Discriminarea doare – integrarea unui grup social se poate realiza doar dacă societatea este deschisă pentru colaborare și solidaritate

Romii nu au nevoie de ajutor ci de oportunități, de aceleași condiţii de viaţă și de acces la educație Romii nu au nevoie de ajutor ci de oportunități, de aceleași condiţii de viaţă și de acces la educație

0

Consiliul Județean Harghita și Asociația Right au organizat luni, 21 octombrie, o conferință de presă, în cadrul căreia au prezentat demersurile realizate în ultimii patru ani în problema sărăciei profunde și proiectul în care asociația este parte – Proteus,  susținut de Uniunea Europeană în colaborare cu Centrul de Resurse pentru participare publică.

https://cere.ong/proteus-2023/

Csata Orsolya, președinta Asociației Right, a menționat situațiile care au condus la dorința de a acționa pentru diminuarea efectelor discriminării, apreciind că ideea proiectului este ca instituțiile statului, societatea civilă, organizațiile nonguvernamentale, să colaboreze, pentru  a-i apropia pe oameni de comunitatea romă și pentru  a iniția  un dialog care să conducă la acceptare și înțelegere.

Concluzia sa este că romii nu au nevoie de ajutor ci de oportunități, de aceleași condiţii de viaţă și de acces la educație.

La nivelul Consiliului Județean Harghita a fost înființat în anul 2020 un Grup de lucru care a desfășurat de-a lungul timpului activități menite a evalua situația comunităților din județul Harghita care trăiesc în sărăcie profundă, astfel încât, să fie găsite mijloace și soluții care să vină în sprijinul lor. Totodată, a fost elaborată o strategie – Strategia pentru incluziunea socială a romilor din județul Harghita: 2023-2027, al cărei scop este de a dezvolta politici publice nediscriminatorii și de a schimba în acest sens atât funcționarea diferitelor instituții cât și alocarea de resurse la nivel local.

Strategia poate fi studiată aici: https://analiza.judetulharghita.ro/strategia-pentru-incluziunea-sociala-a-romilor-din-judetul-harghita-2023-2027/

Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita, i-a mulțumit președintei Asociației Right pentru munca depusă, apreciind că la nivel județean s-a reușit să se avanseze în această problemă mult mai vizibil decât la nivel național, existând deja un plan de acțiune care a oferit un cadru prin care proiectele în beneficiul comunităților defavorizate să poată fi accelerate.

“Toți putem fi solidari când sunt probleme.  Am început să ne ocupăm profesionist cu sărăcia profundă, deja avem un plan de acțiune care oferă un cadru la nivel județean și încetul cu încetul au pornit proiecte ce pot fi accelerate.  Cred că zidurile trebuie demolate și să căutam soluții care pot fi acceptate de ambele părți. Relațiile se pot schimba prin dialog”, a punctat președintele.

András Lóránd, conducătorul Grupului de lucru privind sărăcia profundă, din cadrul Consiliului Județean Harghita, a apreciat că demersurile au prins un contur mai structurat, existând deja o consecvență susținută de proiectul prin care Asociația Right încearcă să contribuie pe termen lung la creșterea capacității de construcție și consolidare a comunității de romi, subliniind că: “împreună cu ei, trebuie să învățăm unul de la altul, dezvoltându-ne reciproc, pentru realizarea conviețuirii sociale”.

„De când lucrez cu consiliul județean  am obținut rezultate serioase, iar faptul că multiculturalitatea și diversitatea socială se regăsesc cel mai mult în Ardeal, are și o  parte practică. Ceea ce este foarte important este că, între diferitele sectoare, politic, instituțional, civil, în acest subiect, a pornit o comunicare a cărui rezultat este că apar proiecte la mai multe niveluri și platforme care până acum nu au mai fost.  Totodată, Consiliul Județean Harghita a recunoscut importanța ca în sistemul de finanțare să apară acele finanțări pentru romi, fiind și prima instituție care a elaborat o strategie pe termen lung în această problemă”, a punctat András Lóránd.

Liderul grupului de lucru privind sărăcia profundă  a mai apreciat că a fost creat un fundament pentru ca pe termen lung să poată fi abordată problema romilor, apreciind că, deși nu este o schimbare palpabilă, în cifre,  în viaţa comunității rome a intervenit o schimbare de conștientizare a egalității de drepturi și șanse.

Totodată, András Lóránd a adăugat că cel mai important rezultat este că județul Harghita a  intrat în circuitul politicilor publice europene, putând astfel beneficia de expertiză în domeniu.

Loading