Susținerea electoratului este o dovadă de încredere

0

 „UDMR-ul este susținut de o comunitate maghiară puternică, dornică de fapte și care dorește să rămână pe tărâmurile natale” – este afirmația care se regăsește în comunicatul de ieri a președintelui Uniunii, Kelemen Hunor. Acesta este acel fapt care va putea asigura optimism în pe viitor.

Constat că în 25 mai organizația care protejează drepturile politice ale maghiarimii a ajuns la acel nivel pe care toți îl așteptăm de ceva vreme. Ar fi de prisos înșirarea motivele și circumstanțele știute de toată lumea, esențial este faptul că în bazinul carpatic maghiarimea a dat dovadă în 25 mai de cooperare. Iar faptul că această cooperare s-a realizat este în mare parte meritul a trei politicieni: prim-ministrului Orbán Viktor, vice prim-ministrului Semjén Zsolt și al președintelui Uniunii, Kelemen Hunor. Nouă, reprezentanților administrațiilor publice, incluzându-i aici și pe cei de la UDMR și de  la PCM, susținătorilor UDMR, candidaților, secretariatelor generale și membrilor echipelor de campanie, nu ne-a rămas decât să ne înhămăm la căruță. Ne-au susținut reprezentanții cultelor, composesoratelor și care au pus umărul la muncă atunci când a fost nevoie.

Pe seama postării mele de pe facebook apărută în noaptea de după alegeri, s-a iscat o polemică între mine și secretarul general Kovács Péter. În cele ce urmează prezint argumentele pe baza cărora îmi permit să consider nelalocul lor acele anunțuri publice făcute în ziua alegerilor de la centrul de campanie al UDMR. Nu sunt bune și la locul lor, deoarece nu mobilizează populația, ci mai degrabă o jignește și frustrează, lucru valabil și în cazul echipelor de campanie de la nivel local și regional. La nivel intern este normal, chiar necesar ca echipa centrală de campanie să comunice, dea sfaturi sau să ceară, însă afirmațiile de genul celor că Secuimea rămâne în urmă, sunt jignitoare, mai ales pentru cei care obțin într-adevăr rezultate.

Nu îmi doresc să intru în detalii, însă doresc să atrag atenția lui Kovács Péter asupra faptului că de la alegeri la alegeri puterile politice românești interesate în eșecul UDMR-ului, fac predicții referitoare la insuccesul nostru și spera că poate o dată și o dată aceste tot se vor adeveri. Dacă un politician de la București ne plânge de milă în ziua alegerilor, sau în prealabil, acela în opinia mea cu siguranță ne dorește răul. Cunoscând obiceiurile de participare ale alegătorilor, mai bine zis când merg aceștia la vot, în momentul publicării anunțului de către membrul echipei centrale de campanie, a fost clar nu există nici un pericol. Mobilizarea, cel puțin în ceea ce privește județul Harghita a decurs pe făgașul normal, de asemenea fiind foarte clar și faptul că rezultatele obținute vor fi frumoase. Deci toți cei și-au desfășurat cu succes și cu responsabilitate activitatea de mobilizare a populației, sloganul „insuccesul Secuimii” a fost o lovitură puternică și am reacționat la acest tip de slogan în noaptea de după alegeri, deoarece am considerat că dacă nu iau o poziție vizavi de această afirmație, aceasta se încetățenește la nivelul opiniei publice și ar fi nedrept față de acele localități din Secuime unde rezultatele obținute au fost frumoase. Pe de altă parte am considerat că în calitate de președinte al organizației teritoriale a UDMR și ca politician pot oferi un sprijin moral acelora care au fost jigniți de această afirmație nefondată, mai ales că reprezentantul echipei centrale de campanie a uitat ca, după închiderea urnelor, odată cu publicarea rezultatelor, să-și ceară scuze față de cei cărora le-a greșit. După alegerile de la sfârșitul săptămânii vor urma și alte alegeri, iar pentru ca să le pot cere sprijin necondiționat alegătorilor, primarilor, voluntarilor, am considerat că este necesar să iau o poziție. Dacă cineva s-a simțit jignit pentru aceasta, îmi cer scuze, însă faptele nu se schimbă și consider în continuare că am acționat în mod corect.

Iar în ceea ce privește rezultatele alegerilor, defalcate la nivelul județelor, organizațiilor teritoriale și localităților am speranța că secretariatul general va elabora cât mai curând o situație din care să rezulte câți maghiari au votat cu UDMR-ul, deoarece acesta este factorul pe baza căruia se poate analiza situația. Aceste demersuri trebuie făcute acum, evenimentele fiind încă proaspete, și este corect ca locurile unde s-a lucrat bine să fie menționate, la fel și acelea unde prezența la vot nu a fost reușită și care au fost motivele care au generat o astfel de situație. Este necesară o astfel de analiză pentru ca la următoarele alegeri acolo unde rezultatele au fost mai slabe să se poată interveni. Spre remedierea situației. O situație concretă este, la nivelul județului Harghita, zona Gheorgheni, unde s-a afirmat că rezultatele obținute vor fi mai slabe decât cele din zona Ciuc sau Odorhei. În data de 25 mai zona Gheorgheni a infirmat aceste zvonuri, și chiar dacă diferența este minimă, a obținut rezultate mai bune decât Ciucul sau Odorheiul. Noi, la Ciuc, dar și la Odorhei, ne-am bucurat pentru aceasta, deoarece reușita Gheorgheniului este și reușita noastră, dar și reușita maghiarimii transilvănene.

Susținerea electoratului este o dovadă de încredere. Este nevoie de o muncă susținută pentru a putea obține, păstra și fortifica această încredere, iar dacă constat vreo atitudine, care chiar dacă e mânată de bune intenții, este în detrimentul organizațiilor UDMR din Harghita, nu mă voi da în lături în a-mi exprima opinia, ba mai mult, dacă situația mi-o va cere, mi-o voi susține cu și mai multă tărie. Însă mă repet: important e că în 25 mai UDMR-ul a obținut un succes, iar greșelile care s-au făcut trebuie discutate, chiar făcute publice și pentru a fi evitate pe viitor.

622 total views, 1 views today