fbpx

A Gyimesi Túrós Puliszka Fesztivál Székelyföld kiemelkedő turistacsalogató rendezvénye

Augusztus 26–27-én immár tizenkettedik alkalombal szervezték meg a Gyimesekbe, pontosabban Hidegségen a Csángó Túrós Puliszka Fesztivált, amelynek során a környék apraja-nagyja, de az innen elszármazottak is együtt ünnepelnek. A kétnapos fesztivál évről-évre egyre több turistát is vonz az ország számos pontjáról. Ez annak is köszönhető, hogy több éve már a rendezvény kiemelt médiapartnere és négy éve társszervezője a Román Televízió Bukaresti Magyar Adása.

Vasárnap kilátogatott a helyszínre Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke is, aki gratulált Csilip Árpád szervezőnek, aki szívügyének tekinti a fesztivál megrendezését.

– Ez a fesztivál egy olyan hagyományos étkünknek népszerűsíti, amely mindig is a székely embernek alaptáplálék volt és minket jellemez. Ugyanakkor ennek az elkészítési módja, a  használt ízek tekintetében nagyon érdekes ajánlattal tudunk lenni mindenki számára – fogalmazott a helyszínen Borboly Csaba megyeitanács-elnök. Ezt mi sem bizonyítja jobban mint a főzőversenyen bemutatott különféle túrós puliszkán alapuló étkek bő felhozatala. Az előző évekhez hasonlóan a főzőversenyen többek között részt vett az RMDSZ Csíki Területi Szervezetének csapata is, Tánczos Barna szenátor főszakáccsal az élen.

– Az látszik, hogy ez a fesztivál nem csak a  térségnek és a megyének, hanem egész Székelyföldnek az egyik rangos megjelenítője, képviselője, hisz több száz  autó van, amely más megyei rendszámmal érkezett, Erdély különböző részeiről, sőt a Kárpátokon túlról is szép számban jöttek ma ide – mondta Borboly Csaba. Megítélése szerint Hidegségen összefogásban építkeznek, és jó minőségű kézműves sajtokat állítanak elő. Örömteli hír az is, hogy rövidesen az üzletek polcain is ott lesz a gyimesi sajt, amit a szövetkezet rövidesen induló gyárában készítenek.

A megyeelnök szerint a vendéglátást fogja erősíteni az is, hogy elindult megyénk első engedélyezett kisvágóhídja Gyimesfelsőlokon, Középlok szomszédságában. Így azok az állatok, amelyek itt a völgyekben gyógynövényekkel is táplálkoznak, itthon lehet őket értékesíteni és felszolgálni.

– A vendéglátás számára megerősítőleg fog hatni, hogy építjük az utakat, hidakat, és bízom benne, hogy jövőre be tudjuk fejezni Neamț megye határáig, és ezáltal körutazásra lesz lehetőség Gyergyó, Gyilkos-tó, Békás-szoros és vissza Hidegségen, jó járható út lesz, ami jót tesz a vendégforgalomnak – mutatott rá a megyeitanács-elnök.

A túrós puliszka mellet a gyimesi kenyér is a figyelem középpontjába került ma Hidegségen, a megyeelnök erről szóló helyszíni videójából kiderül, hogy a gyimesi kenyér iránt olyan nagy a kereslet, hogy az ma már Bukarestben és a többi nagyvárosban is megvásárolható.

A helyszínen a szervezők mellett gratulált a Gyimesvölgyi Vendéglátók Turisztikai Egyesülete tevékenységéhez, mert összefogésban gondolkodnak.

– Még több hasonló eseményre van szükség, a vendégházak száma tovább növelhető, ami komoly jövedelemforrás lehet, és segíti az itthon való boldogulást. Reményeink szerint a jövő ében a fesztiválokra várhatóan külön keretben fogunk gondolkodni a megyei tanács pályázati kiírásainál, hisz ezek az események azok, amelyek idecsalogatják a vendégeket, ezért kiemelt figyelmet érdemelnek – fűzte hozzá Borboly Csaba.

A helyszínen készült fotók itt tekinthetők meg:

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1364841080229938.1073741886.215328865181171&type=3

A helyszínen készült videó itt érhető el:

https://www.facebook.com/borbolycsaba/videos/vb.215328865181171/1364832996897413/?type=3&theater

Csíkszereda, 2017. augusztus 27.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.