fbpx

A kormány meghosszabbította a vészhelyzetet, engedélyezik a csíksomlyói zarándoklatot

Elfogadta a kormány hétfői ülésén a koronavírus-járvány terjedése ellen kihirdetett veszélyhelyzet 30 napos meghosszabbításáról szóló határozatot, ugyanakkor több korlátozó intézkedésen is enyhítenek. A veszélyhelyzetet május 13-tól hosszabbítják meg, de ezzel együtt eltörlik többek között az egyházi zarándoklatok és körmenetek szervezéséről szóló tilalmat; a vallási eseményeken ugyanakkor kötelező lesz betartani az egészségvédelmi szabályokat, mint például maszkot viselni, megőrizni a minimális biztonságos távolságot.

A vallásos rendezvényeket érintő enyhítések mellett lehetővé teszik, hogy kísérleti jelleggel a sportrendezvényeken nézők is jelen lehessenek a következő feltételekkel: ha megkapták a koronavírus elleni védőoltást, igazolni tudják, hogy legkevesebb 15, vagy legtöbb 90 napja átestek a fertőzésen, 72 óránál nem régebbi negatív PCR-tesztet, vagy 24 óránál nem régebbi negatív antigén gyorstesztet mutatnak fel. Ugyancsak kísérleti jelleggel, a fentiekhez hasonló feltételekkel a mozikban, színházakban és a koncerteken is a rendezvényhelyszínek kapacitásának többi mint felét megtölthetik nézőkkel. Ezeknek a kísérleti jellegű rendezvényeknek a megtartásához elengedhetetlen az Országos Vészhelyzeti Bizottság jóváhagyása, valamint az illetékes minisztérium ajánlása, a járványügyi szabályok betartása.

A hatóságok továbbra sem teszik kötelezővé a koronavírus elleni védőoltást, épp ezért hagytak választási lehetőséget azoknak, akik részt akarnak venni a fenti eseményeken, hogy negatív tesztekkel vagy a betegségből való felépülésről szóló igazolással bizonyítsák, hogy nem fertőzők. 

Továbbra is érvényben marad  az éjszakai (22 és 5 óra közötti) kijárási tilalom, és ez idő alatt továbbra is csak indokolt esetben, munkáltatói vagy egyéni felelősségvállalási nyilatkozattal hagyhatjuk el otthonunkat. Ott, ahol a fertőzöttségi arány az utóbbi 14 napban meghaladja a 4 ezreléket, péntektől vasárnapig már 20 órakor kezdődik a kijárási tilalom, és 18 órakor a boltok bezárása; ahol ez érték 7,5 ezrelék feletti, a hét minden napján ez a rendelkezés érvényes.

Fenntartják továbbra is a maszkviselési kötelezettséget kül- és beltéren, tilos a magánrendezvények (esküvők, keresztelők, születésnapok stb.) megtartása. A klubok, diszkók sem nyithatnak ki, az éttermek és kávéházak pedig a fertőzöttségi aránytól függően félházzal vagy kapacitásuk 30 százalékával működhetnek, vagy  csak a teraszon, kerthelyiségben fogadhatnak vendégeket.

Csíkszereda Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség, a Csíksomlyói Ferences Rendház és Hargita Megye Tanácsa folyamatos egyeztetésével, az RMDSZ közbenjárásával és az isteni gondviseléssel egy év kihagyás után végre újra együtt ünnepelhetünk a járványügyi előírások betartásával. További részletekről a városi szabályozásokat követően számolunk be.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.