fbpx

Pest megye értékei Csíkszeredában

– Ebben az időszakban, amikor a csíksomlyói búcsú miatt rengeteg magyar látogat el megyénkbe, az emberek lelke jobban megnyilik a szép iránt, ezért nem is lehetett volna megfelelőbb időt találni Pest megye értékeinek bemutatására Csíkszeredában – ezekkel a szavakkal nyitotta meg Barti Tihamér Hargita Megye Tanácsának alelnöke a Pest Megyei Értéktár című kiállítást május 13-án, pénteken a Megyeháza Galériában. Kifejtette, a tárlat a két megye testvérkapcsolatából adódó együttműködés eredményeként jött létre, egy héttel korábban  a Székely Fesztiválon bemutatták Hargita megye értékeit, most pedig Pest megye mutatja be látnivalóit Csíkszeredában. A tárlat két hónapon keresztül lesz látható Hargita megyében.

Szabó István, a Pest Megyei Közgyűlés elnöke ismertette a kiállítás történetét a jelenlévőkkel. Elmondta, 2012-ben döntöttek úgy, hogy az értékeket, amelyek körülveszik őket össze kell gyűjteni és rendszerezni, mert lehet, hogy holnap már nem lesznek meg, a feledés homályába merülnek, de a gyermekeknek, az unokáknak valamilyen módon át kell adni, még ha csak az emlékét is. Mostanra 134 darab van az értéktárban, közöttük épített, természeti, személyekhez kötődő, történelmi értékek, gasztrónomiaiak nincsenek, de hamarosan kiadnak egy kiadványt, amely mindkét megye gasztronómiai értékeit tartalmazza majd – tudtuk meg a közgyűlés elnökétől.

Az értéktár részeként fellépett a Hévízgyörki Asszonykórus. Bazan Tibor Hévízgyörk polgármestere köszöntőjében elmondta, a Csíkszeredában töltött néhány nap alatt azt tapasztalta, hogy a helyiek megélik hagyományaikat. Pest megye önkormányzatának is fontos az értékek megélése, ezért jöhetett létre ez a kiállítás, amelynek elemei nemcsak a magyarországi magyaroké, hanem a határontúliaké is, mivel közös a múltunk, a jelenünk és a jövőnk is.

Csíkszereda, 2016. május 14.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.