Consiliul Județean Harghita solicită despăgubiri corecte în raport cu prejudiciul suferit de victimele atacurilor de urs

Va fi depusă o petiție către Consiliul Național Pentru Combaterea Discriminării

0

Începând cu anul 2013, Consiliul Județean Harghita s-a implicat activ, alături de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară de Dezvoltare Rurală, în găsirea de soluții pentru reducerea conflictelor dintre oameni și carnivorele mari.

În acest context, având în vedere că în anul 2022 cele două entități au  reușit identificarea a peste 38 de victime la nivelul  județului Harghita, și, în consecință, s-a reușit încheierea unui contract de reprezentare cu Cabinetul de Avocatură Szasz Ferenc, prin care, 21 de victime au fost reprezentate în instanță, la sediul Consiliului Județean Harghita a avut loc o conferință de presă, în data de 18 septembrie, în cadrul căreia au fost prezentate demersurile Consiliului Județean Harghita și colaborarea cu cabinetul de avocatură.

Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita a apreciat implicarea avocatului Szasz Ferenc în reprezentarea celor 21 de cauze, subliniind că, este important ca despăgubirile  acordate victimelor atacurilor de urs să fie echitabile și nediscriminatorii, având în vedere că persoanele vizate fac parte dintr-o categorie vulnerabilă.

Avocatul Szasz Ferenc a punctat momentul încheierii contractului de reprezentare a celor 21 de victime și temeiul legal în baza căruia a fost pornit acest demers. Acesta a mai subliniat că modificările repetate ale legislației sunt în acest moment defavorabile victimelor, punctând că despăgubirile trebuie să fie corecte în raport cu prejudiciul moral suferit de victime și că statul minimalizează răspunderea pe care o are în aceste cazuri.

Din cele 21 de cauze reprezentate de cabinetul de avocatură, 5 cauze au căzut sub incidența Legii 406/2006 care era în favoarea victimelor, fiind obținute despăgubiri semnificative, în timp ce, 16 cazuri au intrat sub incidența Legii 13/2020 pentru modificarea şi completarea Legii vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic nr. 407/2006 și care modifică în mod substanțial modul de acordare al despăgubirilor.

În acest context, una dintre cauze a fost judecată definitiv, 14 cauze fiind suspendate la solicitarea avocatului care a  invocat  excepția de neconstituționalitate a art.13, alin.1 din Legea 13/2020, fiind așteptată  decizia Curții Constituționale a României și o cauză urmând a fi judecată.

În finalul conferinței, Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita, a punctat că demersurile instituției vor continua, urmând a fi depusă o petiție, împreună cu victimele atacurilor de urs și Asociația de Dezvoltare Intercomunitară de Dezvoltare Rurală a Consiliului Județean Harghita, la Consiliul Pentru Combaterea Discriminării pentru discriminarea cauzată de neconstituționalitatea prevederilor legislative privind modul de calcul în acordarea despăgubirilor.

În perioada 2013-2024, Consiliul Județean Harghita a formulat și transmis 17 propuneri de modificare a legii și proiecte de lege, a formulat un pachet de 16 propuneri precise în domeniul conviețuiri dintre oameni și carnivorele mari, peste 15 întâlniri profesionale locale și pe teren, expunerea problemei în cadrul a 13 evenimente locale și internaționale, județul Harghita fiind ales pentru a doua oară pentru a găzdui Platforma pentru carnivorele mari în Europa.

Totodată, pentru prevenirea pagubelor, în perioada 2019-2024, Consiliul Județean Harghita a alocat 286.180 de lei din Fondul aflat la dispoziția consiliului județean, din cota de 6 % impozit pe venit,  pentru șase localități, din care, în mare parte s-au achiziționat arme cu tranchilizante, containere rezistente la urși, cuști de transport pentru urși, garduri electrice și o capcană de tip container pentru urși.

 

Loading