fbpx

A helyi közpénzekről szóló törvény módosítását kéri Hargita Megye Tanácsa

Módosító javaslatot fogalmazott meg Hargita Megye Tanácsa a helyi közpénzekről szóló törvényre vonatkozóan, az intézményünk munkatársai által előkészített javaslatot elfogadta a döntéshozó testület, és eljuttatják a parlamentereknek. Komoly beruházások zajlanak a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban, emiatt a személyzet egy részének átképzésére van szükség. A Haladás utca 18. szám alatti épületet megvásárolta a megyei tanács, a folyamat befejezéséhez még szükség van egy jegyzőkönyvre. Ezek voltak Hargita Megye Tanácsa január 10-i online rendkívüli ülésének legfontosabb napirendi pontjai.

A 273/2006-os számú, a helyi közpénzekről szóló törvény előírja, hogy a fő hitelutalványozók ki kell dolgozzák a következő évre szóló helyi költségvetés-tervezeteket, valamint a következő három évre szóló becsléseket az évi keretlevél, valamint a helyi közigazgatási hatóságoknak a megillető összegek alapján.

Ugyanaz a törvény 37. cikkelye előírja, hogy a Közpénzügyi Minisztérium minden év június 1-ig ki kell küldje a keretlevelet a közpénzügyi vezérigazgatóságoknak, a megyei tanácsoknak és Bukarest Municípium Főtanácsának, amelyben ismerteti a várható költségvetési tervezetek kidolgozásának alapját képező makrogazdasági kontextust, azok kidolgozási metodológiáját, az állami költségvetés egyes bevételeiből lebontott összegek határértékeit.

Az elmúlt években a június 1-i határidő nem volt betartva, leginkább év végén kapta meg a megyei tanács ezeket a dokumentumokat, emiatt a költségvetés tervezet és a következő három évre szóló becslések egybeestek az éves költségvetés kidolgozásával nehézségeket okozva a helyi közigazgatási hatóságoknak, megtévesztette őket, megzavarta munkájukat –  ismertette a vonatkozó jogszabály részleteit Borboly Csaba.

Hargita Megye Tanácsának elnöke elmondta, ezért kérik a jogszabály módosítását, az intézmény által előkészített javaslatot elfogadta a döntéshozó testület. Ezt eljuttatják a parlamentereknek azzal a kéréssel, hogy terjesszék elő a törvényalkotó testületekben, illetve járjanak közben, hogy a Közpénzügyi Minisztérium tartsa be a június 1-i határidőt.

 

Jelentős beruházások zajlanak a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban, amelyek követése egyre több szakembert igényel, ezért az adminisztrációs személyzet egy részét átképezik, hogy műszaki végzettséggel is rendelkezzenek, erről is döntött a testület.

A megyei tanács megvásárolta Csíkszeredában a Haladás utca 18. szám alatti ingatlant, a folyamatot ma egy jegyzőkönyvvel véglegesítik, hangzott el a tanácsülésen. Mint Borboly Csaba elmondta, több lehetőség is felmerült az épület rendeltetésére vonatkozóan, mint például katonai sorozóközpont, vagy a gyerekvédelemnek lehetne egy központja. A cél az, hangsúlyozta a megyeelnök, hogy minél több bérleti szerződést felszámoljanak, hogy az alintézmények is saját épületekbe kerüljenek.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.