fbpx

A megyei tanács támogatásával megnyílhatna a parajdi élményfürdő-komplexum

Több mint 600 ezer lejre van még szükség ahhoz, hogy megnyílhasson a parajdi élményfürdő-gyógykezelő komplexum, ehhez kérte Hargita Megye Tanácsa támogatását a helyi önkormányzat. November 7-én, pénteken a helyszínen tájékozódott Borboly Csaba, a megyei tanács elnöke Bokor Sándor polgármester, Barti Tihamér és Incze Csongor alelnökök, valamint Ambrus Sándor, Burus-Siklódi Botond, Csillag Péter, Lukács Áron, Ványolós István megyei tanácsosok társaságában. Az épület még 2010-ben elkészült a több mint hárommillió euró értékű beruházás révén – amelyhez, az RMDSZ kormányzati szerepvállalásának köszönhetően, a kormány biztosított forrást –, ám azóta sem sikerült beindítani, mert elmaradtak bizonyos belső munkálatok. A megyei tanácstól kért összegből ezeket a munkálatokat végeznék el, többek között szükség van egy belépőrendszerre, a gyógyvíz melegítésére és tárolására alkalmas berendezésre, valamint a tusolók vizének melegítésére alkalmas napelemes rendszerre.

Borboly Csaba elmondta, hogy mivel a turizmus a megye és Székelyföld gazdasági húzóereje lehet, a megyei tanácsnak prioritás az ilyen jellegű kezdeményezések felkarolása, ezért igyekeznek megtalálni a módját a komplexum támogatásának, hogy az minél hamarabb megnyithassa kapuit a vendégek előtt. Ugyanezt sikerült elérni a tusnádfürdői wellnessközpont esetében is 2013 végén, akkor szintén Hargita Megye Tanácsa irányozta elő a megnyitáshoz szükséges pénzösszeget. Az idő sürget, mert a kihasználatlanul álló épület állaga leromolhat, főleg télen, és ezt nem szabad hagyni, tette hozzá a megyeelnök.

A helyszíni látogatást megelőzően, a polgármesteri hivatalban tartott megbeszélésen a tanácsosok egyetértettek abban, hogy a problémára megoldást kell találni, hiszen a parajdi turisztikai fejlesztések nemcsak a község, hanem a környékbeli települések idegenforgalmának fellendülését is eredményezik.

Barti Tihamér, a megyei tanács alelnöke elmondta, hogy korábban 500 ezer lejt terjesztettek fel a kormány Helyi Fejlesztési Programjába (PNDL) a parajdi gyógykezelő központ számára, és erre a pénzre ugyancsak számítanak, de kevés az esélye annak, hogy kiutalják, mivel a kormány nem dolgozta ki a turisztikai projektek elbírálásának módszertanát a programban.

Bokor Sándor polgármester azt nyilatkozta, optimista a létesítmény költséghatékonyságát illetően, hiszen van mire alapozni, ugyanis évente 450–500 ezer turista fordul meg Parajdon, és két hónap alatt a sóbánya sós vizű strandjára 98 ezren vásároltak jegyet. Számításai szerint napi 200-250 vendég kellene a komplexum hatékony működtetéséhez. Ennek ellenére két év alatt sem sikerült olyan magánvállalkozót találni, aki vállalta volna ezt a tevékenységet, így a feladatot az önkormányzat által létrehozott cég látja majd el, tájékoztatott a községvezető.

A helyszínen készült videó megtekinthető itt: https://www.facebook.com/video.php?v=734889186558467

Csíkszereda, 2014. november 7.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

1 Hozzászólás