fbpx

A holnap erdejét ültették el a gyergyói-térségben

Folytatódik az Életet jelentő fák Hargita megyében faültetési akció

Borboly Csaba élőben jelentkezett be a helyszínről a közösségi média felületén, ami a linkre kattintva megtekinthető: https://www.facebook.com/borbolycsaba/videos/2676883669138507  

2022 márciusban indult el a megyei tanács Életet jelentő fák Hargita megyében kampánya, amely célja 50 ezer fenyő- és gyümölcsfa csemete ültetése Hargita megyében. 2030-ig összesen 25 ezer facsemete ültetését vállalta Hargita Megye Tanácsa, közösen Hargita Megye Tanácsának Vidékfejlesztési Egyesületével és Hargita Megye Fejlesztési Ügynökséggel és a Hargita-hegység Közösségi Fejlesztési Társulással.

Összesen 230 gyergyó-térségi diák volt jelen a Bucsin-tetőn és ültetett ma fát, amelyek körülbelül száz év múlva fognak kivágásra készek lenni. 

Az akcióban részt vettek a Gyergyóhollói Szakközépiskola, a Puskás Tivadar Szakközépiskola, a Szent Miklós Elméleti Líceum, a Miron Cristea Líceum, a Gyergyóvárhegy, a Zimmethausen Szakközépiskola, a Sövér Elek Szakközépiskola és Fogarasy Mihály Szakközépiskola diákjai.

Az ültetéshez hozzájárult a Gyergyószentmiklósi Erdőrendészeti Hivatal, a helyi közbirtokosságok, valamint Melles Előd, a Székelyföldi Erdőtulajdonosok és Erdőgazdálkodók Szövetségének elnöke. 

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke megköszönte, hogy ilyen szép számban részt vettek a fiatalok a faültetési akción, így hozzájárulva ahhoz, hogy zöld Hargita megyét építsünk. 

A programhoz mindenki csatlakozhat, legyen az magánszemély, civil kezdeményezés, intézmény vagy vállalkozás. Otthon a kertben ültetett fenyő- és gyümölcsfa csemete is számít.

A hivatalos kérdőív kitöltésével a helyi kezdeményezések közvetlenül hozzájárulnak a 2030-ig tartó időszakra vonatkozó új uniós erdő stratégiához és a célként megfogalmazott hárommilliárd fa ültetéséhez. A programhoz bárki csatlakozhat, legyen az magánszemély, civil kezdeményezés, intézmény vagy vállalkozás. Otthon a kertben ültetett fenyő- és gyümölcsfacsemete is számít.

Hargita Megye Tanácsa aloldalán lehet kitölteni a hozzájáruláshoz szükséges nyilatkozatot: https://hargitamegye.ro/eletet-jelento-fak/   , a programban való részvételhez szükséges továbbá egy kép az idén elültetett facsemetéről, a helyszínre, az elültetett csemeték számára, az ön nevére és lakhelycímére.

Ezzel a kampánnyal Hargita Megye Tanácsa csatlakozik a Régiók Európai Bizottságának kezdeményezéséhez, amelynek ambiciózus célja, hogy 2030-ig 3 milliárd fát ültessenek.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke egyben az Európai Klímaegyezmény nagykövete és a Régiók Európai Bizottságának állandó tagja és jelentéstevője is. 

Az elnök munkájáról további információkat itt olvashatnak: https://www.borbolycsaba.ro/ro/activitati/comitetul-regiunilor/

 

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.