fbpx

A lótenyésztés támogatására kérte az önkormányzatokat Borboly Csaba

 A lótenyésztés és ezáltal a lovasélet nagyobb fokú támogatására kérte a Hargita megyei polgármestereket Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, a mangaliai ménesnél tett július 26-i látogatásáról való élő Facebook-bejelentkezésében. (A videó megtekinthető itt: https://www.facebook.com/borbolycsaba/videos/1338712986176081/) Ennek a ménesnek a vezetője volt, 2012–2015 között, Antal István János, az RMDSZ Konstanca megyei parlamenti képviselője, aki körbevezette a tanácselnököt a helyszínen. A képviselő 1999 és 2001 között a mezőgazdasági minisztérium vezérigazgatója volt, felügyelete alá tartozott a romániai lótenyésztés is.

Borboly Csaba szerint a lótenyésztés és ezáltal a lovasélet támogatásában a helyi és a megyei tanácsoknak már csak a lovasturizmus fellendítése érdekében is nagyobb szerepet kellene vállalniuk. Hivatkozott a Hargita Megye Tanácsa kezdeményezésére idén májusban megalakult lovasmunkacsoportra, amely ezt a folyamatot elősegíti majd. Ebben fontos közvetítő szerepe lehet Antal István János képviselőnek – jelentette ki a Hargita megyei elöljáró.

A képviselő elmondta, hogy míg korábban a mezőgazdasági tárcához tartoztak az állami ménesek, 2002 óta a Pénzügyminisztérium leltárában szerepelnek, állami köztulajdont képeznek, és az erdészetek felügyelik. Az országban 12 állami ménes van, több mint ötszáz állami fedezőmént tartanak nyilván, amelyeket a polgármesteri hivatalok által a falvakban létrehozott fedeztetőközpontokba kellene kiadni, falvanként egyet-egyet, akárcsak régebben, de jelenleg az erdészet olyan feltételeket támaszt, amelyekkel ellehetetleníti ezt (szerződés, számos engedély, a ménesvezetők felelőssége). Mindezen körülmények miatt a szóban forgó állatok évek óta „láncon vannak, az istállóban, mint a marhák”, mondta el Antal István János hozzátéve: nemrég tárgyalt a Vízügyi és Erdészeti Minisztériumban arról, hogy az erdészeteknél alkalmazzanak lovas szakembereket, akik ezt az ügyet előmozdíthatnák.

Borboly Csaba elmondta, hogy a Hargita megyei lovasmunkacsoport következő ülése augusztus elsején lesz, és akkor még felveti a tenyészmének kérdését. A munkacsoport ügyvezetését a megyei tanács alintézményeként működő fejlesztési ügynökség végzi, amely a megyei mezőgazdasági igazgatóságba olvasztott agrárkamarától vette át a feladatkört, így ez az intézmény vált a Hargita megyei lovasprogramok koordinátorává. Rendezvénynaptár elkészítését is tervezik, ezt a munkacsoport egyik kezdeményezője, Kolozsvári Tibor megyei tanácsos és Bajkó Tibor, a gyergyószentmiklósi Krigel Sport Klub vezetője vállalta. (Az alakuló ülésről szóló beszámolónk elolvasható itt: http://hargitamegye.ro/hirek/a-lovasturizmusra-fektetik-a-fo-hangsulyt.html)

Csíkszereda, 2017. július 26.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.