fbpx

A mélyszegénység problémája a Hargita megyére vonatkozó cselekvési tervet javasló stratégiában

Csíkjenőfalván tartotta novemberi ülését Hargita Megye Tanácsa testülete

Csíkjenőfalva volt a házigazdája Hargita Megye Tanácsa testületének, amely a novemberi soros ülés alkalmával ült össze. Gábor Tibor, Csíkkarcfalva polgármestere köszöntötte a testület tagjait, megköszönve a megyei tanács támogatását a községben elindított fejlesztésekben, amelyek egész Felcsík számára kihatással vannak.
https://fb.watch/oreIZ_yZmX/
Az ülést egyik meghatározó napirendjei között szerepelt a Hargita megyei romák társadalmi befogadására vonatkozó stratégia jóváhagyásáról a 2023-2027-es időszakra vonatkozóan:
https://hargitamegye.ro/28-2023-hatarozat-tervezet/
Bíró Barna Botond alelnök rámutatott, a stratégia rengeteg munkát foglal magában, a további jelentős feladat, hogy a megyei tanács összehangolja döntéseivel a helyi önkormányzatok munkáját. A stratégia kidolgozásában Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke mellett az alelnök is köszönetet mondott András Lórándnak Hargita Megye Tanácsa mélyszegénységi munkacsoportjának vezetőjének és a szakembereknek az elvégzett munkáért. A stratégia makro-, mikro- és középszintű kutatásokra alapozva készült, felmérve a romák és a mélyszegénységben élők helyzetét, illetve azt, hogy az elmúlt évtizedben hogyan változott mindez.
Mint azt András Lóránd bemutatójában kifejtett, a stratégia a helyzetjelentés mellett a cselekvési tervben ismerteti a konkrét megoldási javaslatokat a sokrétű problémára. Rámutatott, Hargita megyében a lakosság közel 8 százaléka roma nemzetiségű, akiknek a fele mélyszegénységben él. Rámutatott arra is, hogy a stratégia alapelve a jó együttélés és az olyan tevékenységek, amelyek közösségi szinten együttműködést és összefogást generálhatnak. Az elkészült akcióterv négyéves periódusra szól.
Az ülésen a testület a költségvetésmódosításról is döntött. Az intézménynek jelentősen csökkentenie kell a saját programjaira fordítható kiadásait.

Az ülésen megszavazták Hargita megye bevételi és kiadási költségvetésének kiigazítását is, az intézmény saját programjaira fordított kiadások csökkentésével. Ugyanakkor a szakapparátus és az alárendelt intézmények átszervezésére is sor kerül. Abban az esetben, ha nem alkalmazzák a 10 százalékos létszámcsökkentést, akkor nem alkalmazzák a hatályos minimálbért, és a 2022. december 31-i bérek szintjén maradnak.
Mindezek mellett a testület megszavazta a Tatárdomb Kupa V.-ik megszervezésére a támogatást, amely eseményre december 7-10. között kerül sor a Godako Boxing Sport Club Egyesület szervezésében
Ugyanakkor jóváhagyták a Gazdasági Tanácsadó Testület létrehozását, amely Hargita Megye Tanácsán belül fog működni, mint konzultatív fórum, amely elősegíti a Hargita megyei üzleti környezet és a helyi közigazgatási hatóságok közötti párbeszédet. Erre többek között azért van szükség, hogy a jogszabályok között kiigazodva a kedvezményezett felek elkerülhessék az ellenőrző hatóságok büntetéseit és tevékenységük esetleges felfüggesztését.
Jóváhagytak további egy irodahelyiséget a megyeházán a Központi Fejlesztési Régió Ügynökségének, amelyet kibővült tevékenységük indokol.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.