fbpx

A Hargita megyei erdőgazdálkodásról az éghajlatügyi világtalálkozón

A Régiók Bizottsága (RB) küldöttségének tagjaként Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke részt vett a Lyonban július 1-jén és 2-án, az éghajlatváltozás témájával rendezett világtalálkozón, amelyen helyi és területi közigazgatási egységek, hatóságok képviselői találkoztak. A rendezvény François Hollande francia elnök fővédnökségével zajlott, aki maga is megtisztelte jelenlétével az eseményt, amelyen a decemberi párizsi ENSZ-klímakonferenciára készülnek elő. (Bővebben itt: http://en.rhonealpes.fr/1197-world-climate-summit-2015-en.htm) A francia fővárosban az év végén a tervek szerint éghajlatügyi egyezményt írnak majd alá, azzal a célkitűzéssel, hogy a globális felmelegedés mértéke ne haladja meg a 2 Celsius-fokot. (Ez a téma szerepelt a Régiók Bizottsága Környezetvédelem, éghajlatváltozás és energiaügy (ENVE) szakbizottságának június 30-i brüsszeli ülésén: http://cor.europa.eu/hu/news/Pages/enve-to-address-cop.aspx)

Borboly Csaba szerint nagy a jelentősége annak, hogy a Régiók Bizottságának a küldöttsége is jelen volt a lyoni találkozón, mert ezáltal erősödhet az európai uniós önkormányzatok hangja. A tanácskozás katalógusába bekerült Hargita Megye Tanácsának mezőgazdasággal és erdőgazdálkodással kapcsolatos projektjeinek, köztük a Székely termék mozgalomnak (http://szekelytermek.ro/) és a Robinwood Plusnak (http://robinwoodplus.eu/) az angol nyelvű leírása. Utóbbi a nemzetközi jó gyakorlatokról való tapasztalatcseréről szólt, több településszintű alprojekt lebonyolításával, amelyek a gyermekek, fiatalok környezeti neveléséhez járultak hozzá, továbbá az erdőterületek menedzselésére, a fenntartható turizmusra és a helyben készült fatermékek kérdésével foglalkoztak. A mezőgazdasági témakörhöz hozzászólt Szőcs Mátyás István, a megyei tanács menedzsment-vezérigazgatóhelyettese.

– A nemzetközi projekt révén már alkalmunk volt más országok, régiók jó gyakorlatairól tájékozódni, valamint ismertetni a Hargita megyei koncepciókat, hiszen a helyi kis lépések is fontosak egy ilyen globális szintű probléma megoldásában, mint az éghajlatváltozás. Lyonban újabb lehetőség nyílt a saját gyakorlataink bemutatására, amit azért tartok fontosnak, mert nemzetközi szinten is hallatnunk kell a hangunkat érdekeink védelmében, különös tekintettel a székelyföldi helyi fafeldolgozó vállalkozásokra, amelyek a helyi gazdaság egyik fő pillérét jelentik. Ezek tevékenysége környezeti szempontból is kíméletesebb lehet, mint a multinacionális vállalatoké. Bukarestre az uniós jogszabályokkal lehet hatni, így az erdeink és a helyi termékek védelme érdekében is a nemzetközi színtéren kell lobbiznunk, hiszen a közösségi jogszabályoknak automatikusan be kell kerülniük a hazai jogrendbe. Ezért is tulajdonítok jelentőséget annak, hogy tájékoztató anyagunk bekerülhetett a lyoni világszintű találkozó katalógusába – nyilatkozta a helyszínről Hargita Megye Tanácsának elnöke.

A megyeelnök RB-tagságáról és -tevékenységéről bővebb információ található a http://www.borbolycsaba.ro/tevekenyseg/regiok-bizottsaga/ honlapon.

Csíkszereda, 2015. július 2.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.