fbpx
????????????????????????????????????

Újabb CNC-gépet üzemeltető vállalkozáshoz szerveztek látogatást

– Forduljunk petícióval a minisztériumhoz, amelyben a Hargita Megyei Nevelési Tanácsadó és Erőforrás Központ vezetőjének leváltását kérjük, amennyiben a jelenleg nyolcadik osztállyal végző diákok megfelelő tájékoztatása érdekében nem végeznek mérhető tevékenységet. A központ bár részesül a támogatásunkban, nem tesz eleget kötelezettségeinek, nem tevékenykednek a szakoktatás, a fiatalok motiválása érdekében, mulasztás történik és ezt megszenvedik a Hargita megyei fiatalok, miközben a megyei tanács a szakoktatás, a vállalkozások fellendítésére hajlandó akármennyit befektetni – hangzott el Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke részéről a CNC-vezérlésű gépeket használó fémipari gyárak székhelyén gyárlátogatással egybekötött szakmai beszélgetéssorozat második helyszínén, az Engmatec Kft. csíkszeredai telephelyén május 12-én, csütörtökön.

Áprilisban a Metagalax Kft. tulajdonosa javaslatára szervezték az első gyárlátogatással egybekötött szakmai beszélgetést, amelyen vállalkozók, vezetők jelenlétében a szakoktatás, szakemberhiány problémájára kerestek megoldást. (A látogatásról a következő linken olvashatnak: http://hargitamegye.ro/hirek/gyarlatogatas-es-szakmai-beszelgetes-a-metagalax-kft-nel.html.)

A második találkozón Borboly Csaba arra kérte a résztvevőket, használják ki a rendelkezésükre álló másfél hónapot, hogy meggyőzzék a diákokat a szakosztályok választásáról, a fiataloknak mutassanak be konkrét terveket, hogy mi lesz belőlük a jövőben. Valamint arról az elképzelésről is beszámolt, hogy szakoktatás témakörben írnának levelet, amelyet továbbítják az egyházak képviselőinek, hogy felolvassák a szentmiséken.

Barabás Csaba, a megyei tanács fejlesztési ügynökségének igazgatója beszámolt a szakoktatás fellendítése érdekében tett fejleményekről. Hargita Megye Tanácsa és a városi önkormányzat is támogatja a Székely Károly Szakközépiskolát, ezenkívül együttműködési megállapodást kötnek a vállalkozókkal.

– Követni kell, hogy mi lesz az eredménye az anyagi segítségnek, például tanulmányi versenyekkel, a vállalkozók is részt kell vegyenek a diákok toborzásában sajtótájékoztatók szervezésével, szülői értekezleteken való részvétellel, előadásokat tarthatnának az általános iskolákban azok a fiatalok, akik szakiskola elvégzése után sikeresen elhelyezkedtek a szakmában – javasolta Barabás Csaba. Valamint arra kérte az Engmatec vezetőjét, hogy segítsen testvérkapcsolatot kialakítani Németországban.

A vállalkozás vezetője, Stefan Buckhardt kifejtette, nagyobb hangsúlyt kell fektetni a reklámozásra, videó készítését szorgalmazta, amelyben bemutathatnák  a diákoknak és a szülőknek a gyárban zajló munkafolyamatot, ezzel is megcáfolva a szakmunkával kapcsolatos előítéleteiket. Továbbá a tulajdonos arra is felhívta a figyelmet, hogy az a tény is megnehezíti a vállalkozók dolgát, hogy kell fizessenek, ha cégtáblát szeretnének kihelyezni közterületre. Stefan Buckhardt javasolta, hogy kérjék Böjte Csaba ferences szerzetes segítségét a diákok szakosztályba való toborzásában.

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem képviseletében Kósa István docens is részt vett a megbeszélésen, aki a gyár tulajdonosával a német nyelv tanulására való ösztönzésről egyeztetett.

Csíkszereda, 2016. május 12.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.