fbpx

A Hargita-hegység fejlesztése az önkormányzatok együttműködésén múlik

Az új EU-s finanszírozási időszakra való közös felkészülésre biztatta az önkormányzatokat és a közösségi fejlesztési társulások vezetőit Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke azon a találkozón, amelyet polgármesterekkel tartottak június 9-én a homoródfürdői hatos villánál. Egyúttal tisztújító közgyűlést is szerveztek, amelyen a jelenlévők a Hargita-hegység Közösségi Fejlesztési Társulás és a Hargita Közösségi Fejlesztési Társulás (ADI) vezetőségéről szavaztak. Az érintett önkormányzati vezetők egyhangúlag bizalmat szavaztak Borboly Csabának, a Hargita-hegység Közösségi Fejlesztési Társulás új elnökének, miután Dávid Lajos korábbi elnök lemondott.

Az újonnan megválasztott egyesületi elnök hangsúlyozta: az önkormányzatok vezetői nagy kihívás előtt állnak, mivel a kormánytámogatási lehetőségek elapadóban vannak, az új EU-s finanszírozási időszak pedig a nagyobb városok beruházásainak kedvez. Ezért Hargita Megye Tanácsa a megye minden pályázati tervét egy platformon gyűjti, amelyet majd továbbítanak a Központi Fejlesztési Régiónak. A megyei tanács elnöke kiemelte, fontos megmutatni a Hargita megyei fejlesztési igényeket, a fejlesztési régió stratégiája ugyanis figyelmen kívül hagyja a vidéki önkormányzatok beruházásait. Ez pedig az egész Hargita-hegység fejlesztési stratégiáját hagyhatja források nélkül.

– A Hargita-hegységet együtt kell fejlesztenünk, ezért szólaltam fel néhány napja, és teszem ezután is. Összefogásban lehet fejleszteni úgy, hogy ne tegyünk kárt a természetben, illetve olyan beruházások valósuljanak meg, amelyek munkahelyeket teremtenek, és jövedelmet biztosítanak a területtulajdonosoknak. A mai közgyűlésen eldöntöttük a stratégiai célokat, ez mindannyiunk közügye. Ehhez kérjük, hogy társuljanak a közbirtokosságok, vállalkozók, panziótulajdonosok – tette hozzá az elöljáró.

Bíró Barna Botondot, Hargita Megye Tanácsának alelnökét a Hargita ADI elnökének választották a jelenlévők. Mint elmondta, a következő időszak kihívása megtalálni a megye számára azokat a kitörési pontokat, együttműködési lehetőségeket, amelyekkel Hargita megye turizmusa fejleszthető. Szintén kiemelte, hogy fontos időben felkészülni az új EU-s költségvetési időszakra, a helyi önkormányzatokkal közösen segítve a turisztikai szolgáltatókat.

A fejlesztési társulás Kencse Elődöt, Csíkszentimre polgármesterét választotta alelnökének, Mik József, Borszék polgármesterét titkárnak, valamint Gergely Károlyt, Gyimesközéplok polgármesterét és Nagy Attilát, Zetelaka polgármesterét tagnak.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.