fbpx

A cél: modern székely házban teremtsenek otthont a fiatalok

Szakmai megbeszélést tartottak Hargita Megye Tanácsánál a Modern Székely Ház, valamint a faluképvédelmi program ügyében november 4-én, szerdán. A csíkszeredai megyeházára meghívott polgármesterek, tervezők és tanácsosok próbáltak megoldást találni az eddig felmerült problémákra, valamint a programok továbbgondolására és a kész tervek kivitelezésére. Borboly Csaba, a megyei tanács elnöke ismertette az eddigi eredményeket: már elkészült a Modern Székely Ház 9 mintaterve megvalósíthatósági tanulmány szintjén, ezek tájspecifikusan tükrözik Gyergyó (1), Csík (4), Kászonok (2) és Udvarhely (2) vidékének jellegzetességeit. A megyeelnök kifejtette, hogy ma már a fiatalok többségét kevésbé az útviszonyok, mint inkább a saját önállóságuk kialakítása érdekli, egy biztos otthon és a család megalapítása, megteremtése, de mivel ez akadályokba ütközik, elhagyják térségünket, és külföldön kényszerülnek munkát vállalni.

– Hargita Megye Tanácsa éppen ebben próbál segítséget nyújtani, akár egy jövőben  megvalósuló terv által, amellyel támogatást biztosít olyan hagyományos és mégis modern, helyi alapanyagokból készülő kis házak építésében, amelyek ideálisak két személy részére, és a család növekedése esetén bővíthetők, valamint az összes ifjúságra irányuló program révén, amely segíti a munkahelyek teremtését és a fiatalok szülőföldön maradását is. Ebben szeretnénk eredményeket elérni a nemrégiben összeállított, a Régiók Bizottságában előterjesztendő raportőri jelentésemmel is – jelentette ki Borboly Csaba.

A Modern Székely Házak megvalósításával, valamint a régi hagyományos házak felújításával kapcsolatban több kérdés is felmerült, érintve a tervezeteket, a jogi kötelezettségeket, valamint az anyagiakat. A résztvevők többsége egyetértett abban, hogy tudatosítani kell a  tervezők munkájának fontosságát, valamint létre kellene hozni valamilyen formában ingyenes tanácsadást ezzel kapcsolatosan, hogy bárkinek lehetősége legyen tájékozódni mind a jogi területről, mind a konkrét kivitelezésekről, megvalósításokról. Megoldásként merült fel az önkormányzatok, valamint a helyi közbirtokosságok együttműködése ezen a területen, mert ha mindez társulni tudna a pályázati segítséggel, akkor sok fiatal számára elérhetővé válna az otthonteremtés. Olyan előre elkészített, de igény szerint módosítható háztervekben is gondolkodtak,  ami részét képezi a hagyománynak, megőrzi a faluképet, de családonként  mégis változatos lehet.

A hosszabb és rövidebb távú célok között szerepel a tájékoztatás, az igények kialakítása, az iskolákban az értékekre való figyelemfelhívás, mivel így már fiatalkorban  tudatosodik a helyi építészeti örökség értéke. Fel kell hívni a figyelmet arra, hogy egy jól megtervezett és kivitelezett ház anyagi vonzata hosszú távon megtérül, szükség van a megrendelők igényeinek is a pontos felmérésére, valamint minél hamarabb el kellene jutni a megvalósításokig.

A továbbiakban folyamatosan egyeztetnek az önkormányzatokkal, tervezőkkel és kivitelezőkkel egyaránt, hogy megoldásokat találjanak régi házak felújítására vagy új hagyományos és egyben korszerű házak építésére, hangsúlyt fektetve a hagyományos faluképre. Borboly Csaba szerint fontos szempont, hogy mindezt elérhető áron, de a minőségi szinteken maradva gondolják tovább, jelentős szerepet biztosítva az anyagi lehetőségeknek és az emberek szemléletváltásának ebben a témában.

Csíkszereda, 2015. november 4.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.