ugyanakkor javasolják, hogy a tanulók érkezési ideje alatt tartsák nyitva a kapukat, ajtókat a felületek megérintésének elkerülése érdekében. Kézfertőtlenítés után a tanulóknak egyenesen az osztályterembe kell menniük. A szülők vagy más kísérők nem léphetnek be a tanintézetbe, leszámítva a rendkívüli eseteket, amelyekben szükség van a vezetőség jóváhagyására.

Mikor függesztik fel az oktatást egy osztályban?

Fel kell függeszteni a fizikai jelenléttel zajló oktatást abban az elemi osztályban vagy óvodai csoportban, ahol egy személynél igazolják a SARS-CoV-2 vírust – írja elő a rendelete. A fizikai jelenléttel zajló oktatást 14 napra kell felfüggeszteni az adott osztályközösségben. Ha az illető osztályteremben két osztály is jár felváltva, csak annak az osztálynak kell áttérnie az online oktatásra, amelynek közösségében a fertőzés megjelent, a másik osztály folytathatja tevékenységét, miután a termet kifertőtlenítették.

Ha az igazolt eset az általános, a középiskolai vagy szakiskolai osztályban jelenik meg, el kell végezni a járványügyi ankétot, és tesztelni kell a fertőzött kontaktjait. A vezetőség a közegészségügyi igazgatósággal való konzultálás után eldönti, hogy karanténba helyezik a kontaktokat vagy felfüggesztik az oktatást. Ha két igazolt eset jelenik meg, az osztálynak 14 napra át kell térnie az online oktatásra.

Ugyanakkor a közegészségügyi igazgatóság elvégzi a járványügyi vizsgálatot és az iskola vezetőségével közösen eldönti, hogy szükséges-e karanténba helyezni további személyeket (más osztályokba járó tanulókat, tanárokat, kiegészítő személyzetet).

Az intézmény személyzete köteles jelenteni a vezetőségnek, ha elkapja a vírust, a vezetőség pedig értesíti az egészségügyi igazgatóságot, amely elvégzi a kontaktkutatást és az oktatási intézménnyel közösen eldönti, hogy szükséges-e felfüggeszteni a fizikai jelenléttel zajló oktatást az intézmény szintjén. A felfüggesztésről szóló határozatot a megyei vészhelyzeti bizottság adja ki az oktatási intézmény vezetőségének a javaslatára, a közegészségügyi igazgatóság jóváhagyásával.

A felfüggesztett oktatás újrakezdéséről valamely osztályban vagy tanintézetben a vezetőségnek kell határoznia a közegészségügyi igazgatósággal való konzultálást követően. A tanítás újrakezdéséről szóló határozatot a megyei vészhelyzeti bizottság adja ki az oktatási intézmény vezetőségének a javaslatára, a közegészségügyi igazgatóság jóváhagyásával.

A fertőzésgyanús diákot elkülönítik

A pedagógusok az oktatás teljes ideje alatt folyamatosan szemrevételezéses szűrést végeznek, és ha bármilyen koronavírus-fertőzéses tünetet észlelnek, alkalmazzák az elkülönítési eljárás. Ha a szülő vagy törvényes gyám előzetesen aláírt nyilatkozatban belegyezését adta, hogy gyerekétől, akinek tünetei vannak, nazofaringiális váladék vehető, akkor a tanuló egészségi állapota első körben antigén gyorsteszttel ellenőrizhető az iskola orvosi rendelőjében. Nyilatkozat itt letölthető.

Megjegyzés: Módosítani fogják azt a nyilatkozatot, amellyel a szülők hozzájárulhatnak, hogy gyerekeiket koronavírusra teszteljék az iskolában, mert a mostani formanyomtatvány hiányos.

Ha a szülő vagy a törvényes gyám nem adta előzetes beleegyezését a vizsgálathoz konkrét tünetek esetén, illetve abban az esetben, ha az iskolában nincs orvosi rendelő, akkor fel kell venni a kapcsolatot a családorvossal, aki eldönti, hogy mi a teendő. A rendelet ugyancsak az antigén gyorstesztet ajánlja a pedagógusoknak és más alkalmazottaknak is, ha órák vagy más tevékenységek alatt jelentkeznek tüneteik, illetve ha környezetükben fertőzéses esetet fedeztek fel, akkor is, ha semmilyen tünetük sincs.

A koronavírus-fertőzésre utaló tüneteket – láz, köhögés, nehézlégzés, hasmenés, hányás, izomfájdalom) mutató tanulókat el kell különíteni a csoport/osztály többi részétől. Az ilyen esetekre előírt eljárás szerint azonnal értesíteni kell a gyerek szüleit/törvényes képviselőit, valamint – esetenként – az iskola egészségügyi személyzetét, és a gyereket el kell különíteni a többiektől.

Az érintett tanulónak védőmaszkot kell viselnie, és felügyelet alatt kell maradnia, amíg érte jönnek. A szülő/törvényes képviselő érkezése előtt nem szabad a gyereket családorvoshoz vagy kórházba szállítani, de ha súlyos tünetei vannak, hívni kell a 112-es egységes segélyhívószámot.

A karanténidőszak lejárta után az óvodás/iskolás/egyetemi hallgató visszatérhet a tanintézetbe a család- vagy kezelőorvos által kiállított igazolással, amelyen szerepel a diagnózis, illetve az, hogy az érintett nem jelent epidemiológiai kockázatot.

Forrás: korona.rmdsz.ro

 

 331 total views,  1 views today

Hozzászólások lezárva.

Loading...
Megszakítás