fbpx

A csíkrákosi Pogány-vár régészeti kutatását tűzte ki célul Hargita Megye Tanácsa

A helyi önkormányzat is fontosnak tartja a kulturális örökség megismerését és megőrzését

Nagy előrelépést jelentene a községi és a megyei turizmus fellendítése céljából is a csíkrákosi Pogány-vár kutatása – hangzott el a csíkszeredai megyeházán március 17-én azon az egyeztetésen, amely Hargita Megye Tanácsa régészeti programjának folytatásáról szól. A megyei tanács sok éve támogatja a régészeti kutatásokat és a műemlékvédelmet, a műemlékvédelmi programot 2004-től az országban elsőként indította el, ehhez 2007-ben társította a régészeti programot is, amelyet a megye három régiójában működő múzeumokkal együttműködve bonyolít le.

A beszélgetésbe online csatlakozott Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, továbbá részt vett Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere, Császár Attila, Csíkrákos polgármestere, Miklós Zoltán, a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeum igazgatója, Gyarmati Zsolt, a Csíki Székely Múzeum igazgatója, továbbá Botár István, Sófalvi András és Vári István régész.

– Fontosnak tartom, hogy a régészeti kutatásokat az idei évben minél hamarabb el tudjuk indítani együttműködve a múzeumokkal. Tudjuk, hogy a régészeti kutatások hozzájárulnak a megye múltjának megismeréséhez. Célunk, hogy a történelmi múltunk helyszíneit láthatóvá tegyük a lakosság számára, és ezáltal a megye turizmusára is ráerősítünk.  Emellett fontos, hogy a szakma közreműködésével egy konkrét stratégiát kövessenek a régészeti kutatások az elkövetkező években –  emelte ki Borboly Csaba.

A megyében működő múzeumok az ez évi konkrét elképzeléseiket, kutatási terveiket e hónap végéig nyújthatják be a megyei önkormányzathoz. Külön örömmel tölt el, hogy az új városvezetés fontosnak tartja a régészeti kutatásokat és kiemelten kíván foglalkozni ezzel az ágazattal is. – tette hozzá a megyeelnök.

Korodi Attila szerint a régészszakma többet érdemel, ennek kapcsán érdemes lenne egy szakmailag jól felépített intézményes struktúra alapján dolgozni, mivel „lehetne ezt jobban is csinálni”.

– A város részéről elkezdődött egy beszélgetés azzal a céllal, hogy érdemleges lépéseket tehessünk hosszú távon. Ebből nemcsak Csík-térség, hanem a megye többi régiója is jövedelmezően jöhetne ki – jegyezte meg a polgármester.

Csíkrákos önkormányzata is fontosnak tartja a kulturális örökségének megismerését és megőrzését.

– A község számára több alkalommal is megfogalmazódott, hogy fontos lenne a csíkrákosi Pogány-vár kutatása. Eddig nehézségekbe ütközött ez az ügy, de nyitottak vagyunk rá, a lehetőségekhez mérten támogatjuk a kutatás elindítását. A munka mielőbbi elkezdése kulcsfontosságú ebben – fejtette ki  Császár Attila polgármester.

Az idei évben egy nemzetközi jelentőségű kutatás részesei is lehetünk, ha a járványhelyzet engedi, mivel Visy Zsolt professzor megkereste a megyei tanácsot az énlaki római tábor, castellum kutatásának a lehetőségével.

A régészeti programokról bővebben itt olvashatnak: https://epitettorokseg.ro/

A régészeti program kapcsán írt korábbi sajtóhírt itt olvashatják: http://hargitamegye.ro/hirek/regeszeti-asatasokat-tamogat-hargita-megye-tanacsa.html

 

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.