fbpx

A medvének nincs helye településen!

Borboly Csaba: az állam felelőssége a biológiai sokféleség védelme és a barnamedve populáció fenntartható megőrzése

Az ember és a nagyragadozók együttélése aktuális kérdés, különösen Hargita megyében, és egyre inkább országos szinten is.

E tekintetben, a biológiai sokféleség megőrzéséhez és a közérdek védelméhez hozzájáruló megoldások megtalálása érdekében Hargita Megye Tanácsa a rendelkezésére álló, korlátozott eszközökkel, a terület szakembereinek bevonásával több javaslatot dolgozott ki az illetékes minisztérium felé.

A biológiai sokféleség védelmét és a nagy ragadozókkal valók együttélés kérdését Borboly Csaba felvetette június 20-án a Régiók Bizottságának ülésén Janusz Wojciechowskinak az Európai Bizottság mezőgazdasági és vidékfesztésért felelős biztosnak.

Ugyanakkor Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke és a Régiók Európai Bizottságának tagja két jelentést készített a nagyragadozókkal való együttélésről és a biológiai sokféleség védelméről.

A Biodiverzitás védelme és a nagyragadozókkal való együttélés Európában című jelentés itt olvasható: https://cor.europa.eu/ro/our-work/Pages/OpinionTimeline.aspx?opId=CDR-5585-2023.

Hargita Megye Tanácsa úgy véli, hogy a Környezetvédelmi, Vízügyi és Erdészeti Minisztérium feladata és felelőssége a barnamedve faj kezelése és védelme úgy, hogy az emberi élet és vagyon ne kerüljön veszélybe.

Csíkszentdomokoson egy közúti baleset következtében egy személygépkocsiban keletkezett kár az úttestre tévedt medve miatt.

A Környezetvédelmi, Vízügyi és Erdészeti Minisztérium nem vállalja a felelősséget ebben az esetben, hanem átruházza azt Hargita Megye Tanácsára, mint a 125-ös megyei jelzésű út kezelőjére.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke hangsúlyozta, a helyzet kezelése nem az intézmények közötti felelősség átruházásával, hanem konkrét intézkedésekkel történhet.

– Először is, ilyen közúti balesetekre nem kerülhet sor, a román állam felelőssége az élővilág kezelése és védelme, hogy a biológiai sokféleség megmaradjon, az emberi élet és a vagyon pedig védve legyen. A kérdés az, hogy a környezetvédelmi minisztérium miért nem működik együtt a Mezőgazdasági és vidékfejlesztési minisztériummal, hogy a Közös Agrárpolitikában külön alapok legyenek a medvék által okozott károk megelőzésére, mint más tagállamokban? A KAP tartalmaz erre a célra elkülönített forrásokat. Ezt a kérdést ma a Régiók Bizottsága plenáris ülésén fogom felvetni a Közös Agrárpolitika jövőjéről szóló vitám során. Európa tisztában van a helyzet súlyosságával, és különösen Romániának is tisztában kell lennie vele – hangsúlyozta Borboly Csaba.

Borboly Csaba hozzátette, Tánczos Barna RMDSZ-es szenátor mandátuma alatt jelentős lépéseket tettek, de nem eleget, amit a hetente érkező számos riasztás is bizonyít, amely a medvék jelenlétét jelzi a vidéken.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.