fbpx

A jövőbeni közös gondolkodás jegyében találkoztak a székelyföldi hegyimentők

A VI. Székelyföld Napok keretében szervezték meg a Székelyföldi Hegyimentők Találkozóját október 18-án, vasárnap a gyilkostói hegyimentőbázison. A találkozón jelen volt Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke és Barti Tihamér alelnök, Nagy Zoltán, Gyergyószentmiklós alpolgármestere, Fekete Örs, Hargita Megye Tanácsának Hegyi- és Barlangimentő Közszolgálatának vezetője, Kovács Zoltán Róbert, Maros Megye Hegyi- és Barlangimentő Közszolgálatának vezetője, valamint Tulit Zsombor, a Háromszéki Hegyimentő Szolgálat vezetője. Az egész napos rendezvény szentmisével kezdődött, majd sajtótájékoztatót tartottak a speciális sziklamászó fal elkészítésének kezdeti momentumáról, amely a Kis-Cohárd hegy oldalára épül. A csapatok bemutatkozása, illetve az eddigi együttműködések ismertetése után további közös együttműködési lehetőségek feltérképezéséről, közös programokról, projektekről tanácskoztak a jelenlévők.

Borboly Csaba megyeelnök a természetjárók, az önkéntes tűzoltók vagy közös partnerek bevonásával újabb csapatok létrejöttét szorgalmazta a sípályák és a hegyek közvetlen közelében, hogy a beavatkozáshoz szükséges idő minél rövidebb, költsége pedig minél kisebbek legyen. A szabályok, szabályzatok egységesítésének szükségessége mellett közös képzések lehetőségéről beszélt, illetve a sürgősségi felügyelőség (ISU) egységes irányítási központjáról, amely eredményesebb bevetéseket és esetenkénti speciális beavatkozásokat biztosít majd. A megyeelnök ezúton is felhívta a Székelyföldön élők figyelmét, hogy a jövő évi választásokon olyan helyi és megyei vezetőket válasszanak, akik a hegyek barátai, hiszen a politikai vezetőkkel közösen kell keresni a megoldást a problémákra ahhoz, hogy a sok befektetett munkának meglegyen az eredménye, és a turisták is biztonságban érezzék magukat a székelyföldi hegyekben. Felkérte a hegyimentőcsapatokat, hogy jöjjenek javaslatokkal, elképzelésekkel, és adjanak visszajelzést, mert ha a politikusok nem ismerik gyakorlati szemszögből a problémákat, nem is tudnak segíteni azokon.

– Mindannyiunk közös célja, hogy a hegyimentőknek ne kelljen kockáztatniuk az életüket, és a családjuktól minél kevesebbet legyenek távol, illetve ezért a nemes feladatért honorálják őket. Fontos, hogy térségi szinten érjünk el gazdasági fejlődést a vendéglátás és a fenntartható turizmus révén – fogalmazott a megyeelnök.

Barti Tihamér megyei alelnök arra kérte a jelen lévő hegyimentőcsapatokat, hogy konkrét igényeket fogalmazzanak meg, és jelezzék azokat a vezetőknek, hisz fontos, hogy biztonságosak legyenek a turisták számára a hegyek, mert az jó hírnöke lehet Székelyföldnek.

– Nem elég az, hogy egymást ismerik a csapatok, és informális találkozókon megbeszélik a problémáikat, szükség van arra, hogy formális keretek közt is hangot adjanak problémáinak. Közös ügyek mentén, egymást kiegészítve megoldást tudunk találni – fogalmazta meg a csapatok problémáinak meghallgatását követően Barti Tihamér.

Az első alkalommal megszervezett találkozó nagyon hasznosnak bizonyult a szervezők értékelése szerint, akik remélik, hogy egyre több ilyen alkalom lesz az elkövetkezőkben.

Csíkszereda, 2015. október 18.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.