fbpx

A csíkszéki gazdák igényelték a legtöbb támogatást

Hargita megyében írja alá a legtöbb támogatási szerződést – 2090-et -, a magyar kormány gazdaságfejlesztési programját lebonyolító Pro Economica Alapítvány a kisgazdákkal, ebből 915-öt Csíkszéken. A pályázati programban 15 ezer eurós vissza nem térítendő támogatást lehetett igényelni. Közel ötezer szerződést írnak alá Székelyföldön, a támogatási keret 61 millió euró.

November 28-án a csíkszépvízi sportcsarnokban a szerződésaláíráson Ferencz Tibor polgármester köszöntötte a jelenlevőket, és elmondta, a csíkborzsovai, csíkszentmihályi, csíkszentmiklósi és a csíkszépvízi gazdák eszközbeszerzésre fordítják a támogatást.

Fontos mérföldkőnek nevezte az eseményt Becze István megyei tanácsos, a megyei tanács vidékfejlesztési és mezőgazdasági szakbizottságának elnöke, aki a támogatásért köszönetet mondott Magyarország Kormányának és a Pro Economica Alapítványnak. Mint ismertette, az egy éve létrejött székelyföldi falugazdász programot is támogatta a magyar kormány, illetve Kelemen Hunor RMDSZ-elnök – aki szintén jelen volt az eseményen -, és ezen keresztül több mint ötezer gazdát segítettek tanácsadással és a pályázatírásban. Köszönetet mondott Hargita Megye Tanácsa nevében is, mivel a mostani támogatás a tíz évvel ezelőtt indított Székely Termék Mozgalmat is segíti az összefüggő programok révén.

Az RMDSZ szakpolitikusai által összeállított stratégia képezte a Pro Economica Alapítvány létrejöttének alapját, ezt az elképzelést támogatta a magyar kormány. A cél az, hogy a kis családi vállalkozások és a magánvállalkozók támogatáshoz jussanak, ismertette Kozma Mónika, a Pro Economica Alapítvány ügyvezető igazgatója. Ezen kívül nagy vállalkozásokat is és turisztikai beruházásokat is támogatnak, mivel ezek a tevékenységek kiegészítik egymást, így újabb munkahelyek létesítését generálják.

A pályázat legfontosabb céljai közt szerepel a vállalkozási formák erősítése, a térségi mezőgazdasági tevékenységek fellendítése, a mezőgazdasági termelési géppark korszerűsítése és környezetbaráttá tétele, illetve a foglalkoztatottság növelése. A támogatási szerződések aláírása december 10-ig folytatódik Farkaslakán, Csíkszenttamáson, Csíkrákoson, Székelyudvarhelyen, Csíkkozmáson, Csíkszentgyörgyön, Csíkszeredában és Gyimesközéplokon.

Csíkszépvíz, 2019. november 28.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.