fbpx

A fiatalok itthon tartására dolgoznának ki stratégiát

Napjaink egyik legnagyobb problémája, hogy gyerekeink nagy része az iskola elvégzése után nem itthon kamatoztatja tudását, hanem külföldön vállal munkát. És az évek múlásával a hazatelepedés gondolata egyre távolabbi lesz. Ez a probléma hansúlyosabb ma, szeptember 14-én, a tanév kezdetének napján.

A probléma kezelésére Hargita Megye Tanácsa egy fejlesztési ügynökség létrehozását tervezi, amelynek egyik legfontosabb feladata az lenne, hogy stratégiát dolgozzon ki a fiatalok itthon tartására, illetve haza vonzására. A tervről levélben tájékoztatta az iskolaigazgatókat a tanévkezdés alkalmával Borboly Csaba, a megyei tanács elnöke.

A stratégiát úgy dolgoznák ki, hogy a munkába bevonnák a fiatalokat is. Szeretnék felvenni a kapcsolatot azokkal, akik már dolgoztak külföldön és hazatértek, illetve a párbeszéd kialakítását tervezik főként a végzős diákokkal igényeik feltérképezése érdekében. A párbeszéd kialakítására osztálylátogatásokat és különböző találkozókat terveznek.

– Fiataljaink külföldön keresnek megélhetési lehetőséget, nem itthon. Ma már szinte nem találni olyan családot, amelynek legalább egy tagja ne külföldön dolgozna. Idegenben is kemény munkával keresik meg a napi betevőt, és hiszem, hogy akarattal, kitartással, egymás segítésével itthon is lehet boldogulni. Szeretnénk egy stratégiát kidolgozni arra, hogy a fiataloknak legyen jövőképük itthon, ehhez fogjuk felkeresni a diákokat, és kérem a tanintézetek, a tanulók közreműködését és segítségét – nyilatkozta Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.

Csíkszereda, 2015. szeptember 14.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.