fbpx

A Minority SafePack támogatását kéri Borboly Csaba a magyarországi testvérmegyéktől

A magyarországi testvérmegyék segítségét kéri Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a Minority SafePack-et támogató aláírások összegyűjtésében. Amint azt a megyeelnök felkérő levelében megfogalmazta, sorsdöntő időszakban vagyunk, amikor Európában olyan, az őshonos kisebbségek védelmét szavatoló törvénycsomagért szálltunk síkra, amilyenre még nem volt példa az Unió történetében.

Az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) égisze alatt szervezett Minority SafePack aláírásgyűjtésen az Európai Unió hét országából összesen legalább egymillió aláírás összegyűjtése szükséges, ezen belül Erdélyből 250 000, ahhoz, hogy az Európai Bizottság törvénycsomagot alkosson ez ügyben. A javaslat kiterjed a szabad anyanyelvhasználatra és szabad szimbólumhasználatra, az egyenlő bánásmódra kisebbség és többség között, nemzeti kultúránk és hagyományaink támogatására, az európai uniós jogvédelemre a kisebbségek számára, anyanyelvű sportközvetítésekre és kulturális tartalmak biztosítására országhatároktól függetlenül.

A fentiek betartásának hiányát mi, tömbben élők is érzékeljük, ha csak a szimbólumainkat és feliratainkat érő támadásokra gondolunk, de a vegyes, illetve szórványvidékeken élő nemzettársaink még inkább érzik a saját bőrükön azt, hogy bár Románia több nemzetközi szerződésben vállalta kisebbségei védelmét – sőt törvényben ratifikálta például az Európai Regionális Nyelvek Chartáját –, ezeket a vállalásait nem tartja be maradéktalanul, vagy sajátosan értelmezi a vonatkozó jogszabályokat, írja a megyeelnök. Hozzáteszi: az ilyen és ehhez hasonló „félreértelmezéseket” is szeretnénk kiküszöbölni a Minority SafePack támogatásával.

Borboly Csaba arra kéri a testvérmegyéket, hogy lehetőségeik szerint támogassák a Minority SafePack kezdeményezést, és az aláírásgyűjtéssel járuljanak hozza ennek minél szélesebb körű ismertetéséhez a magyarországi lakosság körében.

Csíkszereda, 2017. november 29.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.