„…și atunci au început problemele reale”

0

Scrisoarea de mai jos mi-a fost adresată de către o mamă, care împreună cu familia ei a căzut pradă mafiei locuințelor și a cămătarilor. Am mai atras atenția asupra acestei teme și am vorbit despre situația grea în care părinții, nevoiți fiind să plece în străinătate, își lasă copiii acasă: https://www.facebook.com/csaba.borboly/posts/786942674658167

Public această scrisoare cu observația că în scopul protejării identității acestei persoane sunt spații punctate, pe care le-am folosit a-i asigura anonimatul. Consider că această problemă trebuie adusă la cunoștința publicului larg și trebuie atrasă atenția asupra gravității acesteia.

Prezența locuitorilor din Secuime la muncă în străinătate este dovedită de sondajele întreprinse în acest sens. Plecarea la muncă în străinătate reprezintă în comunitățile locale  o prioritate, iar acest fapt are un efect negativ asupra divizării muncii între membrii familiei, situației financiare și nu în ultimul rând asupra gradului de socializare al copiilor din aceste familii.

„am douăzeci și … ani și sunt mama unui băiat extraordinar. Am venit cu greu la muncă în Anglia, deoarece toate gândurile mele se îndreaptă către fiul meu. Sunt condamnată de multă lume pentru că mi-am lăsat fiul acasă cu soțul și părinții mei, însă nu am avut de ales din cauza imenselor datorii la bancă și a situației materiale foarte grele în care ne aflăm.

Ne-am căsătorit în … și la îndemnul mai multor prieteni, fără să ne gândim am făcut un împrumut imens pentru a ne putea cumpăra o locuință. În ciuda faptului că de la lună la lună dobânda creștea, am tot plătit ratele. Nu am întâmpinat probleme până în momentul în care am rămas fără loc de muncă. Și atunci au început problemele cu adevărat. Nu puteam achita la termen ratele, iar dobânda creștea de la lună la lună.

Aș mai aminti faptul că garanția pentru creditul pe care l-am obținut de la bancă a fost asigurată de părinții mei care au pus drept garanție locuința lor. Înregistraserăm foarte multe întârzieri la rambursarea creditului, iar unul dintre cunoscuți s-a oferit să ne ajute și ne-a oferit un împrumut pentru a putea să ne plătim datoriile către bancă. Ne-am bucurat tare și ne-am înțeles asupra sumei pe care o vom restitui lunar. Datoriile bancare acumulate le-am plătit cu ajutorul acestor bani, iar pe când am fi terminat de restituit banii împrumutați de la acea cunoștință am fost informați că până în momentul respectiv noi plătiserăm doar dobânda sumei împrumutate și că suma propriu-zisă urmează să o plătim din acel moment. Și atunci ne-am dat seamă că am căzut într-o capcană și că situația în care ne aflam era mult mai gravă decât cea inițială. Și pentru că nu am putut restitui suma dintr-o dată, am plătit timp de trei ani dobândă lunară, fiind amenințați constant.

Cred că vă gândiți că am fost foarte naivi, însă nu am văzut altă soluție, mai ales că eram amenințați zilnic. Iar cu împrumutul de la bancă ne aflam în aceeași situație dezastruoasă, plus amenințările creditorului cum că ne dă foc la locuință. Acela a fost momentul în care am hotărât să depun plângere la poliția județeană, unde mi s-a spus să stau liniștită fiindcă nu sunt singura persoană aflată în această situație și că sunt foarte norocoasă că nu am semnat niciun fel de hârtie pentru bani împrumutați de la creditor și căruia deja îi plătisem de patru ori suma pe care ne-o dăduse.

Am trecut prin niște săptămâni îngrozitoare, însă cu ajutorul unui angajat onest de la criminalistică am reușit să scăpăm de creditor și de amenințările acestuia. Angajatul de la criminalistică ne-a informat în amănunt modalitățile de evitare ale unei astfel de situații. Însă ajunseserăm ca banca să ne execute silit.

Am încercat să negociem cu banca o amânare a plății, însă aceasta a fost dispusă să ne amâne doar dacă plătim ….euro. Ceea ce nu am mai amintit este faptul că am împrumutat …euro, am plătit timp de ….ani o sumă deloc mică și banca în continuare ne cerea … euro.

Când am văzut că nu există nicio șansă de a-mi găsi un loc de muncă acasă, am venit în … la muncă, sperând că vom putea achita către bancă acei… euro. Însă a fost imposibil să adun într-o lună jumătate această sumă. Iar acum banca nu mai este dispusă să ne amâne și ne-a scos la licitație locuința.

În momentul de față așteptăm hotărârea băncii. Singura soluție este ca banca să ia locuința părinților mei, iar noi să le dăm părinților mei locuința noastră. ………Să analizăm puțin situația: dacă ne ia banca locuința, noi o vom da pe a noastră părinților. Însă cu asta nu se rezolvă situația. Aceștia sunt tinerii de succes…cei care nu se lasă pradă problemelor și disperării, ci sunt capabili să lupte, să facă față problemelor și să găsească chiar și o astfel de rezolvare situației în care se află.

Și sunt mulți tineri care se află într-o situație similară și despre care nu se vorbește în timpul campaniilor electorale, deși mulți tineri ar avea de învățat din greșelile pe care le-am comis noi, mai bine spus eu.

Vă mulțumesc că m-ați ascultat și dacă veți mai întâlni tinerii care și-au pierdut speranța, să le spuneți să nu renunțe niciodată. …este timp pentru a începe din nou viața, eu asta voi face, deoarece nu mă voi lăsa înfrântă de trecut. :)”

Din păcate există multe asemenea cazuri care nu ies la iveală din cauza faptului că oamenii se tem și mai degrabă ascund aceste probleme și continuă să plătească și să se chinuiască. Nu au încredere în poliție și nici în sistem, nu cred că acesta i-ar putea ajuta. Prezenta postare de blog se dorește a-i motiva pe cei aflați în situații similare, sau care au trecut prin așa ceva să ne împărtășească experiența trăită pentru ca împreună să ne străduim în a găsi o soluție în acest sens.

Scopul nostru trebuie să fie acela de a găsi sprijin, iar în calitate de comunitate să îi ajutăm pe cei care din cauza neinformării cad pradă acelor persoane care trăiesc de pe urma situațiilor de acest gen.

Nu vă pot promite că dacă îmi veți scrie, lucrurile se vor rezolva a doua zi. Pot însă să vă asigur că, dacă vom colecta aceste mărturii și le vom înainta autorităților, multă lume va afla povestea dumneavoastră. Și probabil că atunci va demara o inițiativă prin care cămătarii vor dispărea din această zonă și va scădea numărul persoanelor care vor cădea pradă acestora.

726 total views, 2 views today